ערכים בריאותיים של אורגאנו ומיורן
ומינים מקורבים להם
מוצאו של האורגאנו (O.vulgare)מאירופה שם הוא גדל בבתי גידול יובשניים. זהו צמח רב שנתי, ארומאטי המגיע לגובה של60 ס"מ. הצמח מכיל שמן נדיף שבהרכבו 16% תימול וכן קרבקרול, אוריגנאן וטנין. הוא מעורר, נוגד התכווצויות, עוזר לעיכול, עוזר נגד גזים, מעורר מבחינה מינית
ומכייח. משתמשים בתה שלו כנגד שיעול ובעיות נוספות של דרכי הנשימה וכן נגד קנדידה – לגביה הוא צמח המרפא היותר יעיל. הערה: אם אין ציון אחר, השם אורגאנו מתייחס לצמח O. vulgare ואילו הצמח O. majorana יקרא מיורן.
מחקרים על תכונות הריפוי של מיני אורגנו
פעילות אנטיאוקסידנטית
תרכובות פנוליות הן פיטוכימיקלים בעלי תכונות אנטיאוקסידנטיות, אנטי מוטגניות ואנטי סרטניות. יש בהן גם פיטוכימיקלים בעלי יכולות אנטי בקטריאליות ואנטיויראליות. תרכובות כאלו מצויות בצמח האורגנו. מקורו של הצמח הוא מאגן הים התיכון ויש לו יכולות אנטיאוקסידנטיות רבות עוצמה. מרכיב פעיל ביותר המצוי באורגאנו הינו חומצה רוזמרינית. חומצה תיאוברביטורית המצויה בצמח אף היא הינה בעלת יכולת אנטיאוקסידנטית רבת עוצמה.
מין מקורב לאורגאנו המצוי הוא אורגאנו סורי. צמח זה גדל גם בתורכיה ואיתו נערכו מחקרים לגבי יכולתו נוגדת החימצון. יכולת אנטיאוקסידנטית של השמן הנדיף שלו נבדקה ונמצאה שווה לזו של ויטמין .C אורגאנו סורי נמצא גם בעל יכולת ספיחה גבוהה לגבי עודפי ברזל שהיו בגוף. הפעילות האנטיאוקסידנטית שלו הייתה תלוית מינון. שמן נדיף של צמח זה גילה גם יכולת אנטי בקטריאלית כנגד 13 מיני חיידקים שנבדקו (1). פעילות אנטיאוקסידנטית רבה הייתה גם לאורגאנו ספרדי ולאורגנו תורכי (2).
פעילות אנטי בקטריאלית ואנטי פטרייתית
תה מן הצמח אורגאנו ושמן נדיף שלו הם מן התכשירים הצמחיים היותר יעילים נגד קנדידה. בנוסף ליכולת האנטי פטרייתית שלו, הוא נמצא קוטל גם מינים רבים של חיידקים ובהם הליקובקטר פילורי. תה מצמח זה, ביחד עם בת-קורנית פשוטה, עוזר כנגד בעיות עיכול רבות הקשורות הן לקנדידה והן להליקובקטר פילורי.
מינים אחדים מן הסוג אורגאנו נבדקו, בבדיקה אין ויטרו (במעבדה) לגבי יכולתם למנוע התרבות של חיידקים או לקטול אותם. החיידקים שלגביהם נבדקו מיני האורגאנו היו סטפילוקוקוס אאורוס, אשריציה קולי, קלבסיאלה פנאומוניה, הליקובקטר פילורי ומיקובקטריום טאראה. שמן נדיף של אורגאנו קטל את כל סוגי החיידקים. הליקובקטר פילורי היה רגיש במיוחד לשמן הנדיף של זה (3). השמן הנדיף מנע גם התפתחות של סוגים נוספים של סטפילוקוקוס העמידים בפני אנטיביוטיקה (4).
בניסוי נרחב אין ויטרו, נבדקה העמידות של 139 מיני חיידקים גרם חיוביים ו-135 מיני חיידקים גרם שליליים שבודדו מילדים שחלו במחלות קשות, לשם בדיקת ההשפעה של 11 מיני שמנים נדיפים עליהם. החיידקים היו עמידים לאנטיביוטיקות שונות. שלושה מיני שמנים נדיפים של צמחים, שמנים של אורגאנו, קינמון ובת-קורנית פשוטה גילו את הפעילות היותר רבה כנגד החיידקים, וזאת במקום אנטיביוטיקות ששוב אינן עוזרות (5).
