תכשיר ראונדאפ המשמש כקוטל עשבים בחקלאות פוגע בקרקע, בצמחים, בחי ובאדם
קוטל העשבים ראונדאפ מיוצר על-ידי חברת מונסנטו. בתכשיר זה משתמשים גם החקלאים בארץ, אלו שאינם מעבדים בשיטת החקלאות האורגנית, כך שיש לנו עניין רב לדעת אודות השפעותיו השליליות.
בשעת סיור בשדות תירס במדינת איווה, דר' דון הובר עבר ליד שדה של סויה וראה משני צידי שביל, בצד אחד סויה חולה במחלת צמחים, צהובה כולה ובצד שני שדה סויה ירוק ובריא.
השדה הצהוב סבל מסינדרום תמותה פתאומי של הצמחים שבו. מחלת צמחים חמורה פגעה קשות בגידולי חקלאות במערב התיכון של ארה"ב בשנים 2009 ו-2010, מחלה שמאוד פגעה ביבולים. היה משהו ששדות הסויה היו מאוד רגישים לגביו והוא פגע קשות ביבוליהם. חוקר זה ברר את הסיבה ואכן היא נמצאה – בעבר טיפלו בשטחים אלו עם ריסוסים של קוטל העשבים ראונדאפ מתוצרת מונסנטו. חברה זו אחראית לפיתוח של מרבית גידולי החקלאות שעברו הנדסה גנטית, אחד מן האסונות היותר גדולים עלי אדמות. השדה בו הייתה הסויה החולה טופל עם תכשיר המכיל גליפוספאט המצוי בקוטלי עשבים רבים המצויים כיום בשימוש, כמו ראונדאפ למשל.
דר' דון הובר חוקר כבר 35 שנים מחלות צמחים באוניברסיטת פורדו. הוא שאל את החקלאי בעל השדה מדוע הסויה כה צהובה וחולה בצד אחד של השדה ובשני בריאה ושופעת. התשובה הייתה שבשדה החולה, לפני כן גודלה אספסת שעם בוא החורף רוססה בקוטל עשבים המכיל גליפוספאט. בשדה הבריא, הגידול הקודם היה תירס שלא רוסס כלל. הייתה זו הוכחה נוספת לכך שריסוס בראונדאפ גורם לתופעת תמותה פתאומית של צמחים.
דר' דון הינו אחד מן החוקרים בעולם שמזה שנים רבות, 20 שנה, חוקר את פעולת התכשיר ראונדאפ ואת הגליפוספאט המצוי בו ובמספר קוטלי עשבים נוספים. נמצא שחומרי ריסוס אלו אחראים גם למחלת צמחים זו וגם למחלות רבות נוספות התוקפות צמחי גידול חקלאיים.
מחלה זו של תמותת צמחים פתאומית מוכרת יותר בקצה השורות של צמחים, בהם כמות החומר שרוסס גבוהה יותר. כיום, יותר מ-30% מכלל קוטלי העשבים מכילים גליפוספאט. ראונדאפ, המכיל חומר זה, הוגן ע"י פטנט מטעם חברת מונסנטו וכיום הוא קוטל העשבים היותר מצוי בשימוש בעולם. חברת מונסנטו החלה לפתח, בדרך של הנדסה גנטית, צמחי חקלאות שעמידים לראונדאפ. עם צמיחת השדות של צמחים כאלו, מרססים את השדות בראונדאפ כדי למנוע מצמחי בר שונים להתחרות עם הגידול התרבותי. גידולים שהונדסו כך גנטית הם סויה, תירס, כותנה, קנולה וסלק סוכר.
החברה המריצה חקלאים לקנות את הזרעים, פרי גידולה, שעברו הנדסה גנטית לעמידות בפני ראונדאפ. כך, הם ממשיכים למכור קוטלי עשבים מכילי גליפוספאט, אפילו כאשר פג תוקף ההגנה שלו על-ידי פטנט. חומר זה איננו קוטל את גידולי החקלאות במישרין אבל הוא ממריץ התפתחות של אורגניזמים גורמי מחלות צמחים באדמה. במקביל הוא מחסל יכולת של צמחים לעמוד בפני גורמי מחלות כאלו. נושא זה מוכר היטב בחקלאות.
עם השנים, צמחי בר רבים שגדלים בשדות ביחד עם צמחי התרבות, פיתחו עמידות בפני קוטלי העשבים, מה שגרם לצורך של החקלאים לרסס בכמויות גדולות יותר. כך נפגעה כל שרשרת המזון. בעלי חיים שאכלו צמחים מהונדסים וספוגי קוטלי עשבים נפגעו. בני אדם שאכלו מגידולי חקלאות שטופלו עם קוטלי עשבים כאלו, או שאכלו בשר, חלב ומוצריו מבעלי חיים שניזונו מהם – נפגעו.
נזקי ההנדסה הגנטית ידועים ונסקרו לא פעם בעיתוננו. בארץ לא מגדלים צמחים מהונדסים אבל משתמשים, אפילו מרבים להשתמש,
בקוטלי עשבים וראונדאפ בראשם. זו עוד סיבה טובה מדוע יש לצרוך רק מוצרי חקלאות אורגנית.