פתרונות לחקלאות אורגנית וגינת בית אורגנית
כאשר אנשים מגדלים ירקות אורגניים, הם נתקלים בבעיות שלגביהן יש פתרונות בחקלאות הרגילה, אבל פתרונות כאלו לא מקובלים בחקלאות אורגנית. מדובר פה על קוטלי עשבים, על נגיעות של הקרקע בנמטודות, על דרכים לזירוז צמיחה של ירקות או עצי פרי, על טיפול במחלות כמו קימחון ועוד. יפורטו בזאת מספר טיפולים כאלו, חלק מהם ניסינו לבד וחלק נלקחו מהספרות המקצועית ומן האינטרנט. יידונו בזאת, אחד לאחד, הפרטים הרלבנטיים לגבי כל נושא.
קוטלי עשבים
באינטרנט נמצא פתרון להכנת קוטלי עשבים טבעיים, שהם בטוחים לחלוטין ומאוד יעילים. הפתרון הוא לרסס על הצמחייה בתערובת של 90% מים ו-10% חומץ. זה יכול להיות החומץ הכי זול שיש. אם יש עשבים עיקשים במיוחד, אולי אפשר להגדיל את כמות החומץ ל-15%. החומץ הוא חומר אורגני לחלוטין והוא מתפרק בשלמות כמו כל שארית צמחית. אזהרה אחת יש לגבי השימוש בו – כאשר מרססים יש להרכיב משקפי מגן, כדי שלא תיכנסנה טיפות תרסיס לעיניים. לא ניסיתי עדיין טיפול כזה אבל נראה לי שקל הרבה יותר להפטר מצמחיה מיותרת בדרך זו מאשר עם כלי עבודה.
טיפול בקרקע נגוע בנמטודות
נמטודות הן תולעים נימיות המצויות בקרקע והן נכנסות לשורשי צמחים רגישים, גורמות שם להתהוות פקעות ועיוותים והצמחים נחלשים, לעיתים מתנוונים לגמרי. בחקלאות הרגילה, הדרך המקובלת היום היא פרישת יריעות פלסטיק על קרקע נגועה. יש להניח קווי טפטפות, עליהן לפרוש יריעות פלסטיק ומדי פעם להשקות. מתחת לכיסוי מתפתחת טמפרטורה של 50 ויותר מעלות וחיטוי זה יעיל נגד נמטודות וגם נגד לא מעט מחלות צמחים המצויות בקרקע. טיפול כזה מתאים גם לחקלאות אורגנית, אבל כאשר זה בלתי אפשרי, יש טיפול ביולוגי.
יש חומר בשם ביוסייף. זהו תכשיר של נבגי חיידקים. כשמרססים עם התכשיר, הם חודרים לקרקע ומחסלים, או מצמצמים במידה מירבית, את אוכלוסיית הנמטודות. זהו תכשיר לא זול. קופסה של5 ליטרעולה 425 שקלים, היא מספיקה לריסוס על שטח של דונם ומשתמרת שנתיים. יש לנקוט
אמצעי זהירות מקובלים, אבל כאשר מרווים את האדמה עם חומר זה, לא חייבים לחבוש מסיכה כנהוג בריסוסי כימיקלים בחקלאות. טיפול זה פשוט ונוח.
זיבול עם אצות ים
בתקופה בה הייתי חבר מושב טל-שחר, היו לי מטעי עצי פרי. אז גם נהגנו לאסוף אצות ים למאכל. באחד הימים, אספתי כמות גדולה של אצות שנפלטו לחוף ופיזרתי אותן מתחת לעצי אפרסק. הכמות שהבאתי הספיקה לחצי חלקה והמחצית השנייה הייתה ללא אצות. זה היה בחודש מאי. עם בוא הסתיו, העצים שלא זובלו באצות קיבלו חילדון על עליהם והשירו את העלים בהדרגה. לעומתם, אלו שזובלו עם אצות החזיקו את עליהם כמעט חודשיים יותר זמן ולא חלו בחילדון.
כיום יש תכשירים של אצות ים, אותם מומלץ למהול, לפי הוראות היצרן, ולהשקות עם תמיסה זו ירקות, תבלינים וכדומה. יש לחפש תכשירי אצות שלא הוסיפו להם דשנים כימיים.
חיפוי עם חומר אורגני ועליו אבנים
באותן שנים קראתי מאמרים באנגלית על חיפוי ירקות ועצי פרי עם אבנים. הייתה לי חלקה של 20 עצי אפרסק על-יד הבית. בסתיו, פיזרתי מסביבם חציר של קיטניות ובין העצים זרעתי תלתן. עם בוא האביב, קצרתי את התלתן והוספתי מעט זבל עופות. מתחת למחצית מן העצים שמתי חיפוי של אבנים והשאר נשארו רק עם החיפוי הצמחי וזבל העופות.
העצים התעוררו בזמן והחלו לצמוח. מתחת לאותם עצים ששמתי גם אבנים סביבם, החומר האורגני התפרק יותר מהר, היו שם הרבה יותר תולעי גשם והעצים צמחו במידה שלא תאומן. היו להם ענפים רבים שצמחו 4 מטרים בשנה, הדבר נמדד ע"י מדריך עצי פרי ממשרד החקלאות.
כיום לא נוהגים לגדל עצים גבוהים מדי, אבל עם חיפוי באבנים וגיזום מתאים, אפשר תוך 3 שנים להגיע לגודל של עץ מבוגר, לא אחרי 5-6 שנים. שיטה זו כמות שהיא מתאימה בעיקר לגנן חובב. לגדל מטעים בשטח נרחב עם חיפוי אבנים זה לא מעשי, מאחר וכל שנה יש להזיז את האבנים, לפזר חומר אורגני חדש ולהחזירן למקום. הייתה גם בעיה שעשבים נבטו בין האבנים. כיום ניתן לפתור בעיה כזו ע"י כיסוי האבנים עם יריעה שמגינה בפני צמיחת עשבים שעשויה מאריג פלסטי, רצוי מחוטים מעורבים שחורים ולבנים.
חומרים טבעיים לטיפול במחלות צמחים
בחנויות לצרכי חקלאות מצוי חומר בשם נים, חומר שמופק מזרעים של אזדרכת הודית. חומר זה קוטל ביעילות פטריות כמו קימחון לסוגיו וכשותית. אין הוא רעיל לבני אדם, אם כי בשעת ריסוס שלו חובה להרכיב משקפי מגן וגם לרסס עם כיוון הרוח כדי שלא לנשום את החומר. הוא מתפרק תוך יום יומיים, כך שאפשר לרסס נגדש מחלות צמחים כאלו גם זמן קצר לפני אכילת הפירות. מרבים להשתמש בו בריסוס מלפפונים וגפנים וגם נגד מחלות עלים בצמחים נוספים.