עישון פוגע בקליטה ובזיכרון יומיומי
מחקר מצא שאנשים מעשנים עלולים לאבד כשליש מן הזיכרון היומיומי שלהם. מחקר זה נערך באוניברסיטת נורת'אומבריה ובו נמצא שמעשנים מאבדים חלק רב יותר מן הזיכרון שלהם בהשוואה ללא מעשנים. עוד נמצא, שאלו שהפסיקו לעשן יכולים לקלוט אינפורמציה ולאגור אותה כמעט באותה הרמה של לא מעשנים.
במחקר הזה שותפו 70 צעירים, בגילאי 18-25, מבין הסטודנטים של האוניברסיטה. אלו שלקחו חלק במחקר נתבקשו לספר פרטים קטנים מתוך שידורי שירה ומוסיקה שניתנו בהפסקות, כדי לבדוק את זיכרונם.
המעשנים זכרו רק 59% מן המשימות, ואלו שהפסיקו לעשן זכרו 74% מן המשימות בהשוואה ל-81% שזכרו אלו שאינם מעשנים בהווה ולא עישנו בעבר. הפסקת העישון שיפרה מאוד את הזיכרון.
דר' אום פרידמן, מנהל קבוצת המחקר מהמחלקה לחקר השפעת סמים ואלכוהול אומר שממצאים אלו יהיו יעילים בקמפיין נגד עישון. לדבריו יש בבריטניה 10 מיליוני מעשנים ובארה"ב – 45 מיליוני מעשנים. חשוב להבין את ההשפעה של עישון על פעולת התפישה היומיומית, מתוכה זיכרון לטווח קצר הוא דוגמה טובה.
זהו המחקר הראשון מסוגו המלמד שלוויתור על העישון יש השפעה חיובית על הזיכרון. כבר ידוע שלהפסקת העישון יש השפעה עצומה על בריאות הגוף, היום יש יותר ידע לגבי השפעת העישון גם על יכולת קוגניטיבית. כעת, באותה
אוניברסיטה מתעתדים לערוך מחקר על השפעת עישון פסיבי על הזיכרון וכן על השפעת ריחות וכימיקלים של סיגריות הנספגים במצעים ורהיטים בבית על הזיכרון.
בעבר נערך מחקר בקרב צעירים גם על שתיית אלכוהול לעיתים מזומנות – גם שם נמצא נזק למרות כך שאלו ששתו לא היו מוכנים לקבל שזאת אמנם המציאות אצלם.