איכויות מרפא של צמח השומר
השומר הינו צמח ממשפחת הסוככיים. ירקות נוספים בני משפחה זו הם גזר, פטרוזיליה, סלרי, כוזברה ושמיר. בארץ גדל מין אחד של שומר כצמח בר – שומר פשוט, Foeniculum vulgare Miller. זהו צמח רב שנתי בעל ריח אופייני של "אניס". לצמח גדלה שושנת עלים בחורף, לקראת הקיץ הוא מצמיח גבעולים ופרחים. בתי הגידול שלו הם גדות נחלים ונחלי אכזב, בתות, שטחי בור ושטחים מופרעים. הוא נפוץ מאוד וגדל בקבוצות בכל חלקי הארץ חוץ מן הנגב הדרומי. חודשי פריחתו הם יולי – נובמבר. כל חלקי הצמח ראויים למאכל.
זרעי השומר מהווים כבר מאות רבות של שנים חלק מרפואת הצמחים באירופה, במזרח התיכון ובסין רפואה סינית . תה מזרעי שומר הוא הבחירה הראשונה לטיפול בתינוקות הסובלים מעווית המעיים, קוליק. בהודו משתמשים בזרעי הצמח לסילוק ריח פה וכעזר לעיכול.
כל חלקי הצמח ראויים למאכל. את שורשיו וה"פקעת" של בסיסי עליו ניתן לאכול חי, כשהוא מגורר, או מאודה. את עליו ניתן לשלב בסלט. זרעיו הטחונים משמשים כתבלין. משתמשים בזרעים גם בתרכיז עגבניות. הצמח משמש להגנה על הכבד מפני רעלים ויש לו השפעת מה כנגד כאבי מחזור.
לתה מזרעי צמח זה יש תכונות נוגדות דלקות, נוגדות חימצון ומשככות כאבים. מיצוי אלכוהולי של זרעי צמח זה נמצא עוזר נגד מצבי דלקות אקוטיים וכרוניים וכנגד אלרגיות. שימוש בו העלה בפלזמה, במידה משמעותית, את הכמויות של סופראוקסיד דיזמוסטאז ושל קטלאזות והעלה את הכמות והפעילות של כולסטרול HDL. במקביל, הוא הקטין במידה רבה את הכמויות של מונודיאלדהידים, תרכובות המלמדות על תהליכי התחמצנות של שומנים בגוף. נתונים אלו מאשרים את יכולתו של הצמח לפעול כנגד דלקות. במיצוי מיימי של זרעי שומר נמצאו 12 תרכובות פנוליות עיקריות. מתוכן, ל-8 היו תכונות נוגדות חימצון. לתרכובות אלו הייתה פעילות חזקה כמוחקות רדיקלים חופשיים, מה שמסביר את פעילותן הרפואית.
מחקרים על תכונות הריפוי של עלי שומר וזרעיו
יכולת אנטיאוקסידנטית.
היכולת האנטיאוקסידנטית של מיצוי מימי מזרעים של 5 מיני צמחים ממשפחת הסוככיים נמדדה בהשוואה לזו של ויטמין .C 205 מק"ג מיצוי של זרעי שומר היו בעלי יכולת אנטיאוקסידנטית שווה לזו של 260 מק"ג ויטמין .C היכולת של זרעי שומר לשמור על שמנים מפני התחמצנות הייתה טובה יותר מיכולתו של ויטמין .C חשוב לשלב במזון מגוון של תבליני זרעים טחונים
מבני משפחת הסוככיים, מאחר וערכם הבריאותי והתזונתי מאוד גבוה (1). מחקר נוסף בדק 36 מיצויים שונים, שיוצרו מ-6 מיני צמחים ארומטיים הגדלים באזור הים התיכון. בין הצמחים שנבדקו היו שומר, דבשה, לבנדר וטרגון. מיצויים רבים גילו פעילות אנטיאוקסידנטית רבה יותר מזו של אנטיאוקסידנטים סינתטיים המשמשים בתעשייה (2). למרכיבים של מספר צמחים ארומטיים ובהם גם מרכיבים של זרעי שומר נמצאה יכולת לצמצם התחמצנות הן של שומנים והן של חלבונים (3).
יכולת אנטי בקטריאלית.
