חומצה רטינואית, נגזרת של ויטמין A,
בולמת התפתחות של סרטן שד
אם יש חומר כלשהו שמסוגל להחזיר לתקנם תאים שיצאו משליטה, הוא יכול להיות מרפא לחולי סרטן רבים. ובכן, מסתבר שחומר כזה נמצא. מדענים מאוניברסיטת שיקאגו פרסמו לאחרונה מחקר שנחשב חשוב מאין דומה לו. מאמר זה הופיע בז'ורנאל Cell ומסקנתו הייתה שיש חומר בעל עוצמה רבה, שיכול לשמור על איזון תהליכים בתאים. אין זו כימותרפיה חדשה או תרופה אלא נגזרת של חומר טבעי – חומצה רטינואית, נגזרת של ויטמין A.
לפי האגודה האמריקאית לסרטן, שניים מתוך כל שלושה מקרי סרטן שד הם קשורי אסטרוגן. אסטרוגן מעורר סרטן, מתוך שהוא משפיע על גנים מסוימים, כך שנוצרים תאים סרטניים שהופכים לגידול מפושט. המחקר שנעשה באוניברסיטת שיקאגו מצא שחומצה רטינואית בולמת השפעה זו של האסטרוגן על הגנים הרגישים לגביו. במקום שהתאים ישגשגו ללא מעצור, מה שקורה בשימוש עם חומצה זאת בטיפול בסרטן הוא שהיא מחזירה את האיזון הנורמאלי לתאים ומונעת את גדילתם.
מחקר זה העלה נקודת מבט על קשר חשוב בין ויטמין A ופעילות האסטרוגן, אומר דר' מיילס בראון, פרופסור לרפואה בביה"ס לרפואה בהרוורד ובמכון לחקר הסרטן ע"ש דנה פרבר. הוא אומר שנתונים אלו יובילו לגישה חדשה במניעה ובטיפול בצורה היותר שכיחה של סרטני שד.
חומצה רטינואית כבר מוכרת כטיפול אפשרי בסרטן ונותנים אותה כטיפול בצורה נדירה של לויקמיה. מסתבר שהיא בולמת גם שגשוג של תאי סרטן שד. במחקר החדש שנערך באוניברסיטת שיקאגו התמקדו החוקרים בהשפעה של חומצה רטינואית על קולטנים הממוקמים בנקודות בהן חומצה זו נקשרת אל הגנום ונבדקה ההשפעה שלה על גנים מסוימים. שיטות עבודה אלו של החוקרים אפשרו להם למפות במלואה את ההשפעה של חומצה רטינואית על תאים סרטניים קשורי אסטרוגן. נמצא ש-39% מאזורי הגנום שנקשרים לאסטרוגן נקשרו לחומצה רטינואית. מחקר זה גם מצא שאסטרוגן וחומצה רטינואית מתחרים לעירור או דיכוי פעולה של אותם הגנים. למשל, בגנים מקבוצת 139 לאסטרוגן ולחומצה רטינואית יש פעולה נוגדת זה לזו בעוד שבקבוצת הגנים 140 יש להם פעולה דומה. המסקנה מתוך זה היא שחומצה רטינואית מסוגלת לבטל יכולות מעוררות סרטן שיש לאסטרוגן במרבית סוגי סרטן השד – אותם אלו שהם קשורי אסטרוגן.
האם ויטמין A הוא הנשק הסודי למלחמה בסרטן?
מחקר זה גילה עוד תכונה חשובה של חומצה רטינואית. היא נקשרת גם לתאים סרטניים או טרום סרטניים שאינם קשורי אסטרוגן. תרופות הניתנות נגד השפעת האסטרוגן כלל
לא משפיעות על תאים כאלו. תכונה זו של חומצה רטינואית מכפילה או אפילו משלשת את יכולת ההתגוננות מפני סרטני שד.
תוצאות מחקר זה מלמדות שגם אם לא יושג ריפוי מלא לחלק מחולות בסרטן השד, ניתן יהיה להאריך במידה רבה את תוחלת החיים שלהן. החוקרים בדקו את ההשפעה של חומצה רטינואית על רקמות סרטניות שנלקחו מ-295 חולות שונות – בחלק ניכר מן המקרים נמצא, שככל שהתאים היו יותר רגישים לחומצה רטינואית, כך נבלמה יותר גדילת הרקמה הסרטנית, מה שמלמד על
אפשרות לתוחלת חיים ארוכה יותר ופחות מקרי הישנות של סרטן שד.
הבנת כל התהליכים האלו יכולה לעזור לריפוי סרטן שד או להאטת התקדמותו בשלוש דרכים שונות, אומר החוקר דר' וויט. קודם כל, זה מצביע על דרך חדשה למניעת התפתחות סרטן שד אצל אלו הנתונות בסיכון גבוה. יש פה כלים מולקולאריים שיכולים לספק דיאגנוזה יותר מדויקת לגבי הסיכון לפתח סרטן. דרך זו יכולה גם להצטרף לכל טיפול אחר שניתן נגד סרטן השד. כיום נערכים גם מחקרים עם ויטמין D – גם לו יש יכולות נרחבות מאוד למניעה ולריפוי של סוגי סרטן שונים.