שמן נדיף של אורגאנו קטל במידה רבה חיידקי שיגלה סוניי ושיגלה פלקסנרי. השמן קטל את שני מיני החיידקים, הן בתנאי אין ויטרו והן כאשר הוא ניתן לבעלי חיים שהיו נגועים בחיידקים אלו. חיידקים אלו הם גורמי דיזנטריה (6). שמנים נדיפים של מספר צמחים, אורגאנו מינוטיפלורום, ער אציל, לבנדר ספרדי ושומר פשוט נבדקו לשם מציאת השפעתם על מספר מיני חיידקים. החיידקים שכנגדם נוסו השמנים היו אשריציה קולי 0157:H7, ליסטריה מונוציטוגנאז, סלמונלה טיפימריום וסטפילוקוקוס אאורוס. המינונים שניתנו בניסוי היו 0 (בקורת), 5, 10, 20, 30, 40, 50 ו-80 מיקרומול למ"ל ונספרו סך החיידקים שנותרו בחיים. כל השמנים האלו גילו פעילות חזקה כנגד החיידקים. החומרים
הפעילים בשמנים אלו, בסדר יורד של השפעתם לקטילת חיידקים היו קרבקרול, 1,8 צינאול, פנקון וטרנס אנטול (7).
במחקר אחר, נבדקה היכולת של שמן נדיף של אורגאנו ושל ציפורן לקטול פיטריות. הפיטריות שכנגדם נבדקו השמנים היו מהמין סקרומיצס סרביזיאה. שני החומרים גילו פעילות אנטי פטרייתית רבה (8). מחקר נוסף בדק את פעילותו של הצמח כנגד מינים שונים של קנדידה. השמן הנדיף הופק מחלקי הצמח השונים, חוץ מן השורשים. הכמות מעכבת הפעילות של מיני הקנדידה הייתה 0.16 מיקרומול והכמות שקטלה את הפיטריות היה כפולה מכך. ריכוזים אלו ואף נמוכים מהם מנעו התפתחות של חיידקים שונים.
אורגאנו לטיפול בסוכרת
במרוקו נערך מחקר בו שותפו 320 חולי סוכרת, 380 אנשים שסבלו מיתר לחץ דם ו-20 חולי לב. נבדקה ההשפעה של 92 מיני צמחי מרפא בהם משתמשים שם ברפואת הצמחים. אורגאנו היה אחד מן הצמחים היעילים ביותר לטיפול במחלת הסוכרת.
ניסוי אחר נערך עם חולדות סוכרתיות. אורגנו הוריד במידה רבה את רמות הסוכר בדם אצלן. כבר אחרי היום הרביעי של מתן המיצוי, רמת הסוכר אצלן בדם נכנסה לנורמה. לא חלו שינויים ברמות האינסולין הן
אצל החולדות הבריאות והן אצל החולות. נראה שמיצוי זה משפיע על רמות הגלוקוז בדם ללא השפעה על המנגנון של האינסולין.
אורגאנו כנגד סרטן
מצמח האורגאנו מהמין O.vulgare בודדו מספר חומרים פעילים, אריסטולוקיק אסיד I, אריסטולוקיק אסיד II ו-D-רפינוז. חומרים אלו נמצאו בעלי פעילות כנגד תאים לויקמיים וגם כמצמצמים פעילות של תרומבין (9).
מיורן (Origanum majorana) כנגד הרעלת עופרת
חשיפה לעופרת גורמת לנזקים רבים – חלק ניכר מהם הם נזקים נוירולוגיים. אצל ילדים עם רמת עופרת גבוהה בדם, נמצאו יותר הפרעות קשב ולמידה מאשר אצל האחרים שתיית מים מופלרים נמצאה מעלה את רמות העופרת בדם, מאחר והפלואוריד שוחק צנרת בה יש מידת מה של עופרת.
מין מקורב לאורגאנו, מיורן, נבדק על מנת לברר את יכולתו לנטרול נזקי עופרת בחולדות. עם מתן מיצויים שלו, נערכו אצלן בדיקות של אנזימי כבד המשקפים נזק לכבד, כמו אלנין אמינוטרנספראז (ALT), אספרטאט אמינוטרנספראז (AST), אלקלין פוספטאז (ALP), אוריאה, קריאטנין ונזק לתאי כבד וכליות. שלושת סוגי המיצויים של מיורן גילו השפעה מגינה רבה כנגד כל המדדים המשקפים נזקי הרעלת עופרת אצל חולדות שנבדקו (10).