צמחי תבלין ומרפא כנגד הרעלות מזון
כאשר אנשים מדברים על הרעלת מזון הם מתייחסים למזונות שלא נשמרו בתנאים נאותים ובהם התרבו מיני בקטריות שגורמות לשלשול או מחלות אחרות במערכת העיכול. לפעמים יש רק הרגשת אי-נוחות בבטן אבל יכולה להיות גם מחלה קשה שעיקר הנפגעים ממנה הם תינוקות, זקנים או כאלו שכבר חולים במחלות כרוניות.
בארה"ב, כל שנה כ-76 מיליוני אנשים מקבלים הרעלת מזון מדי שנה. מתוכם כ-325,000 מגיעים לאשפוז בבתי חולים וכ-5000 נפטרים. החיידקים העיקריים המצויים במזונות וגורמים למחלות
הם אשריציה קולי, סלמונלה וליסטריה. אבל יש פתרון טבעי לשימור המזון ולמניעת התפתחות חיידקים בו – יש מספר מיני תבלינים שכיחים שעושים את המלאכה.
תבלינים טבעיים מגינים על המזון
במחקר, פורסם לאחרונה בעיתון המקצועי J Food Science (1) ונערך ע"י מספר מוסדות מחקר ומשרד החקלאות בארה"ב, בדקו את היעילות של שמנים ארומטיים של אורגנו, ציפורן ושום כנגד שלושת סוגי החיידקים העיקריים גורמי המחלות שהוזכרו לעיל. שמנים אלו עורבבו עם רסק עגבניות והוכנסו לצלוחיות בהן גודלו החיידקים. טיפול נעשה גם עם אדים של שמנים ארומטיים אלו. תוצאות המחקר היו שכל שלושת סוגי השמנים הארומטיים מנעו את ההתרבות של כל סוגי החיידקים: אשריציה קולי, סלמונלה וליסטריה, אם כי היו הבדלים ביכולת קוטלת החיידקים של השמנים השונים. שום עזר , ובצורה מעולה, רק נגד ליסטריה. אורגנו היה היותר פעיל מבין שלושת
במחקר אחר, שפורסם בעיתון J Food Sci (2) בדקה אותה קבוצה את היעילות של שמנים נדיפים מקינמון, ציפורן ואולספייס (תבלינים מעורבים) להגן בפני סוגי בקטריות רבים. שמנים משלושת מיני הצמחים האלו הוכנסו לתרבית חיידקים שהתרבו ברסק תפוחי עץ. אחר 24 שעות נבדקה יכולתם של שמנים נדיפים אלו למנוע התרבות של חיידקים שונים. סלמונלה הייתה היתר רגישה ואפילו בריכוזים נמוכים, 1 עד 1.5%, שמנים של אולספייס וציפורן הגנו מפני התרבות של חיידקים הגורמים להרעלות מזון. קינמון היה היותר יעיל מכולם כנגד כל סוגי החיידקים.
בהודעה לתקשורת מטעם משרד החקלאות האמריקאי אמר ראש צוות המחקר שנמצא שיש תועלת רבה בתבלינים אלו ובשמנים נדיפים שלהם כמספקי הגנה בפני מחלות בקטריאליות של דרכי העיכול.