אין ערוך לחשיבותה הבריאותית של ההתעמלות
כולם יודעים שהסיכונים הבריאותיים היותר משמעותיים הם לחלות בסרטן, מחלות לב, סוכרת וכעת גם שפעת החזירים. מסתבר שיש גורם סיכון שעולה על כולם – חוסר פעילות גופנית. זהו גורם סיכון מדרגה ראשונה, שגורר אחריו התפתחות של מחלות לב וכלי דם, סוכרת ועוד. בארה"ב, בין 25% ל-35% , כ-50 מיליוני בני אדם, לא עוסקים בשום פעילות גופנית. מצב דומה שכיח במרבית המדינות המתועשות. כך, מוכפלת כמות האנשים שצפויים לפתח את המחלות הכרוניות השכיחות בארצות המערב, גם בישראל.
בארה"ב נערך בנושא זה מחקר שהחל בשנת 1970, בו נסקרו אורחות החיים של מעל 80,000 אנשים. נלקחה מהם היסטוריה רפואית, בדיקות רפואיות תקופתיות ואינדקס מסת הגוף ומידת או צורת הפעילות הגופנית שאותה הם עשו או לא עשו. העבירו אותם גם במבחן של עמידות לסטרס.
התוצאות הראו שמידת הפעילות הגופנית של המשתתפים נמצאה קשורה למה שקרה להם בהמשך מבחינה בריאותית ולתוחלת החיים שלהם. נזקים בריאותיים או מוות בטרם עת היו נחסכים מרבים לו היו אפילו רק הולכים כחצי שעה ביום. הסיכון הבריאותי של חוסר פעילות גופנית עלה על אלו של עישון, רמת כולסטרול גבוהה, השמנה או סוכרת. אפילו בקרב אנשים שעסקו בפעילות גופנית קלה יחסית, כמו למשל הליכה, האריכה פעילות זו בממוצע את תוחלת החיים שלהם בכ-6 שנים.
פעילות גופנית יכולה לעזור להתגבר גם על סרטן שד. במחקר הנזכר בו שותפו 14,811 נשים, נמצא שאצל אלו שהיו בכושר גופני מעולה, היה סיכון נמוך ב-55% למות מסרטן השד. סיכון זה היה נמוך במידה זו גם אחרי שהובאו בחשבון גורמי סיכון נוספים כמו מסת גוף, רקע משפחתי וגורמי סיכון נוספים. כושר גופני נמצא קשור גם לכושר רוחני – אצל הפעילים מבחינה גופנית הכושרות השכליים והנפשיים נשתמרו טוב יותר גם בגילים היותר מבוגרים.
מיותר לציין שאין כל תועלת בריאותית לחובבי ספורט שיושבים על כורסת הטלוויזיה וצופים באחרים אחרים העוסקים בפעילות ספורטיבית …