שמנים נדיפים מהצמחים שומר וחרחבינה מכחילה נוסו כנגד 25 מינים שונים של חיידקים, כולל גורמי מחלות של בעלי חיים ושל צמחים. השמן הנדיף של שומר גילה את הפעילות הרבה יותר (4). שמן נדיף של שומר נבדק גם לגבי יכולתו האנטי פטרייתית. שמן זה מוצה מן הזרעים במספר שיטות שונות שהניבו כמויות שונות מאוד של שמן. אבל, לכל השמנים הייתה פעילות אנטי פטרייתית ניכרת טובה, ללא הבדל משמעותי ביניהם.
יכולת אנטי דלקתית ומורידת רמות שומנים בדם.
מתן דרך הפה של מיצוי מתנולי של זרעי שומר נמצא בעל פעילות כנגד מצבים דלקתיים, נגד אלרגיות וכמוריד רמות גבוהות של כולסטרול ושל טריגליצרידים בדם, בנוסף ליכולתו האנטיאוקסידנטית. בזכות תכונותיו אלו הוא אחד מן האמצעים למניעת מחלות לב וכלי דם (5). מיצוי מיימי של שומר גילה גם יכולת להורדת יתר לחץ-דם, בעיקר בגלל היותו משתן.
הפרעות במחזור החודשי והפרעות הורמונאליות של נשים.
במחקר בו נטלו חלק 30 נערות ובחורות בגילאי 15-24 שנים שסבלו מכאבי מחזור בדרגה בינונית עד קשה, עם כאבי ראש,
בחילות ותופעות נוספות. נתנו להן שמן נדיף מזרעי שומר, בריכוז של 2% ובכמות של 25 טיפות, 4 פעמים ביום. טיפול זה עזר להן מאוד להקלת הסימפטומים. מן הקבוצה נשרו 3 נשים, 2 בגלל הפרעה מריח השומר שנדף מגופן ואחת מסיבות אחרות. זהו חומר טבעי נטול תופעות לוואי והוא בטוח בשימוש ויכול להחליף תרופות המשמשות למטרה זו אם אין סלידה מהריח (6). יש נשים להן יש מחזור חודשי סדיר ורמות נורמאליות של אנדרוגן הסובלות משעירות יתר, אולי בגלל עודף אנדרוגן באזורים הפריפריאליים של גופן. לנשים אלו נתנו טיפול עם משחות המכילות 1% או 2% שמן נדיף מזרעי שומר או פלסבו. שמן נדיף בריכוז הנמוך צמצם את כמות השיער ב-8%, ואילו בריכוז הגבוה הוא צמצם את כמות השיער ב-18%. עם פלסבו הייתה עליה בכמות השיער של 0.5% (7).
טיפול במקרי עוויתות (קוליק) אצל תינוקות.
עווית מעיים היא הפרעה שכיחה אצל תינוקות למרות שהיא לא מסוכנת, היא מכבידה הן על התינוקות והן על ההורים. התרופה היחידה הנהוגה לטיפול בבעיה היא דיסיקלומין הידרוכלוריד, שאיננה נטולת סיכון. היא גורמת לתופעות לוואי אצל 5% מן התינוקות המטופלים בעזרתה ולעיתים אף למקרי מוות. טיפול חיצוני עם משחה שהכילה 2% שמן מזרעי שומר נמצא עוזר ל-65% מן התינוקות שטופלו בדרך זו, לעומת הקלה בקרב 24% ממקבלי טיפול הפלסבו. ההטבה התבטאה בהרבה פחות בכי של התינוקות (8).
הגנה על הכבד
שמן נדיף של זרעי שומר סיפק הגנה לכבד מפי נזק של פחמן טטראכלורידי. אצל אותם בעלי חיים שטופלו עם שמן כזה, הייתה ירידה בכמות אנזימי הכבד העודפים בהשוואה לבעלי החיים שלא קיבלו מיצוי מזרעי שומר (9).
חשוב לציין שאנו נגד ניסויים עם בעלי חיים. אבל, גם ללא מתן רעל שפוגע בכבד, בארצות המערב בני אדם אוכלים מזונות מרוססים ומתועשים שמכבידים על הכבד כל הזמן. זרעי
שומר אמורים להקל גם במצבים כאלו, אם כי פי שבעתיים עדיף יותר לאכול מזון אורגני.
יש מקרים מעטים מאוד של אלרגיה לשומר. לסובלים מכך מומלץ להתנזר מצמח זה.