ערכים תזונתיים ובריאותיים של הצמח כוזברה
זהו צמח חד-שנתי המגיע לגובה של 30-60 ס"מ. בחצרי הגיעה הצמיחה המכסימלית שלו לגובה של2 מטרים! מוצאו מן המזרח התיכון ומארצות ים-תיכוניות. צמח זה מצוי בשימוש האדם אלפי שנים והוא גדל גם כצמח בר. משתמשים הן בעליו והן בזרעיו. הזרעים מכילים שמן נדיף המכיל לינלול, גרניול, בורנאול וטרפנים. זרעיו המיובשים והטחונים נאכלים כתבלין. לעלי הצמח יש ריח מיוחד ולא כל אחד אוהב אותם, אבל ערכם התזונתי והבריאותי רב ביותר.
ערכים תזונתיים
כמויות המינרלים המצויות בעלי כוזברה מיובשים גבוהות מאוד. הכמויות במ"ג ל-100 גרםהן כדלקמן:
אשלגן – 4,466
ברזל – 42.4
מגנזיום – 694
נתרן – 211
סידן – 1,246
תכונות ריפוי ושימושים ברפואת הצמחים
הצמח משמש כנגד עוויתות והתכווצויות, כמעורר תאבון, מכייח ועוזר לעיכול. בטיפול חיצוני משתמשים בו בחבישות נגד כאבי מפרקים. דרכי ההכנה: כתה, יש לשים 2 כפיות של זרעיו היבשים בכוס מים ולהרתיחם מספר דקות. יש לשתות כוס אחת ליום. את זרעיו הטחונים אפשר להוסיף לסלטים ותבשילים, רבע עד חצי כפית מדי פעם. לזרעי הצמח יש יכולת מרשימה להורדת רמות גבוהות של כולסטרול LDL. בנוסף, הם גם עוזרים לעיכול, מורידים רמות סוכר מופרזות, נוגדי עוויתות ומסלקי גזים. בטיפול חיצוני מניחים חבישות של עליו על מפרקים כואבים.
מחקרים על תכונות הריפוי של כוזברה
יכולת אנטיאוקסידנטית של כוזברה
היכולות האנטיאוקסידנטית של זרעים ממספר צמחים בני משפחת הסוככיים, ובתוכם כוזברה, נבדקו בהשוואה ליכולת האנטיאוקסידנטית של ויטמין .C בהשוואה לויטמין C, כמות מול כמות, היכולת האנטיאוקסידנטית של זרעי כוזברה הייתה
70%, של זרעי קימל – 240%, של זרעי כמון – 118%, זרעי שמיר -136% וזרעי שומר – 126%.
שימוש ניכר בתבלינים אלו יכול להוות ספק חשוב של היכולת האנטיאוקסידנטית העומדת לרשות הגוף (1). בנוסף, צריכה של זרעי כוזברה העלתה בגוף את הרמות של אנזימים אנטיאוקסידנטיים (2).
יכולת אנטי בקטריאלית של כוזברה
מזרעי כוזברה הפיקו שמנים נדיפים. היכולת של שמנים נדיפים אלו כקוטלים או כמעכבים היתרבות של מיקרואורגניזמים שונים נבדקה כנגד מינים שונים של בקטריות כמו אשריציה קולי, בצילוס מגטריום ועוד 27 מינים שונים של בקטריות ופטריות שמרים. למיצוי השמן הנדיף שהופק מזרעי כוזברה הייתה פעילות אנטי בקטריאלית ואנטי פטרייתית רחבת היקף (3). פעילות אנטי בקטריאלית של עלי כוזברה נתגלתה גם נגד סלמונלה (4) וליסטריה מונוציטוגנאז (5).
סילוק רעלים
זרעי כוזברה עוזרים לסילוק משקעי עופרת וכספית מהגוף. למעשה, הם החומר היחיד שנמצא עד היום שעוזר לסילוק משקעי כספית מן המוח (6,7).
פעילות אנטי סרטנית של כוזברה
צריכה של זרעי כוזברה עזרה לסילוק מהיר של כולסטרול ומוצרי פירוק שלו מן המעיים ובכך צמצמה את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס מהסוג הקשור למוצרי פירוק של כולסטרול (8).
פעילות אנטי מוטגנית של מיץ מעלי כוזברה
אמינים ארומטיים המצויים במערכת העיכול הם חומרים מוטגניים רבי עוצמה. חומרים אלו עלולים לגרום להתפתחות סרטן במעי הגס. צריכת מזונות בעלי יכולת אנטי מוטגנית עשויה לעזור למניעת נזק כזה. מיץ חי שהופק מעלים של כוזברה הוא אחד מן החומרים האנטי מוטגניים היותר יעילים. הוא הפחית את היכולת המוטגנית של שני חומרים
מקבוצת האמינים הארומטיים, NOP ב-83% והשני, m-PDA ב-87%. ככל שכמות הכלורופיל במיץ הייתה גבוהה יותר, כך גבוהה יותר הייתה היכולת האנטי מוטגנית שלו (9).
כוזברה מורידה רמת כולסטרול בדם
בניסוי עם בעלי חיים, נתנו להם זרעי כוזברה טחונים בכמות של 1 ג' לק"ג משקל גוף וליפוניל, תרופה צמחית מוכרת להורדת רמות כולסטרול. זרעי כוזברה הפחיתו את הייצור והספיגה של כולסטרול והגבירו את הפירוק שלו. זרעים טחונים של כוזברה יכולים לשמש כאחד האמצעים הביתיים, הזולים והבטוחים להפחתת רמת הכולסטרול בפלזמה (10).
כוזברה כמורידת רמת סוכר מופרזת
עלי כוזברה מוכרים ברפואה העממית כעוזרים למניעה ולריפוי של סוכרת. מתן שלהם לבעלי חיים סוכרתיים העלה את רמת האינסולין שהופרשה מתאי ביטא ששרדו אצלם 1.3 עד 5.7 פעמים לעומת אצל אלו שלא קיבלו כוזברה (11).
כוזברה לטיפול במצבי חרדה ודיכאון
לתרופות כימיות נגד דיכאון יש תופעות לוואי רבות וקשות. לכן, יש כיום נטייה למביני עניין להשתמש יותר במוצרים טבעיים, בעיקר צמחים – אלו מביניהם המוכרים כצמחים עם תכונות של הרגעה. אחד מן הצמחים האלו הוא הכוזברה. על מנת לבדוק את השפעתו של הצמח, מיצויים מימיים של זרעי כוזברה ניתנו, בריכוזים שונים של 10, 25, 50 או 100 מ"ג לק"ג משקל גוף, לעכברים מגזע שטופח לסבול מחרדה. נבדקה ההשפעה של מיצויים אלו על פעילות ספונטנית שלהם ועל קואורדינציה עצבית-שרירית שלהם. ריכוזי המיצוי של 50 ושל 100 מ"ג לק"ג משקל גוף עזרו בכל המובנים לצמצום עצבנות וחרדה אצל בעלי חיים, יחסית לקבוצת הביקורת (12).
אלרגיה: כמו לגבי ירקות אחרים בני משפחת הסוככיים, יש אנשים שאלרגיים גם לכוזברה אותם אנשים צריכים להיזהר מצריכה של ירקות אלו (13).