מה עדיף, ירקות ופירות בשלמותם או מיצים שלהם?
כאשר עומדת בפני אדם האפשרות לבחור בין אכילת פרי מסוים לבין שתיית מיץ שלו, אזי סוג המזון והמצב הבריאותי של האדם הם הקובעים מהי הבחירה הטובה יותר לגביו. בפירות הדר, למשל, יש בקליפה הלבנה ביופלוונואידים של הדרים – אין הם נמצאים במיץ. המיץ מכיל גלוקוז, פרוקטוז וסכרוז. אם אוכלים את פרי ההדר עם הקליפה הלבנה שלו, זו מספקת ביופלוונואידים וגם מאטה את ספיגת הסוכרים לדם. בתפוחי עץ, הקליפה היא זו המכילה פלוונואידים, כאשר היותר חשוב מביניהם הוא קוורצטין.
אבל, יש מקרים בהם שתיית מיץ עדיפה. למשל, כאשר יש בעיות בצינור העיכול, כך שהאדם זקוק למזונות קלים לעיכול שנספגים עד מהרה. מקרה נוסף הוא כשאנשים זקוקים לניקוי של הגוף – להם עדיף לשתות מיצים. יש גם מיצים שהם תערובת של מיני ירקות ופירות ביחד, אותם לא נהוג לאוכלם יחדיו בשלמותם.
חברה יפנית בשם "Kagome" מייצרת מספר תערובות של מיצים – ירקות ופירות יחדיו. תערובת אחת מכילה מיצים של 18 מיני ירקות ו-5 מיני פירות. סוג אחר מכיל מיצים מ-10 מיני ירקות ו-9 מיני פירות. למיצים אלו לא מוסיפים סוכרים, ממתיקים מלאכותיים, מלח או חומרי שימור. יש בהם תוספת של חומצה ציטרית, ויטמין C וחומר טעם טבעי ואין בהם חומרי שימור. תאריך
התפוגה הוא 7-10 ימים ואחרי פתיחת קופסת הקרטון, 3-4 ימים. מסתבר שלתערובות כאלו יש ערך בריאותי ושיקומי גבוה ביותר.
יש השואלים מדוע לא לקבל את החומרים הדרושים לבריאות באמצעות נטילת תוספים. יש צורך בתוספים, אבל שום תוסף, יהיה עשיר ומגוון ככל שיהיה, לא יספק לגוף את אותה התועלת שיש במיץ עשיר ומגוון עם כל כך הרבה מרכיבים. לבד מרכיבי התזונה המוכרים, יש פיטוכימיקלים רבים ביותר שהם בעלי ערך בריאותי גבוה. כיום יש כבר תוספים מכילי ליקופן, רסרבטרול ואפיגלקטוצ'ין גלאקט. אבל, האם זה סוף הסיפור? האם לא יגלו בעתיד עוד ועוד פיטוכימיקלים שאינם מוכרים עדיין ושיש להם איכויות מרפא חשובות?
החברה היפנית מפסטרת את המיצים שלה ב-100 מעלות צלסיוס למשך 2 דקות. ברור שיש אובדנים מסוימים. אבל, ליקופן למשל, יותר
זמין אחרי חימום. גניסטאין מחלב סויה יותר זמין מזה הנמצא בגרעין הסויה.
לא ידוע לי אם מיצים אלו מגיעים לארץ. אבל, בעבר היו התנגדויות לגבי עירוב של מיצי ירקות ופירות יחדיו, או הכנת מיץ ממגוון מאוד רחב של ירקות שונים או פירות שונים. יש הגיון לבדוק תערובות כאלו. יתכן שהתועלת של מיצים כאלו תעלה בהרבה על כל חשש להפרעה במערכת העיכול. כל אדם המעוניין בשתיית מיצים כאלו של מספר מיני ירקות, מספר מיני פירות או תערובת של פירות וירקות גם יחד, עדיף שיבדוק על עצמו עד כמה צירופים כאלו מתאימים לו. ברור שירקות ופירות אורגניים וכן צמחי בר אכילים ממקום נקי יהיו עדיפים במידה רבה על מוצרים כאלו שאינם אורגניים.