מניעת קטרקט וריפויו בעזרת תזונה וצמחי מרפא
מחלת קטרקט בגיל המבוגר היא כיום הסיבה העיקרית לעיוורון. אם כי הסיבות להופעת קטרקט לא לגמרי ידועות, ידוע שמחלה זו קשורה לצריכה של חלב ומוצריו. על כל פנים, כל הזמן מצטברים נתונים על ההשפעה של תזונה בריאה, צמחי מרפא ותוספי מזון על צמצום התחלואה במחלה זו. בנוסף, ידוע שהנמצאים בקבוצת הסיכון הגבוה יותר ללקות בקטרקט הינם אלו שהחלו להרכיב משקפי ראיה לפני גיל 20, בעלי היסטוריה משפחתית, אנשים הנחשפים לזמן ממושך לאור כחול או אולטרה-סגול, לחשופים מדי לשמש, לבעלי עודף משקל, מטופלים כרוניים עם תרופות נוגדות דלקות וחולי סוכרת.
אין כמעט מחקרים שמצביעים על היכולת של צמחי מרפא למנוע קטרקט אצל בני אדם, אבל ניסויים עם חולדות העלו ששילוב של התבלין כורכום במזון הפחית הווצרות של קטרקט. כורכום הינו אנטיאוקסידנט רב עוצמה, פי 400 יותר מויטמין E, אבל הוא פעיל בעיקר כשמערבבים אותו 30 חלקים כורכום על חלק אחד פפריקה חריפה. עם ערבוב הכורכום בפפריקה, הספיגה של כורכומין, החומר הפעיל שבכורכום עולה פי 20 יותר מזו שקורית אם אוכלים את התבלין לבדו. מזונות נוספים שעשירים באנטיאוקסידנטים וכן מספר ויטמינים הראו במספר מחקרים יכולת לצמצם את התחלואה בקטרקט.
תפריט, סטרס חימצוני וקטרקט
סטרס חימצוני קורה בגוף כאשר יש חוסר איזון בין יצירת רדיקלים חופשיים בו לבין היכולת האנטיאוקסידנטית. בעיניים, סטרס חימצוני משפיע על החלבונים ועל השומנים שבעדשות העיניים עד כדי כך שהעדשות נפגעות ומתערפלות – אז נוצר מה שמכנים קטרקט. צמצום הווצרות של רדיקלים חופשיים בעזרת אכילת מזון בריא, עשיר באנטיאוקסידנטים, יכול לעזור אף הוא להאטת התפתחות הקטרקט.
יש מספר ויטמינים אנטיאוקסידנטים המגנים על העיניים והם ויטמיני C, E, A ולוטאין, שיש בכוחם לצמצם את הסיכון ללקות בקטרקט. מקורות שלהם הם ירקות, פירות, אגוזים וגרעינים לא קלויים. מחקרים מצאו גם שנטילת תוספי מזון כמו L-ציסטאין ו-N-אצטילציסטאין תרמה לצמצום הסיכון לקטרקט.
האם אכילת מזונות בריאים יכולה למנוע התפתחות קטרקט?
אצל בני אדם האוכלים ירקות, פירות וגרעינים מלאים, התפתחות הקטרקט פחות נפוצה. מזונות עשירי שמנים אומגה-3 נמצאו עוזרים אף הם. כל המרכיבים שנמנו שיכולים למנוע התפתחות קטרקט נמצאים כתוספי מזון, אבל הם לא יגנו על אדם שאיננו צורך מספיק ירקות ופירות אורגניים.
תפריט בריא צריך לכלול בין 5 ל-10 מנות של ירקות ופירות כל יום. אבל, רק גידולי חקלאות אורגנית יספקו את הפיטוכימיקלים האנטיאוקסידנטיים בכמות נאותה. בנוסף, יש לאכול כמות מספקת של דגנים מלאים מדי יום ומזונות שמכילים חומצות שומן הכרחיות כמו פשתן, שומשום, חמניות וגרעיני דלעת. גרעינים אלו, שקדים ואגוזים יש לאכול חיים ולא קלויים. רק כך הם יספקו את הכמות והמבנה הנכונים של חומצות שומן הכרחיות. יש לאכול שפע של עלים ירוקים וירקות ופירות כתומים ומצבעים אחרים. אצות ים חייבות להיכלל בתפריט ואיתן מספר אגוזי ברזיל כספקי סלניום. בלי סלניום, היודן שבאצות לא יכול להשתלב במבנה של ההורמון T3שהוא ההורמון הפעיל בגוף. פיטריות מרפא מהסוגים שיטאקי וראישי נמצאו עוזרות אף הן למניעת התפתחות קטרקט, כשם שהן עוזרות נגד מחלות כרוניות רבות שונות. אין לאכול מזונות מטוגנים, מזונות מתועשים, מזונות להם הוסיפו סוכר ומזונות עשירים מדי בנתרן. יש מספר מחקרים המלמדים שעודף נתרן הוא אחד מן הגורמים לקטרקט. מזונות המכילים סוכר לבן או קמח לבן נמצאו אף הם פוגעים בעיניים. יש מי שהמעבר הכולל שימוש בתוספי בריאות כמו פטריות מרפא ואצות ים קשה לו, אבל מרגע שהאדם חש עד כמה מזונות אלו טובים בשבילו, הן לגוף והן לנפש, הוא לא ירצה לוותר עליהם.