רמה מספקת של ויטמין D עוזרת למניעת מחלות לב וכלי דם
מחקרים שנערכו לאחרונה בארה"ב מצאו שויטמין Dעשוי לספק הגנה כנגד התקשחות עורקים ועליה בלחץ הדם. הוא תורם ליכולת ההרפיה של העורקים. במחקר אחד, נמצאה אצל אלו ממשתתפיו שרמות ויטמין D בדמם היו נמוכות, התקשחות מוגברת של העורקים והפרעה בפעולתם. עם מתן כמות מספקת של ויטמין D, בתוך 6 חודשים מצב העורקים השתפר ומדדי לחץ הדם ירדו לנורמה.
תוצאות מחקר זה סיפקו הוכחה נוספת לכך שמחסור בויטמין D עלול להפריע לבריאות העורקים ולתרום לעליה בלחץ הדם ולסיכון למחלות לב. נמצא גם שרמות גבוהות של ויטמין D, במסגרת הנורמה הטובה שהיא 60-110 נ"ג למ"ל, או רמות קרובות לכך, יכולות לספק הגנה כנגד ניוון מקולארי גילי שקורה בעיניים. אצל נשים עם רמות לא מספיקות של ויטמין D בדם היה סיכון מוגבר לניוון מקולארי גילי לעומת המצב אצל בנות גילן להן לא היה מחסור בויטמין זה.
זהו מחקר נוסף, המצטרף למחקרים רבים המלמדים על קשר בין שיפור ברמות ויטמין D לבין בריאות הלב וכלי הדם. יש הוכחות רבות מספור לכך שויטמין זה דרוש ללב ולכלי הדם.
ויטמין D ולחץ הדם
בכנס השנתי של הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה, שהתקיים השנה בניו אורלינס, הוצג מחקר שנערך במכון לרפואה באמורי, ג'ורג'יה. תוצאות מחקר זה הראו שאפילו אצל אדם בריא לכאורה, אם אין לו רמה מספקת של ויטמין D, קיים סיכון שעורקיו יהיו קשיחים יותר ושיסבול מיתר לחץ-דם, מאחר ועורקיו אינם מסוגלים להיכנס להרפיה. עם חוסר ויטמין D, מצב העורקים אצל אדם יכול להיות דומה למצב שיש לחולי סוכרת או לסובלים מיתר לחץ-דם.
מחקרים שנעשו בארה"ב הראו שבעיקר בסוף החורף, יש למרבית האנשים, גברים ונשים ומכל סוגי המוצא, רמה ממוצעת של 15-18 נ"ג למ"ל, שנחשבת למחסור חמור ביותר. בסך הכל, ל-85% מתושבי ארה"ב ול-95% מן הקשישים שם יש מחסור בויטמין D. בעיתון המקצועי Journal of Internal Medicine פורסם מחקר שהראה את הקשר בין מחסור בויטמין D לבין עלייה בלחץ הדם. אצל אמריקאים ממוצא אפריקאי המצב חמור יותר, מאחר ועורם סופג פחות קרני שמש ונוצר בו פחות ויטמין D. בארה"ב, הרבה יותר כהי עור מתים מהתקף לב ואירוע מוחי יחסית לאחרים. בריאות לב אופטימאלית מותנית במספר גורמים, ואלו הם:
1) הימנעות מעישון.
2) אינדקס מסת הגוף לא גבוה יותר מ- 25.
3) פעילות גופנית מתאימה.
4) צריכת תפריט בריא.
5) רמת הכולסטרול הכללי בדם עד 200.
6) לחץ הדם 120/80 או פחות.
7) רמת סוכר בדם בצום עד 100.
בארה"ב, רק 1 מתוך 1,900 בני אדם עומד בדרישות אלו. כך, מחלות לב הן אחת מן הסיבות העיקריות לתמותה שם.
ומה קורה בישראל? צוות של רופאים מבית חולים "שיבא" ערך בארץ מחקר לגבי רמות ויטמין D אצל התושבים כאן. הם מצאו שאצל 79% מתושבי הארץ יש רמות נמוכות או נמוכות מאוד של
ויטמין זה בדם. זה היה תקף הן בחורף והן בקיץ, עם הבדלים קטנים במגזרים השונים. במחקר נבדקו אשכנזים, ספרדים, תימנים, אתיופים וכן חרדים. ככל שצבע העור היה כהה יותר וככל שהלבוש הסתיר יותר שטח של עור, כך היה המצב חמור יותר.
מאוד מזהירים אותנו לא להחשף לשמש ואם כן להיחשף, אזי להתמרח עם משחת הגנה. משחה כזו מצמצמת עד מונעת לחלוטין אפשרות שיווצר בעור ויטמין D עם חשיפה לשמש. חשיפה מספקת לשמש היא של חצי גוף, כחצי שעה ביום. אז, נוצרת בעור כמות ויטמין D שוות ערך לזו של אדם שצורך 10,000 יחב"ל ויטמין D ליום. רופאי העור לא מפסיקים להזהיר מפני סכנת מלנומה. אבל, מחקר שנעשה במקסיקו הראה שאם חולי מלנומה הסתגרו בבית ולא יצאו לשמש, התמותה בקרבם הייתה גבוהה יותר במידה ניכרת, לעומת התמותה בקרב חולי מלנומה שהמשיכו להסתובב כרגיל בשמש. ברור שיש הצדקה להיבדק לגבי כתמים ושומות בעור, אך אין הצדקה להחרים את השמש. ואם לא נחשפים – אז לקחת תוספי ויטמין D, ברמה של בין 4000 ל-8000 יחב"ל ליום. גם רמה מעט יותר גבוהה מזו איננה מזיקה.
