צמח האכינצאה לטיפול במחלות אוטואימוניות
יש חילוקי דעות עמוקים בדבר הבטיחות והתועלת שבמתן אכינצאה לחולים במחלות אוטואימוניות. במסגרת מחלות אוטואימוניות נכללות מחלות רבות, כמו סוכרת מטיפוס 1, טרשת נפוצה, דלקת מפרקים שגרונתית ועוד. לא יהיה זה נכון להכליל ולומר שאכינצאה יכולה או לא יכולה לעזור להקלה במחלות אוטואימוניות, לכל מחלה יכול להיות פרוטוקול טיפול שונה. גם לבני אדם המוגדרים כחולים באותה מחלה יכולה להיות תגובה שונה לטיפול עם צמח האכינצאה – יש שבעקבות נטילתו בריאותם מדרדרת, אך רבים יותר מפיקים ממנו תועלת. אם חולה במחלה כלשהי נוטל תכשירים של אכינצאה ומרגיש לא טוב איתם, עליו להפסיק את הטיפול. נזק, אם היה, הינו בר חלוף, שלא כמו נזקים של תרופות כימיות שיכולים להשאיר חותם על מצב הבריאות לתמיד.
מחלות אוטואימוניות נגרמות בחלקן בגלל פעילות לקויה של מקטעים שונים של המערכת החיסונית. בדרך כלל, אצל חולים אלו יש פעילות מוחלשת של תאים קוטלים טבעיים, תאי NK. לעומת זאת, יש אצלם פעילות מוגברת של לימפוציטים T ו-B. הכמות של תאי NK משתנית ממחלה למחלה ואפילו מאדם לאדם. יש מספר דרכים שבעזרתן אפשר להעלות את הספירה שלהם. יש פטריות מרפא מן המזרח הרחוק שעוזרות לכך. אצת הים הישיקי נמצאה אף היא מעלה את כמותם של תאי NK ובמידה רבה. זהו בדיוק המנגנון שבעזרתו צמח האכינצאה תורם את חלקו להקלה, לפעמים גם לריפוי, של מספר מחלות אוטואימוניות.
שונות זו בתגובה לטיפול עם צמח האכינצאה, בין המגיבים לבלתי מגיבים, מסבירה מדוע יש חולים שמצבם משתפר עם נטילת תכשירי הצמח, ויש שאינם מרגישים כל שיפור, לעיתים אפילו הידרדרות. לחולי טרשת נפוצה, MS (מלטיפל סקלרוזיס) יש בדרך כלל מחסור בתאי NK. רמה נמוכה של תאים כאלו יש גם אצל מרבית החולים בדלקת מפרקים שגרונתית של צעירים וגם של מבוגרים וגם אצל חולי פסוריאזיס. אכינצאה תעזור לחולים במחלות אלו.
בתוך הקבוצה של תאים קוטלים טבעיים יש סוג אחד, תאי NKT, להם יש תפקיד מפתח בהסדרת הפעילות של המערכת החיסונית ובמיתון תגובת יתר של המערכת החיסונית. אצל כמחצית מן החולים במחלות אוטואימוניות יש רמה נמוכה של תאי NKT (1).
לאור נתונים אלו, רלבנטית במיוחד התגלית של דר' סנדרה מילר שהשורש של אכינצאה פורפוריאה מעלה את הספירה של תאי NK. היא, ביחד עם חוקרים נוספים, בדקו את ההשפעה של תכשירי שורש אכינצאה על עכברים חולי סוכרת דמוית סוכרת אנושית מטיפוס 1. אצל עכברים כאלו היה מחסור בתאי NK, מחסור שתוקן עם מתן תכשירי שורש אכינצאה. יש נתונים המצביעים על כך שטיפול כזה עשוי לעזור גם לבני אדם החולים בסוכרת מטיפוס 1. תכשיר נוסף מבטיח לטיפול במחלה זו הוא N-אצטיל גלוקוזמין, אף הוא נמצא משפר את המצב של בעלי חיים שחלו בסוכרת שלה התלוותה ירידה דרסטית בכמות של תאי ביטא מייצרי האינסולין בלבלב. יש בהעשרה של כמות NK – NKT כדי להביא לפעילות נגדית של המערכת החיסונית כנגד לימפוציטים מסוגים T ו-B, פעילות שהורסת את תאי ביטא וגורמת להתפתחות סוכרת מטיפוס 1.