אור כחול עוזר נגד דיכאון חורף
מחסור באור שמש בחודשי החורף יכול לגרום לדיכאון – דיכאון חורף. במצב כזה, האדם מרגיש עייפות קשה, עצבות ועצבנות. אם כי אור יום עוזר למניעת תסמינים כאלו, אור בצבעים שונים משפיע במידה שונה. אור כחול הוא היותר מועיל. הוא משפיע על המצב הנפשי, כולל מצב הרוח. תוצאות מחקר חדש שנעשה לאחרונה מלמדות שלאור כחול יש תפקיד מפתח ביכולתו של המוח ליצור רגשות. שהייה ממושכת באור כחול היא עזר רב בפני דיכאון חורף.
בתכנית ב-CNN, ב- 23 לאוקטובר 2010, דווח על מחקרים שהראו שאור כחול מגביר את הערנות ועוזר לביצועים מנטאליים. חוקרים גילו שאור כחול פעיל יותר מאור ירוק והוא מעורר קשר בין חלקי מוח שונים המעורבים ביצירת רגשות והבעה לשונית (1).
אור משפר את הבריאות גם על-ידי יצירת ויטמין D שמשפיע לטובה, בין השאר, על מצב הרוח, נגד עליה במשקל ומפחית סיכון לסרטן. אבל כעת, מחקר הראה שצבעים שונים של האור משפיעים בדרכים שונות על הגוף. האור הכחול הוא היותר עוזר לשיפור מצב הרוח ונגד דיכאון חורף.
ימים קצרים בחורף יכולים לגרום לדיכאון, עייפות קיצונית ובעיות נוספות. זה קורה בעיקר באזורים צפוניים יותר ובחודשי החורף. בארץ דיכאון החורף מצוי פחות, מאחר וגם בחורף יש ימים רבים של אור שמש מלא.
התסמינים לדיכאון חורף הם אלו:
עייפות קיצונית.
שעות שינה רבות מדי.
קשיי ריכוז.
תשוקה לסוכר ועמילן ,תזונה לא טובה.
עליה במשקל.
ההבדל בין דיכאון חורף לדיכאון מסיבות אחרות הוא שהראשון עובר לחלוטין באביב (בארץ) ובוודאי בקיץ. ככל שיש פחות חשיפה לאור השמש, כך אדם יסבול יותר ממצבי רוח ומחלות גופניות גם יחד. סיבה מרכזית לכך היא מחסור בסרוטונין. רמתו של הורמון זה עולה ככל שיש יותר שעות אור שמש. כאשר היום מחשיך הסרוטונין הופך למלטונין, שנוסך שינה על אנשים.
אור וחושך שולטים גם על השעון הביולוגי, לו יש השפעה על הורמונים המווסתים חילוף חומרים. אבל, לאור וחושך יש גם השפעה ישירה על הרגשות, לא רק באמצעות ההורמונים.
לאור כחול יש השפעה מן היותר טובות על הרגשות והוא מחזק מסלולים במוח שפועלים ליצירת רגשות ושולטים על השפה. יש לו השפעה רבה יותר על עמידות האדם באתגרים רגשיים ומצבי רוח. הוא עוזר גם יותר מאור בהיר, בו משתמשים בארצות הצפון כטיפול בדיכאון חורף. הוא עוזר יותר מכל אור בצבע אחר. אור זה שכיח בחוץ. אדם קולט ממנו יותר בקיץ מאשר בחורף. בגלל זה חוקרים חושבים שהוספת אור כחול בתוך הבית בנוסף לאור הצהוב או הלבן הנהוג כעת, יכולה לשפר את מצב הרוח כל השנה ובעיקר בחודשי החורף.
איך ניתן להשתמש באור נגד דיכאון חורף
אם אדם מרגיש בחורף ירוד, קודם כל עליו לצאת החוצה. יש להימצא באור יום כמה שיותר זמן. לגרים בארצות הצפון מומלץ לצאת לחופשה באזורים שטופי שמש, אבל לא לכל אחד יש אמצעים לכך.
בבית יש להשתמש בנורות ליבון שבאורן ישנו כל הספקטרום של הצבעים. זוהי אחת מן הדרכים היותר יעילות לטיפול בדיכאון חורף. היא מעלה את האנרגיה ומשפרת מצב רוח והרגשה טובה עד מהרה, לרוב תוך יומיים שלושה. אור כחול טוב, אבל אין להביט ישירות במקור האור – זה עלול להזיק לראיה. שיפור במצב הרוח יכול לבוא גם מהתעמלות ופעילות גופנית סדירה. היא תפעל טוב יותר מאשר תרופות נוגדות דיכאון. זוהי הדרך היותר יעילה להתגבר על דיכאון.
יש ללכת לישון מוקדם. האדם בנוי ללכת לישון עם החשיכה ולקום עם הזריחה. שינויים מנוהג זה פוגעים באיזון ההורמונאלי בגוף. בחורף אדם נוטה לישון יותר מוקדם מאשר בקיץ.
יש לצמצם צריכת סוכרים ולהקפיד על צריכת שמנים אומגה-3. 60% מהמוח מורכב משומן, בעיקר חומצת שומן DHA. ככל שאדם צורך פחות מזונות או תוספים מכילי אומגה-3, כך הוא חשוף יותר לדפרסיה וגם לבעיות גופניות שונות. לסוכר תעשייתי יש השפעה שלילית רבה. חוסר ויטמין D גם הוא נקשר לדפרסיה.