צריכת קיטניות עוזרת כנגד סרטן
יש מזונות שונים, צמחי מרפא ותוספי מזון המוכרים ביכולתם לצמצם את הסיכון לחלות בסרטן. חומר אחד המצוי במזונות שונים, חומצה פיטית, מוכר כבר שנים רבות ביכולת כזו. יש מספר מזונות המכילים כמות ברת משמעות של חומצה פיטית ובהם הקיטניות. מאמר זה יסקור את התועלת שבאכילתן ואת התהליכים שבזכותם החומצה הפיטית מצמצמת את הסיכון לסרטן. לקיטניות יש ערך תזונתי גבוה ובנוסף, אפקט אנטי סרטני רב עוצמה כנגד סרטן המעי הגס. הן מורידות במידה דרמטית את הסיכון ללקות במחלה כזאת ועוזרות לבריאות גם במובנים נוספים.
אחד מן החומרים הנוצרים במעי עם אכילת קיטניות הוא בוטיראט. הבוטיראט נוצר בדופן המעי כתוצאה מפעולת תסיסה שנעשית על-ידי המיקרופלורה שם. החומר נבדק בתנאי מעבדה ונמצא שהוא גם מונע התפתחות תאי סרטן וגם מצמצם יצירת כלי דם שמזינים תאי סרטן וגרורות סרטניות, אם נוצרו כאלו. הוא גם מחזק את המערכת החיסונית ויש לו יכולות נוגדות חימצון ופעילות כנגד תאי סרטן מעי גס-חלחולת.
מחקר שפורסם בעיתון המקצועי Journal of Nutrition השווה מצב בריאותי של אנשים שאכלו את הכמויות היותר גדולות של קיטניות לבין זה של אלו שאכלו את הכמויות היותר קטנות של קבוצת מזונות זו. אצל אלו שאכלו את הכמות היותר רבה של קיטניות, שכיחות סרטן המעי גס–חלחולת הייתה נמוכה ב-65% לעומת אלו שאכלו הכי מעט קיטניות. בוטיראט איננו המרכיב היחיד שכמותו בגוף עולה עם אכילת קיטניות – יש בהן נוגדי חימצון וחומרים נוספים שמספקים אף הם הגנה בפני סרטן. אחד מהם הוא החומצה הפיטית.
לחומר זה יצא שם רע כתרכובת שקושרת מינרלים ומצמצמת את זמינותם לגוף. ידע זה אינו מאושר במחקרים חדשים. מחקר שפורסם לאחרונה מצא שלא היה דלדול של מסת עצמות עם אכילת יותר מזונות מכילי חומצה פיטית, כמו קיטניות. במחקר אחר, שפורסם בעיתון המקצועי Journal of Trace Elements in Medicine & Biology , נמצא שלחומצה הפיטית אין השפעה שלילית על משק המינרלים בגוף ושיש לשקול את הגדלת כמותה בתפריט.
במספר ניסויים, שנערכו עם בעלי חיים, נמצא שהחומצה הפיטית מצמצמת את התחלואה בסוגי סרטן שונים ובהם סרטן שד, מעי גס, כבד, ערמונית, עור, לויקמיה וסרקומה. במחקר מסכם של ניסויים רבים, שפורסם בעיתון המקצועי Complementary Therapies in Medicine , הגיעו החוקרים לידי מסקנה, שלחומצה הפיטית יש מקום חשוב הן בטיפול והן במניעה של סרטן לסוגיו. במחקר האחיות בארה"ב נמצא שאצל נשים שאכלו 4 או יותר מנות של קיטניות בשבוע היו ב-35% פחות פוליפים במעיים, יחסית למה שנמצא אצל נשים שאכלו קיטניות רק פעם
בשבוע. יש בספרות אזכורים רבים לתועלת שבאכילת קיטניות בקביעות. תועלתן היא הרבה יותר נרחבת מאשר רק מניעה וטיפול בסרטן.
קיטניות מכילות אוצר בלום של חלבון, ברזל, פולאטה, ויטמיני B, אבץ, סיבים תזונתיים ואנטיאוקסידנטים. הן עוזרות נגד סוכרת,
מקנות הרגשת שובע ועוד. יש מספר קיטניות אותן ניתן לאכול מונבטות חיות, ואלו הן: עדשים, מש, חילבה, אספסת ותלתן. קיטניות מונבטות אחרות כמו אפונה, פול, שעועית מזנים שונים ולוביה יש לאדות קלות אחרי הנבטתן. בכל מקרה, קיטניות מונבטות הרבה יותר קלות לעיכול ומזינות מאשר קיטניות הנאכלות כגרעין יבש מושרה מבושל.