השימושים בצמחי מרפא הגדלים בר באזורנו בבתי
גידול לחים – חלק רביעי
זהו המשך של מאמר ששלושה חלקים ממנו הופיעו בחוברות הקודמות. עם זאת, חשוב לציין שאין קשר הדוק בין חלקי המאמר השונים – כל אחד מהם עוסק בשורה של צמחים שונים, לרוב ממשפחות בוטניות שונות, שהמשותף להם הוא שיש להם שימוש מסורתי ברפואת הצמחים באזורנו.
שנית גדולה – Lythrum salicaria L.
מש' הכופריים LYTHRACEAE
אלו הם עשבים או שיחים נמוכים הגדלים בקרקעות לחים. שנית גדולה היא עשב רב שנתי . גבעוליה מתחדשים מדי אביב מבסיסם ומגיעים לגובה של 1-2 מטרים. הצמח גדל על גדות נהרות, מעיינות, תעלות ניקוז וביצות, נפוץ ושולט בכתמים. הוא גדל בכל חלקי הארץ חוץ מאשר באזורים מדבר
ובנגב. חודשי הפריחה: יוני-נובמבר. טיפוס התפוצה: רב-אזורי.
עלי הצמח המבושלים ראויים למאכל. הם מכילים כמות רבה של סידן. ניתן לאכול גם שורשים מבושלים מצמח זה.
איכויות מרפא
הצמח בעל איכות אנטיביוטית, מכווץ, מוריד רמות סוכר ועוזר לבעיות עיכול. נוטלים אותו נגד שלשול ודיזנטריה. הוא בטוח בכל הגילים, מגיל ינקות ועד גיל זקנה. לנשים הוא עוזר גם למיתון מחזור שופע. כאנטיביוטיקה הוא עוזר במיוחד נגד טיפוס ומחלות מעיים שונות. אבקה מיובשת מהצמח עוזרת נגד דימום מן האף.
שנית קטנת-עלים – Lythrun hyssopifolium L,
הצמח גדל בביצות וקרקעות מוצפים בחורף, נדיר. הוא גדל בכל אזורי הארץ חוץ מהנגב ומדבר יהודה. חודשי הפריחה שלו: פברואר-אוגוסט. טיפוס התפוצה: רב-אזורי.
השימוש העיקרי של צמח זה הוא כתה לטיפול בטחורים ודימומים פנימיים, אבל חשוב לדעת מהי סיבת הדימום לפני שנוקטים צעדים למניעתו.
ערידת הביצות Samalus valerandi L.
מש' הרקפתיים PRIMULACEAE
אלו הם עשבים רב שנתיים, לעיתים רחוקות בני שיח. הפרחים ערוכים באשכולות בקצות הגבעולים. הצמח גדל בגדות נחלים, ביצות ומעיינות ומצוי בכל חלקי הארץ, חוץ מבנגב הדרומי. חודשי הפריחה אפריל – אוקטובר. טיפוס התפוצה צפוני-טרופי.
הצמח הינו בעל מרירות קיצונית, לכן יש לצרוך ממנו תה בדילול רב. הוא משלשל קל ומשתן.
דולב מזרחי Platanus oriantalis L.
מש' הדולביים PLATANACEAE
זהו עץ גבוה הגדל בגדות נחלים וליד מעיינות. הוא נדיר וגדל בגליל העליון, הרי יהודה, בקעת החולה, בקעת כנרת ובעבר הירדן. פריחתו בחודשים אפריל-מאי. טיפוס התפוצה מזרח ים תיכוני. הצמח הוא צמח מוגן.
תה מעלים של צמח זה עוזר לטיפול במחלות ריאומטיות ומחלות עיניים.
יש חשיבות מיוחדת לשמנים אומגה-3 ממקורות צמחיים
שמנים אומגה-3 מוכרים בתועלתם הרבה לבריאות, ומרבית האנשים חושבים שלשם השגתם עליהם לצרוך שמן דגים או לאכול דגים. אבל, אנשים לא יודעים ששמנים מקבוצת אומגה-3 ממקורות צמחיים חשובים עוד יותר לשמירת הבריאות מאשר אומגה-3 מדגים.
שמנים מכילי אומגה-3 מדגים הם השמנים הכי פחות יציבים, הכי נוטים לקלקול. לעומתם, בגרעינים מכילי אומגה-3 יש גם ויטמין E ששומר עליהם מפני חימצון וקלקול. בשמן דגים אין ויטמין E, הוא מתקלקל הרבה יותר מהר.
שלושה מחקרים נרחבים שנעשו בעבר לימדו על החשיבות של שמנים מכילי אומגה-3 מדגים לשם צמצום מחלות לב, ארטריטיס, פסוריאזיס ואולי גם אסתמה. כעת, מחקר חדש שנעשה על זרעים כספקי אומגה-3, אגוזי מלך, קיטניות ודגנים מלאים, מצא שחומצת השומן אלפא לינולנית מקבוצת אומגה-3 דרושה לשמירת הבריאות, לא פחות משמן דגים. חומצות השומן בשמן דגים הן ארוכות שרשרת, אומגה-3 במזונות צמחיים היא קצרת שרשרת. אבל בגוף, היא הופכת לחומצות שומן ארוכות שרשרת.
זאת ועוד, אומגה-3 משמן דגים מתפרקת ומנוצלת בגוף עד מהרה. לעומתה, חומצת
שומן אלפא לינולנית ממקור של צמחים, שיחד איתה יש בשמן גם ויטמין E, חלק ניכר ממנה נאגר ברקמות השומן בגוף. שמנים צמחיים מקבוצת אומגה-3 עוזרים נגד קרישיות יתר של הדם, נגד הווצרות סתמים ועליה בלחץ הדם. בעבר, התפריט האנושי הכיל כמויות די שוות של אומגה-6 ואומגה-3. כעת, בעיקר בתפריט המערבי יש הרבה יותר אומגה-6 לעומת אומגה-3. זהו פתח למחלות רבות.
ניתן לומר בוודאות שהיצע דגי הים לא יכול, ובעתיד עוד פחות, לספק את כל כמות
אומגה-3 הדרושה לבני אדם. קל יותר יהיה לפתור בעיה זו ע"י גידול צמחים ספקי אומגה-3, בעתיד אולי אפילו ע"י גידול אצות ים מיקרוסקופית, מהן, למעשה, מקבלים הדגים את אומגה-3 שיש בהם. מסתבר ששמן מאצות ים מיקרוסקופיות יעיל, כספק של DHA, לפחות פי ארבע יותר משמן דגים. כמות קטנה ביותר שלו שוות ערך לכמות גדולה יחסית של שמן דגים.