כורכום – לא רק אנטיאוקסידנט
כורכום נגד מחלת אלצהיימר
בעולם ידועים שימושים רפואיים רבים של התבלין כורכום ואף רפואה סינית נוטע להשתמש אתם הרבה, השורש. כעת מסתבר שהוא גם מאוד יעיל כנגד התפתחות מחלת אלצהיימר. לפי עדותו של האתנו-בוטנאי כריס קילהם לחדשות Fox News, בתוכנית "מדיסין הנטר", שורש הכרכום יעיל, הן למניעה והן לריפוי של מחלת אלצהיימר, כל עוד לא מאוחר מדי.
התיאוריה המקובלת הייתה שאצל החולים במחלה זו מתפתחים במוח פלאקים דביקים, עמילואיד ביטא, שהם או מתפתחים אצל חולי אלצהיימר או מלכתחילה גורמים למחלה זו. אבל, תוצאות מחקר שנעשה בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת הרוורד סותר דעה זו. לפי המחקר, הפלאקים הנוצרים במוח הם דרך של הגוף להתגונן מפני המחלה ולא סיבתה. הסיבה היא אוליגומרים של ביטא עמילואיד שמגיעים עם זרם הדם – הם אלו המדרדרים את מצב החולים. בניסוי עם בעלי חיים שחלקם ייצרו פלאקים וחלקם לא, לא היה כל יתרון בריאותי לאלו שלא ייצרו פלאקים. עוד נאמר במחקר זה שכל התרופות שניתנו לחולים אלו ונועדו למנוע יצירת פלאקים, למעשה לא עזרו אלא רק החמירו את המחלה. דרושים טיפולים אחרים, ריפוי טבעי. יש טיפולים כאלו. אחד מהם, עליו דובר בעיתוננו, הוא צריכת שמן קוקוס טבעי. טיפול שני הוא עם התבלין כורכום, או תכשירים המופקים ממנו.
כיום יודעים שצריכת שמן קוקוס בכמות של לפחות 2 כפות ביום, עוזרת למניעה ולריפוי של מחלת אלצהיימר. לא רק הקוקוס עוזר, מחקרים אפידמיולוגיים הראו שאנשים החיים באזורים בהם מרבים לאכול כורכום, בהודו ובדרום מזרח אסיה, אינם מפתחים מחלת אלצהיימר. בהודו ובארצות הנוספות בהן צורכים הרבה כורכום זוהי מחלה נדירה. בארצות המערב, גם בישראל, היא מאוד שכיחה.
לדברי המדען קילהם, "חברות התרופות עושות מאמצים רבים לפתח גרסה דמוית כורכום, מאחר ועל הכורכום עצמו אי אפשר להוציא פטנט ולהרוויח כסף". אבל, כל זה לשווא. אכילת הצמח היא היותר יעילה, גם מיצויים המופקים ממנו מביאים תועלת. כאשר מוסיפים כורכום לאוכל, יש להקפיד להוסיף לו גם פלפל שחור בכמות של 1/30 מהכורכום. מתערובת זו לאכול ככפית ליום. בדרך זו, הכורכומין המצוי בשורש הכורכום מנוצל פי 20 יותר.
כורכום נגד אוסטאוארטריטיס
התבלין כורכום ידוע בתכונותיו נוגדות הדלקות. אבל, יש לו חסרון והוא שספיגת החומרים הפעילים שלו בגוף איטית ומועטה. כאמור, דרך מקובלת לשפר את הספיגה שלו היא על-ידי אכילתו עם מעט פלפל שחור ביחס של 1:30.
באיטליה, חברת העוסקת בתוספי מזון הכינה ממנו מוצר בשם Meriva. מוצר זה מורכב מחלק אחד כורכומין עם חלק אחד פוספטידילכולין. הספיגה של מוצר זה הרבה יותר רבה ומהירה מאשר זו של הכורכום כשלעצמו. בניסויים עם בעלי חיים ועם טיפול בבני אדם, נמצא שחומר זה הפחית את הרמות של חלבון תגובתי C, שהוא מעורר מצבים דלקתיים בגוף.
לשם טיפול באוסטאוארטריטיס רופאים נותנים כיום תרופות אנטי-דלקתיות לא סטרואידליות. לכל התרופות האלו יש תופעות לוואי רבות ובאופן חד-משמעי ניתן לומר שנזקן רב מתועלתן. תכשיר טבעי זה המיוצר ממיצוי של כורכום הוא נטול תופעות לוואי, כאשר מתייחסים אליו כאל תבלין. הן באירופה והן בארה"ב הוא הוכר כתוסף מזון. מן הראוי שתכשיר זה יובא לארץ.
יחד עם זה, חשוב לבדוק אם הצירוף של כורכום עם פלפל שחור ביחס של 30 חלקים
כורכום על 1 חלק פלפל שחור, יענה אף הוא לדרישה לעזור לחולי אוסטאוארטריטיס
להקל הן על הכאבים והן על המגבלות הגופניות והסטרס הנפשי המתלווים למחלה זו.