רמת ויטמין D מספיקה שומרת על הלב וכלי הדם
הבאת רמת ויטמין D לנורמה משפרת את המצב. מחקר מצא שאצל 42% מבין אלו שסבלו מרמת לחץ-דם גבוהה עקב מחסור בויטמין D, רמת לחץ הדם ירדה ב-4.6 מ"מכספית, כאשר רמת ויטמין D בדמם עלתה לנורמאלית. חשוב לדעת שרמה נורמאלית היא לא בהכרח רמה אופטימאלית. יש לחתור לרמת ויטמין D אופטימאלית, לא כזו של הממוצע הסביר. רמה אופטימאלית היא בין 80 ל-110 נ"ג למ"ל דם.
ומהו הקשר בין ויטמין D לבין בריאות כלי הדם? הסבר על כך מופיע בעיתון Science Newsline. בעורקי הגוף יש שכבה פנימית של תאים, תאי אנדותל, שאחד מתפקידיהם הוא למנוע הווצרות סתמים (פלאקים) הגורמים להתקף לב ואירוע מוחי. יש ידע רב לגבי התפקיד של ויטמין D בנושא זה. הוא מחזק את תאי האנדותל ומווסת את התפקוד של השרירים שסביב העורקים. הוא גם מפחית את הייצור של אנגיוטנסין, הורמון שמעלה לחץ-דם ומגביר מצבים דלקתיים גם יחד.
ויטמין זה עוזר ללב גם במספר דרכים נוספות – הוא מגביר את כמות הציטוקינים נוגדי הדלקות, בולם הסתיידות עורקים ומונע שגשוג של תאי השרירים העוטפים את כלי הדם. מחקרים קודמים הראו שרמת ויטמין D נאותה מצמצמת בשליש את התמותה ממחלות לב. מחקר נוסף מצא שאצל אלו שבדמם יש רמת ויטמין D נמוכה, יש סיכון מוגבר של 124% לתמותה מכל הסיבות ושל 378% למות ממחלת לב.
אין ספור אנשים מוגדרים כסובלים מיתר לחץ-דם ומקבלים תרופות להורדתו, תרופות שמזיקות יותר ממה שהן עוזרות, בעוד שהבעיה האמיתית אצלם היא רמה נמוכה של ויטמין D. רבים מן הסובלים מיתר לחץ-דם מקבלים גם תרופות נוגדות דיכאון מתוך מחשבה שלחץ הדם נובע אצלם מסטרס. למעשה המצב הפוך – העלייה בלחץ הדם היא הגורמת לסטרס.
תרופות נוגדות דיכאון לא עוזרות במאומה כנגד סוג זה של סטרס, הן רק מוסיפות עומס תרופתי רעיל נוסף על הגוף. לא מומלץ לקחת תרופות כאלו במצבים של יתר לחץ דם!
ויטמין D עוזר למניעה ולריפוי של סוכרת
במחקר באוסטרליה נערך מעקב בן 5 שנים על יותר מ-5,000 בני אדם. נמצא שאצל אלו שהיו עם רמת ויטמין D נמוכה בדם, היה סיכון מוגבר ב-57% לפתח סוכרת מסוג 2, בהשוואה למצב של אלו שרמת הויטמין אצלם הייתה בגבולות הנורמה. כמות ויטמין D הנחוצה לשם צמצום הסיכון לפתח סוכרת גבוהה יותר מזו הדרושה לשמירת מסת העצמות. אצל חולי סוכרת עם מחסור
בויטמין D, הגוף אינו מסוגל לטפל כהלכה בכולסטרול הגבוה וכך מוגבר אצלם הסיכון ליצירת סתמים בעורקים. במצב כזה, כדוריות הדם מסוג מקרופג'ים קולטות הרבה כולסטרול, נצמדות זו לזו וכך נוצרים סתמים בכלי הדם.
רמת ויטמין D מוגברת עוזרת גם לחולי אי-ספיקת לב
מחקר שנערך ב- 2011 מצא שלאותם חולי אי-ספיקת לב שסבלו ממחסור בויטמין D היה סיכון מוגבר יותר לתמותה. שום כמות של ויטמין D בין 200 ל-800 יחב"ל ליום לא תעזור. כאמור, רמה מספקת היא לפחות בין 4,000-8,000 יחב"ל ליום. כפי שכבר צוין פה, מחקרים הראו ששום אדם בעולם לא סבל מהרעלת ויטמין D כאשר הוא לקח 10,000 יחב"ל ליום כל החיים. זוהי כמות אותה נועדנו לקלוט מקרינת השמש באופן טבעי.