שמן זית עוזר למניעת דלקות בגוף
עם שמן זית נערכו מחקרים רבים מאוד. הוא מהווה מרכיב מרכזי בתפריט הים-תיכוני ויש לו תכונות בריאותיות רבות גם על פי רפואה סינית. עוד אחת מהן היא, שבזכות הפיטוכימיקלים שבו יש ביכולתו לצמצם תחלואה בסרטן שד (1). נמצא, שהוא מגן גם בפני דפרסיה (2). מחקרים שנעשו איתו לאחרונה מצאו שהוא מצמצם גם התבטאות של גנים הגורמים להתפתחות דלקות בגוף. נתון זה חשוב במיוחד לטיפול באנשים הסובלים מסינדרום מטבולי. לסובלים מסינדרום זה יש בדרך כלל השמנה בטנית, רמה גבוהה של כולסטרול וסוכר בדם, יתר לחץ-דם, תחלואה גבוהה יותר בסוכרת מטיפוס 2 ומחלות לב ותוחלת חיים קצרה יותר מן הממוצע.
במחקר כפול סמיות ואקראי, שפורסם לאחרונה בעיתון המקצועי BMJ, נמצאו שינויים בגנים אצל אלו שצרכו שמן זית כתית מעולה. במחקר שותפו 20 אנשים הסובלים מסינדרום מטבולי. במשך 6 שבועות לפני כניסתם לניסוי המשתתפים לא נטלו שום תרופה או תוסף מזון וצרכו תפריט דל שומן עשיר בפחמימות. לאחר מכן, לארוחת בוקר הם צרכו או ארוחה שכללה שמן זית כתית מעולה שהכיל הרבה תרכובות פנוליות או ארוחה דומה עם שמן זית נחות. בדיקת דם נעשתה אחרי הארוחות ובה נבדקה ההתבטאות של 15,000 גנים שונים. התוצאות היו שלצריכת שמן הזית המעולה הייתה השפעה מסדירה על ההתבטאות של 98 גנים, אשר רבים מהם יכולים להתבטא בהופעת סוכרת מסוג 2 ולהתקפי לב. חלק מן הגנים שפעולתם דוכאה מעורבים בתהליכים טרום דלקתיים. יש בזאת מיתון של התגובה החיסונית שפעולתה מופרזת אצל הסובלים מסינדרום מטבולי.
מסקנת צוות המחקר הייתה, שנתוני מחקר זה מחזקים את הידוע לגבי התועלת שבצריכת שמן זית כתית מעולה, כדי לצמצם סיכונים לסינדרום מטבולי עם כל הכרוך בו. יכולת זו של הפנולים ממקור של שמן זית מעולה מספקת גם הבנה לגבי התהליך המולקולארי שגורם להפחתה של מחלות לב וסוכרת אצל הצורכים תפריט ים-תיכוני מקורי, עשיר בשמן זית כתית מעולה, המהווה מרכיב מרכזי בתפריט כזה.