חומצה אוקסלית איננה מפריעה לקליטת ברזל ממקורות צמחיים
בעיתון המקצועי Eur J Clin Nutr פורסם מחקר שבדק אם חומצה אוקסלית המצויה במספר צמחי מאכל תזונה מפריעה לקליטת ברזל. נבדקה קליטת הברזל מהצמחים בהם היא מצויה או ממזונות צמחיים אחרים מכילי ברזל הנאכלים יחד איתם באותה ארוחה (1). המחקר היה באקראי ומוצלב.
במחקר שותפו 16 נשים בגילאי 18-65 והוא נערך בבית החולים האוניברסיטאי באוניברסיטת ציריך, שוויץ. נבדקה כמות הברזל בכדוריות האדומות עם תפריטים שונים. האחד כלל מאפה וביחד איתו150 גרםשל תרד, המכיל כמות רבה של חומצה אוקסלית. השני כלל את אותו מאפה עם כרוב עלים המכיל 120 פעמים פחות חומצה אוקסלית יחסית לכמות שבתרד.
התוצאות הראו שעם שני סוגי התפריטים לא נמצא כל שוני בכמות הברזל בכדוריות הדם האדומות של אלו שאכלו אותם. מסקנת המחקר הייתה שחומצה אוקסלית איננה מפריעה לקליטת ברזל ממקורות צמחיים. לא ברזל המצוי באותם מזונות המכילים אותה ולא גם כזה המצוי במזונות צמחיים אחרים הנאכלים באותה ארוחה. ברור, אם כן, שלדעה שלברזל ממקור של בשר יש ספיגה טובה ואילו
36
לברזל הצמחי אין ספיגה טובה בגלל חומצה אוקסלית, אין יסוד. זאת ועוד – מחקרים אחרים הראו שצריכת בשר או ברזל ממקור
של בשר מעלים פי 3.5 את הסיכון לקבל סוכרת, אם אוכלים בשר 5 ויותר פעמים בשבוע (2).