ענבים הם בעלי איכויות מרפא רבות תועלת
ענבים, בין מהזנים האדומים ובין מהלבנים, הם מטובי הפירות שבעולם. איכויות מרפא רבות יש הן לציפה והן לקליפה, ומבחינה זו, לא נמצא הבדל ביניהן. בזנים האדומים יש אנטוציאנידינים, שהם חומרים נוגדי חימצון רבי עוצמה. חומרים אלו מצויים גם בעוד פירות צבעוניים, במידה רבה בפירות גרגרים. האנטוציאנידינים שבענבים מצויים רק בקליפה, אבל אין הדבר גורע מיכולתה נוגדת החמצון של הציפה. חומרים פעילים נוספים המצויים בענבים הם חומצה קפאית, חומצה קפרית וחומצה קאוטרית. יש בענבים גם פוליפנולים. חומרים אלו מצויים בכל זני הענבים. אחד מן הפלוונואידים היותר חשובים הנמצאים בענבים הוא רסרבטרול, חומר אנטי סרטני, נוגד חימצון רב עוצמה ודוחה תהליכי זקנה. פוליפנולים המצויים בענבים מצמצמים גם הידבקות של לוחיות הדם ובכך מקטינים את הסיכון ליצירת סתמים (פלאקים) בכלי הדם.
מתוך: Brit Med J 23/12/ 2009
התועלת של ענבים ללב ולכלי הדם
בארצות העולם הישן היה מין אחד בלבד של ענבים. כל שלל הזנים של ענבי מאכל וענבי יין, שגודלו במזרח התיכון ובאירופה מאז שחר ההיסטוריה שייכים למין בוטני אחד, Vitis vinifera לעומת זה, בארצות שונות באמריקה יש מספר רב של מיני ענבים, אותם נוהגים להכליל בשם מינים אמריקאיים. מספר זנים ממינים כאלו מצויים גם בישראל. הידועים ביותר מביניהם הם איזבלה, סנקה, גולד מוסקט וקונקורד.
קונקורד הוא זן המשמש בעיקר להכנת מיץ ענבים. במיץ שלו יש כמות רבה ביותר של פוליפנולים בעלי תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חימצון. הוא עוזר להגברת הייצור של חנקן חמצני בכלי הדם. בניסויים בהם נתנו לאנשים מיץ מזן זה של ענבים, חלה אצלם ירידה בלחץ הדם, במצבים דלקתיים ובפתולוגיות שונות שיש אצל החולים במחלות לב וכלי-דם. ככל שבדמם נמצא ריכוז גבוה יותר של פלוונואידים ממקור של מיץ הענבים מזן זה, כך היה שיפור רב יותר בבריאותם. מתוך מסקנות של שלושה מחקרים שונים שנעשו עם מיץ מענבי קונקורד, מסתבר שצריכת מיץ ענבים כזה שיפרה גם את היכולת העצבית-קוגניטיבית של מבוגרים שסבלו מירידה בזיכרון, לא כאלו שסבלו ממש מדמנטיה. במחקר בו נתנו למבוגרים, במשך 12 שבועות, מיץ ענבי קונקורד או מיץ אחר כפלסבו, נמצא שמיץ הקונקורד עזר לשיפור כושר הדיבור ולזיכרון של מילים. מיץ זה לא עזר נגד דיכאון.
ביין אדום ובזני ענבים אדומים יש רמה גבוהה של פוליפנולים שחוסמים ייצור של חלבון מסוים שמגביר סיכון למחלות לב וכלי דם. זה קורה כאשר תאי האנדותל, תאי הציפוי הפנימיים של העורקים, לא פועלים
כראוי. פוליפנולים יש גם בענבים לבנים – וכמותם תלויה בזן הענבים ובטיפול שהם קיבלו. ריכוזים גבוהים של פוליפנולים מצויים בענבים שנתקפו ע"י הפטרייה בוטריטיס. סיבת הדבר היא שפוליפנולים, כמו גם פיטוכימיקלים אחרים, נוצרים בצמחים כדי לגונן עליהם מפני מחלות צמחים. כאשר צמח נתקף ע"י פיטריות, הוא מגביר את הייצור של פיטוכימיקלים.
נערך מחקר בו נתנו לבעלי חיים תפריט עשיר במלח. לחלקם נתנו רסק ענבים מעורב עם האוכל ולחלקם לא. לקבוצת הבקורת נתנו הידרזין, תרופה נגד יתר לחץ דם. אחרי 18 שבעות, אצל משתתפי קבוצה שקיבלה את הענבים לחץ הדם ירד והיה להם פחות נזק ללב. ההידרזין אף הוא הוריד לחץ-דם, אבל לא סיפק כל הגנה ללב. ניסוי זה נערך במכון ביולוגי בניו אורלינס בשנת 2009.
התועלת שבמיץ הענבים
במיץ ענבים, במיוחד בזנים האדומים, נמצאה יכולת להוריד רמות כולסטרול והוא פעל כמונע דלקות. תכונותיו אלו באו לידי ביטוי גם אצל אנשים בריאים וגם אצל חולי כליה שעברו טיפולים של הימודיאליזה. חולי דיאליזה סובלים לעיתים קרובות מבעיות לב בגלל סטרס חימצוני ודלקות. כל טיפול של דיאליזה גם מוריד במידה דרסטית את רמות הקרניטין בדמו של החולה. לחולים אלו חובה לתת מינון גבוה של קרניטין החשוב לבריאות הלב.
מתן מיץ הענבים סיפק לגוף יכולת אנטיאוקסידנטית ובכך צמצם התחמצנות של
כולסטרול LDL ומצבי דלקת. חשוב לציין שכולסטרול LDL מחומצן לאין ערוך יותר מזיק מאשר אותו כולסטרול לא מחומצן. בניסוי, נתנו ל-26 חולים שעוברים טיפולי הימודיאליזה ול-15 בריאים, 100 מ"ל של מיץ ענבים אדומים מרוכז ביום במשך 14 ימים. לחץ הדם אצלם נמדד פעמיים בתקופה בה הם שתו מיץ ענבים ופעם ב-6 חודשים לאחר מכן. נמדדו גם שומני הדם, אפוליפופרוטאינים, כולסטרול LDL מחומצן, רמות הויטמינים נוגדי החימצון וקוורצטין.
עם מתן המיץ, הייתה עליה בריכוזי הקוורצטין כבר 3 שעות אחרי שתיית המיץ, מה שמראה שהפוליפנולים שבמיץ נספגים מהר ופועלים בגוף מהר. יכולת נוגדת חימצון גבוהה יותר נמצאה גם אצל החולים וגם אצל הבריאים וזאת בלי קשר עם רמות חומצת השתן או ויטמין C בגוף. היו גם רמות גבוהות יותר של ויטמין E וכל המדדים של שומני הדם והאפוליפופרוטאינים היו טובים יותר בתקופה בה האנשים שתו מיץ ענבים.
אותו מאמר שסקר את התועלת בשתיית מיץ הענבים מדבר גם על אכילת ענבים ע"י חולי סוכרת. לדברי מחברי המאמר, המדד הגליקמי של ענבים ממוצע, לא גבוה מדי, ואין מניעה שחולי סוכרת יאכלו מהם במידה .