חיוב פרסום מלוא ההרכב של חומרי הדברה לחקלאות
אחרי 11 שנות הסתרה, הרשות להגנת הסביבה בארה"ב שינתה החלטה קודמת שלה וכעת היא מחייבת חברות המייצרות כימיקלים לחקלאות לפרסם את מלוא ההרכב של החומרים המשמשים להדברת מחלות ומזיקים. מרבית חומרי הריסוס החקלאיים מורכבים מחומר אינרטי, שיכול להוות אפילו 99% מהרכב התכשיר, ורק 1% חומר פעיל כנגד המזיקים והמחלות.
אבל, מסתבר שגם חלק ניכר מן החומרים האינרטיים, שלא נועדו לקטול חרקים ולהדביר מחלות צמחים, גם הם חומרים רעילים או מזיקים לבריאות בדרגות שונות של חומרה.
בין החומרים האינרטיים שנמצאים בשימוש מצויות תרכובות כמו פורמלדהידים, ביספינול A, טולואן, חומצה גופריתנית, סטיראן ובנזן – כולם מוכרים כחומרים מסרטנים. בעבר, הרשות להגנת הסביבה התנגדה לדרישה לאלץ את החברות המייצרות כימיקלים לחשוף את ההרכב של החומרים המיועדים להדברה בחקלאות – כיום היא שינתה את דעתה. חברות הכימיקלים טענו שבכך יתגלו כל הסודות המקצועיים שלהן, אבל השיקול של הגנת הצרכן גבר על שיקול זה של הגנת סודות מסחריים.
מדיניות זו תחייב מעתה את החברות המייצרות חומרי הדברה לסוגיהם, לשלב, לפחות במסגרת החומרים האינרטיים, חומרים שאינם מזיקים. כמו כן, כל משתמש בחומרי ההדברה יוכל לדעת עם מה בדיוק הוא משתמש ולהחליט אם הוא מעוניין להשתתף במשחק הזה, שיש בו סיכון לצרכן ועוד יותר מזה לעצמו.
לפי התקנות בארה"ב, רק לרשות לאיכות הסביבה יש את היכולת החוקית לאשר או לפסול חומרים המשמשים לריסוסי חקלאות, כך שלשינוי זה בגישת הרשות בהחלט יש שיניים. יש לקוות שלשינוי בחקיקה בארה"ב תהיינה השלכות גם לגבי מה שקורה בארץ. נכון שבארץ קיימת מגמה להקטין כמה שיותר את השימוש בכימיקלים רעילים בחקלאות, גם מתוך נימוקים של מניעת זיהום סביבתי וגם בגלל דרישות השוק האירופי, אליו מופנה עיקר הייצוא החקלאי. אבל, עדיין אין די בכך. בחקלאות האורגנית יש תשובה למרבית המחלות והמזיקים התוקפים צמחים. מן הראוי שכלל החקלאים בארץ יאמצו את השימוש באותם חומרים וטכנולוגיות המשמשים בחקלאות האורגנית בישראל.