צמחים המושקים במים מושבים או מזובלים
עם בוצה קולטים מן האדמה תרופות
באוניברסיטת טולדו-אוהיו נערך מחקר שפורסם בעיתון המקצועי Environmental Science & Technology. המחקר מצא שאריות של תרופות ביבולי גידולים חקלאיים ,תזונה חקלאית, שהושקו במי ביוב מושבים או זובלו בבוצה שמקורה בביוב.
כאשר בני אדם צורכים תרופות, הם מפרישים מקטעים פעילים של תרופות כאלו בשתן ובצואה. השיטות המקובלות לטיהור ושימוש חוזר בביוב לחלוטין אינן מסוגלות לסלק זיהום כזה. כבר בעבר נערכו מחקרים שהראו שגידולים, שזובלו עם זבלים אורגניים של בעלי חיים שטופלו עם תרופות, הכילו שלל תרופות כאלו. בכרוב שגודל בשיטה הידרופונית עם מים מושבים "מטוהרים" נמצאו שיירי תרופות שונות.
במחקר שנערך באוניברסיטה זו, החוקרים גידלו סויה שהיא הגידול השני בהיקפו בארה"ב מבחינת שטח. חלק זובלו עם בוצה מביוב וחלק עם מים שטוהרו בדרך כימית. בניסוי זה, המים והבוצה טופלו, לפני שניתנו לגידולי החקלאות, באותן השיטות הנהוגות בארה"ב למחזור שפכי ביוב. במים ובבוצה היו שאריות תרופות מאותם הסוגים ובאותן הכמויות המצויות במים מושבים ובבוצה בהם משתמשים חקלאים בארה"ב.
בבדיקות שנעשו בצמחים לפני פריחתם ועם הבשלת הזרעים שלהם נמצא שהצמחים קלטו את כל סוגי התרופות, הן מן האדמה והן ממי ההשקיה. הספיגה מהמים הייתה רבה יותר. כל הכימיקלים האלו נמצאו בשורשים, בגבעולים ובעלים של הצמחים, החומרים נוגדי החיידקים נמצאו גם בפירות. החומרים דיפנילהידרמין ופלואוקסטין הצטברו בכמות קטנה בשורשים.
כיום לא יודעים עדיין מהו היקף ההשפעות הבריאותיות של קליטת תרופות משלל סוגים עם אכילת מזון שהושקה במים
מושבים או זובל בבוצה, אבל הן יכולות להיות חמורות. התרופה טריקלוסן, למשל, המצטברת בגופם של חיות ובני אדם פוגעת בהורמונים, משבשת פעילות מינית ופוריות
ויכולה לגרום למומי לידה. באותה קטגוריה של גרימת נזק בריאותי נכלל גם הפלואוריד המוסף למי השתיה והחוזר ומגיע גם למים המושבים ולאדמה, כפי שהוכח במחקרים.