חוסר איזון הורמונאלי יכול לקרות בכל הגילים, לא רק בגיל הנעורים או אצל נשים עם גמר תקופת המחזור
בגיל ההתבגרות ועם גמר תקופת המחזור אצל נשים יש הפרעות הורמונאליות מוכרות. אבל, לא רק אז – כל ימי חייו האדם מושפע מתנודות בכמויות של הורמונים שונים. יש בגופנו קבוצות הורמונים שונים. יש הורמוני מין ויש אחרים. ככל שרמות ההורמונים בגוף מאוזנות יותר, כך אדם מרגיש טוב יותר. תפקידם של ההורמונים הוא להעביר מסרים בין תאיים. הם אחראים על פעולת רקמות, מצב רוח, גדילה, בגרות מינית וחילוף חומרים – כל אלו מוסדרים על-ידי פעולת הורמונים. במצב תקין, יש איזון עדין ומושלם בין ההורמונים השונים בגוף. חוסר איזון הורמונאלי יכול לקרות לכל אדם ויש לו שלל תופעות שאנשים מקשרים אותן לחולי.
הפרעה בפעילות בלוטת התריס, כמו תת-פעילות, גורמת לעייפות, דיכאון, בלבולת, נשירת שיער, השמנה, טמפרטורת גוף נמוכה ועוד. פעילות מוחלשת של בלוטות האדרנל גורמת לעייפות, חוסר אנרגיה, אלרגיות ואסתמה. מחסור בהורמוני מין גורם לקרירות מינית או פגיעה בתפקוד מיני. מרבית המקרים האלו לא מובהקים עד כדי שיתייחסו אליהם כאל מחלה. יש הרבה בעיות בריאות עם סימפטומים דומים, אבל בכל מקרה, צריכים לשקול גם אפשרות של חוסר איזון הורמונאלי. בדיקות מתאימות, כמו למשל בדיקת TSH, יכולות לאשר או לשלול אפשרות כזו.
הסיבות לחוסר איזון כזה רבות ושונות. סיבה אחת מרכזית היא סטרס מתמשך. סטרס כזה גורם לעייפות בלוטות האדרנל.
תגובה של בלוטות האדרנל לסטרס הן שחרור אדרנלין. אם הסטרס מתמשך, זה שוחק את האדם. הפרשה מוגברת של קורטיזול גם היא תגובה לסטרס. כשזה קורה פרקי זמן ממושכים, שוב אין בלוטות האדרנל מסוגלות לעמוד בייצור והאדם נעשה חולה במחלות אלרגיה או אסתמה. סטרס גם יכול לנבוע ממחסורים תזונתיים או צריכת מזונות פחותי או חסרי ערך תזונתי או מהפרעות בעיכול, ספיגה וחילוף חומרים של רכיבי התזונה החיוניים.
סטרס תזונתי
סיבה מובילה לסטרס כזה היא אכילת מזון גרוע עם עודף סוכרים, שמנים מחוממים וחומרי שימור, טעם וריח לא טבעיים. בקיצור, מזונות חסרי ערך מבחינה תזונתית. בלי קבלה של רכיבי התזונה החיוניים לנו, אין אפשרות להרגיש טוב. צריכת קפאין מעוררת מצבי לחץ ללא כיסוי תזונתי, מה שגורם לשחיקת האדרנלים. תפריט צריך להיות מבוסס על מזון אורגני, טבעי, ברובו לא מבושל ומגוון כך שיכיל את כל רכיבי התזונה.
סטרס נפשי
יש מספיק סיבות לסטרס נפשי ובהן מצב כלכלי גרוע, פיטורים, גירושים, בדידות ועוד. לא כל מצב ניתן לפתרון אבל עיסוק במדיטציות, יוגה,דיקור סיני, הרפיות,פעילות חברתית ופעילות של שעות פנאי עוזרים להקלת הסטרס הנפשי. כך אדם יכול להיות יותר ממוקד, לישון טוב יותר ולהרגיש טוב יותר. אדם גם צריך להשלים עם העובדה שלא הכל בידיו.
סטרס סביבתי
סטרס סביבתי יכול לנבוע מאויר מזוהם, בעיקר בערים גדולות ובאזורי תעשייה, ממים מזוהמים כמו מים מופלרים שנזקם חמור ביותר, מכימיקלים חקלאיים המצויים בירקות ופירות לא אורגניים. יש כימיקלים מזיקים בקוסמטיקה לא טבעית, חומרים לא טבעיים לכביסה, רחיצת כלים, בבריכות שחייה במים עם כלור ועוד ועוד. התרחקות מזיהום אויר ככל שניתן, צריכת מזון אורגני ומים טובים ושימוש במוצרי קוסמטיקה וניקיון טבעיים תצמצם חשיפה לרעלי סביבה.