איך לזכות בשינה טובה
כל אדם יודע ששינה טובה חשובה מאוד למהלך החיים ולבריאות. משך השינה המקובל כמספיק הוא 6-8 שעות כך גם סוברת רפואה סינית – יש הבדלים אינדיבידואליים רבים בין אדם לאדם. חוסר שינה גורם לסדרת הפרעות ובהן החלשה דרמטית של המערכת החיסונית, סיכון מוגבר לסרטן, מצב טרום סוכרתי, הפרעות בזיכרון ובחשיבה הגיונית ובביצועים גופניים ונפשיים גם יחד.
כאשר השעון הביולוגי מופרע, הגוף מייצר פחות מלטונין בשעות השינה. מאחר ומלטונין הוא אנטיאוקסידנט חשוב במיוחד, רמה מדי מועטה שלו חושפת את האדם לתחלואה רבה יותר של סרטן. מחסור בשינה מגביר, אם כן, את הגדילה של גידולים סרטניים. חוסר שינה מגביר מצבים של לחצים (סטרס), מחלות לב, כיבי קיבה ותריסריון, עצירות, מצבי רוח ודיכאון. הוא פוגע גם בהורמון הגדילה. כך, מי שסובל מחוסר שינה בילדות או בגיל הנעורים, עלול להגיב בגדילה מופחתת. לסיכון, חוסר שינה מעלה פי 3 את הסיכון לתמותה טרם עת מכל הסיבות.
שעות שינה אבודות – אבודות לתמיד. חוסר שינה מצטבר מאמלל את האדם. אבל, יש סדרה של דברים המאפשרים שינה טובה והם יסקרו בזאת. בדירה, ככל האפשר, כל אור שהוא. אפילו מידה מזערית של אור בחדר השינה פוגעת ויש פחות ייצור של מלטונין. אם צריכים ללכת לשירותים או לשתות מים, חשוב לעשות זאת בלי להדליק אורות. המלצה שנייה היא לישון בחדר קריר. בשעת שינה, הטמפרטורה של הגוף יורדת. לכן, אם ישנים בחדר חם מדי, זה מפריט לשינה טובה. על כל פנים, לא תמיד זה נכון. יש מצבים, כמו אחרי התקף לב קשה, בהם אדם איננו יכול להירדם כאשר קר בחדר.
חשוב שבחדר השינה לא תהיינה קרינות אלקטרומגנטיות מזיקות. אם יש חשד, עדיף לערוך בדיקה ולא להתעלם מכך. יש להרחיק מהמיטה שעון מעורר וכל מכשיר חשמלי אחר. סדין חימום עם מערכת חשמלית פולט קרינה אלקטרומגנטית רבה. אין להשתמש בו. אם משתמשים בשעון מעורר, לחפש כזה שהצלצול שלו לא יהיה חזק מדי או צורמני.
לא מומלץ לשכב במיטה ולראות טלוויזיה. לשם כם עדיף לשבת על כורסה. בכלל, לא מומלץ לצפות בתוכניות טלוויזיה עד שעה מאוחרת. אם זה קורה, האדם עלול להיות ישנוני כל היום וזה פוגע באיכות החיים שלו.
כשישנים שניים בזוג, מוטב להירדם עם מרחק ביניהם כדי שהאחד לא יפריע לשני ויגרום לו להתעורר מספר פעמים בלילה. מסיבה זו גם לא מומלץ ללכת לישון כאשר במיטה שלך מתנחל כלב או חתול, בוודאי לא נמר… כמו כן, רצוי לשמור על אותה שעה של הליכה לישון, עד כמה שזה ניתן. כך, השעון הביולוגי מתאפס טוב יותר. יש מספר דרכים כמו מדיטציה, תרגילי נשימת הרגעה או נשימת שינה שעוזרים להירדם טוב יותר. טלטולים שאדם עושה לעצמו, כמו בשיטה "עוצמת הרכות" עוזרים מאוד להירדם.
יש הממליצים לא לשתות שעתיים לפני השינה. זה לא נראה לי כל כך מציאותי בחודשים החמים שלנו באביב, בקיץ ובסתיו. חשוב ללכת לשירותים לפני השינה.
רצוי לאכול ארוחה מספקת חלבון, כמו אגוזים או גרעינים, מספר שעות לפני השינה. במזונות אלו יש את החומצה האמינית טריפטופן. אבל, כדי שזו תעבור במחסום דם מוחות, חשוב לאכול פרי כלשהו לפני השינה. זה יעזור שהטריפטופן יכנס למוח. מצד שני, ארוחה עם עמילנים וסוכרים מזוקקים מזיקה תמיד, עוד יותר לפני השינה.
מקלחת לפני השינה יכולה לעזור לאנשים רבים להירדם טוב יותר. יש לישון עם גרביים. אם קר בכפות הרגליים, קשה להירדם. יש מצבים בהם עדיף להרכיב מסכת חושך על העיניים, ובלבד שהיא לא תהיה מהודקת מדי. לא מומלץ לעבוד עד ממש לפני השינה. יש להפסיק עיסוק בעבודה 1-2 שעות לפני שהולכים לישון. זה נכון יותר לגבי עצמאים או עם עובדי משמרות ערב. יש הנעזרים במוסיקה
ערבה כדי להירדם טוב יותר רק צריך שמישהו יכבה את המכשיר… קריאת ספרים רוחניים תעזור אף היא.
התעמלות סדירה עוזרת, כמותה עוזרת שמירה שלא יהיה עודף משקל. אין לאכול מזונות שיש לגביהם רגישות, יש להימנע כמה
שניתן ממצבי סטרס, אפשר לתרגל דמיון מודרך וכדומה. חשוב ביותר לא לשתות קפה ולא אלכוהול במשך היום בכלל, אבל בעיקר מספר שעות לפני השינה. מומלץ ביותר שלא להיעזר בתרופות שינה – אלו משבשות את כל השעון הביולוגי ואת מהלך השינה הסדיר בלילות.