חומצות אמיניות לשמירת הבריאות ולמניעת מחלות
מזונות רבים, כל אלו המכילים חלבון, מכילים חומצות אמיניות הכרחיות ובלתי הכרחיות. אין פרוש הדבר שהחומצות האמיניות הבלתי הכרחיות אינן דרושות לגוף. הן דרושות במפגיע ויש להן שלל תפקידים גורליים בבריאות, אבל המונח בלתי הכרחיות אומר שבגוף הן יכולות להיווצר מהחומצות האמיניות ההכרחיות. במציאות, יש להניח שמרבית האנשים בגיל מתקדם ובגיל זקנה, לא מסוגלים לייצר די מהן, בגלל צריכת מזון ואו תזונה גרועה ואורח חיים לא נכון בכללותו. כתוצאה מכך, גם הן חסרות, עם כל ההשלכות הבריאותיות הקשות הנובעות מזה. במאמר זה תסקרנה מספר חומצות אמיניות, הכרחיות ובלתי הכרחיות ונתונים חדשים שנמצאו לגביהן בנושא של שמירת הבריאות ומניעת מחלות.
מחקרים על חומצות אמיניות בלתי הכרחיות באוניברסיטת טקסס
במחלקה לגידול בעלי חיים באוניברסיטת טקסס בדקו חוקרים מתן של כמויות מוגדלות יותר, מעבר למה שהמזון מספק, של חומצות אמיניות בלתי הכרחיות. חוקרים שם העלו את הנושא שמרבית המחקרים על חומצות אמיניות נעשו עם ההכרחיות. הם נתנו תוספים של חומצות אמיניות בלתי הכרחיות ונמצא שהן תורמות למסלולים מטבוליים במידה רבה ביותר וכתוצאה מכך חל שיפור בריאותי בבעלי החיים שקיבלו עם מזונם גם תוספות של חומצות אמיניות כאלו. נתונים אלו נכונים לגבי בני אדם בדיוק באותה מידה שהם נמצאו נכונים לחיות המשק. החומצה האמינית L-ארגינין, למשל, נמצאה משפרת גדילה והתפתחות של עוברי בעלי חיים, היא עוזרת לבני אדם נגד השמנה, מגינה מפני מחלות לב, משפרת יכולת אנטיאוקסידנטית ומאריכה תוחלת חיים (1-3).
יש תועלת רבה בהוספת חומצות אמיניות מסועפות שרשרת (BCAA).
מדענים באיטליה מצאו שתערובת מסוימת של מספר חומצות אמיניות יכולה להאריך תוחלת חיים. המחקר נעשה באוניברסיטת מילאנו באיטליה ובו חקרו את ההשפעה של הוספת החומצות האמיניות מסועפות השרשרת איזולויצין, לויצין וואלין על הבריאות. מחקר זה נעשה עם עכברים מבוגרים ובו נמצא שמתן תוספת, מעבר למה שהחלבון שבמזון מספק, של שלוש חומצות אמיניות הכרחיות אלו, האריך את חיים של העכברים ב-12% – מממוצע של 774 ימים ל-869 ימים. זאת ועוד: לאותם עכברים שקיבלו תוספות של חומצות אמיניות אלו היו יותר מיטוכונדריות, אברוני תא מספקי אנרגיה, בשריר הלב ובשרירי השלד. הייתה אצלם התבטאות רבה יותר של הגן SIRT1, גן המוכר כמאריך חיים. הם נמצאו מסוגלים יותר לסתור רדיקלים חופשיים בגופם וכך היה להם פחות נזק חימצוני. הייתה להם גם קאורדינציה טובה יותר של שריריהם וסבילות רבה יותר בהתעמלות. התועלת של מתן חומצות אמיניות אלו דמתה לזו של תפריט עם הגבלת קלוריות, במידה
מתאימה, תפריט המוכר כמאריך תוחלת חיים.
בניגוד למתן מנה מוגדלת יותר של חלבונים, מתן חומצות אמיניות אלו גרם לכניסתן המיידית לדם ללא צורך בפעולת מערכת העיכול. הוספה של תערובת חומצות אמיניות כאלו לבני אדם, בכמות של גרם וחצי ליום, נמצאה עוזרת לחולים הסובלים מאי ספיקת לב, ירידה במסת השרירים ומחלות כרוניות שונות. רופאים לא ממהרים לתת טיפולים כאלו מתוך טענה שלא נערכו איתם מחקרים רחבי היקף. אבל, מחקרים כאלו דורשים תקציבים רבים וחברות התרופות לא ממהרות לתת תקציב למחקר במוצר שאי אפשר להגן עליו בפטנט וגרוע מזה – הוא יתחרה בתרופות שהן מייצרות….
חומצות אמיניות המצויות באבטיח מורידות לחץ-דם
למרות זה שבאבטיח יש כמות רבה של מיץ, מים, הוא מכיל ויטמינים, מינרלים, רכיבי תזונה וסיבים. הוא גם עשיר בחומצה אמינית מסוימת בלתי-הכרחית, ציטרולין. חומצה אמינית זו הופכת בגוף ל-L-ארגינין וזו משמשת חומר מוצא לחנקן חמצני. כאשר מצוי חנקן חמצני בכלי הדם, הוא
מהווה את הגורם היותר חשוב שם להרפיית מתח דפנות העורקים ובכך הוא תורם לירידה בלחץ הדם ולמניעת איסכמיה, שהיא סתימה בכלי הדם והיפוקסיה, שהיא מחסור בחמצן באיברים שונים. אבטיח נמצא כמזון היותר עשיר בציטרולין.
נושא זה נחקר באוניברסיטת המדינה בפלורידה , FSU, ולדבריהם זהו המחקר הראשון מסוגו בעולם שבדק את היכולת של אכילת אבטיחים להוריד יתר לחץ-דם ולעזור לסובלים ממחלות אחרות בלב ובכלי הדם. הניסוי נעשה עם אנשים שסבלו מיתר לחץ דם ממוצע, לא גבוה ביותר.
החוקרים הגדירו את האבטיח כשייך לקבוצת המזונות ה"פונקציונאליים", כאלו שיש להם איכות בריאותית מיוחדת. אבטיח צומח ונותן את פירותיו רק בקיץ לכן חשוב לדעת שיש מזונות נוספים שמעשירים את הכמות של חנקן חמצני בגוף, מזונות כמו סלק, סלרי, מנגולד ועוד מספר צמחים. מי שמחליט לקחת כמוסות של L-ארגינין, מומלץ שייקח חצי ג' מדי פעם, 3 פעמים ביום. אם יש לאדם נגיף הרפס בגוף ובעקבות נטילה מוגברת של L-ארגינין ההרפס יהיה פעיל, עליו להפסיק לקחת חומצה אמינית זו וכריפוי להרפס לקחת L-ליזין, עם ויטמין C ואבץ.