מחקר אישר את תפקידם החיובי של האנטיאוקסידנטים
הניתנים בזמן טיפולי הקרנות (1)
בז'ורנאל המקצועי International J of Cancer פורסם לאחרונה מחקר של דר' באירטי ועמיתים שדן באינטראקציה שבין מתן אנטיאוקסידנטים בזמן טיפולי הקרנות לבין תוצאות הטיפול עצמו. למרות היות תוצאות המחקר חשובות ביותר, הוא זכה לתשומת לב מינימאלית הן מצד הרופאים האונקולוגים והן מצד התקשורת. הרקע לפרסום מאמר זה הוא סקירה מחודשת ומעמיקה יותר של תוצאות מחקר מוקדם שפורסם באפריל 2005, מטעם איזבל באירטי, MD ו- PhD ועמיתים ממרכז המחקר בקוויבק ואוניברסיטת לאוואל בקוויבק (2). המחקר המוקדם בן 10 השנים בדק את הקשר בין התוצאות של מתן טיפולי הקרנה ובמקביל מתן של תוספים: ביטא קרוטן סינתטי (30 מ"ג ליום) או דל אלפא טוקופרול (40 יחב"ל ליום). תוצאות מחקר זה הראו שצירוף כזה הזיק לחולי סרטן. במיוחד שמו החוקרים דגש על כך שהחזרה של הסרטן הייתה ב-40% גבוהה יותר אצל אלו שקיבלו באקראי תוספים מהסוגים שהוזכרו בזמן טיפולי ההקרנות. מסקנתם הראשונית הייתה שכל עוד לא נערכו מחקרים מקיפים יותר, יש להיזהר במתן אנטיאוקסידנטים בזמן טיפולי הקרנות,
דר' קידר פראסאד, PhD, ואחרים שנותנים אנטיאוקסידנטים בזמן טיפול בחולי סרטן, ביקרו את המאמר של באירטי. באירטי ועמיתיה השתמשו במחקר שלהם בויטמין E מסוג דל אלפא טוקופרול סינתטי בזמן שאלפא טוקופרול סוצינאט הוא זה המגלה פעילות אנטי סרטנית. הם נתנו גם ביטא קרוטן סינתטי ולא טבעי. ויטמינים טבעיים תמיד יהיו טובים יותר מויטמינים תרופתיים.
אבל ככלל, עולם הרפואה קיבל את תוצאות המחקר שנערך בקוויבק כהוכחה סופית שאנטיאוקסידנטים מפריעים לטיפול קרינתי. מסקנות אלו פשטו כאש בשדה קוצים בקרב קהילת האונקולוגים ואישרו את אמונתם הנושנה שאנטיאוקסידנטים מפריעים לטיפולים הסטנדרטיים בסרטן – הקרנות וכימותרפיה. המסר מהמחקר בקנדה היה ש"אנטיאוקסידנטים עשויים לזרז את התפתחות הסרטן". נתונים אלו גרמו למבוכה בקרב רופאים ומטפלים שנהגו להמליץ על מתן תוספי מזון ובכללם אנטיאוקסידנטים הן לחולים והן לבריאים.
אבל, באפריל 2008 , דר' באירטי ועמיתיה פרסמו נוסח עם שינויים רבי משמעות לגבי מסקנותיהם הקודמות. ניתוח מדוקדק יותר של תוצאות המחקר הוכיח שהסיכון שבנטילת אנטיאוקסידנטים במהלך טיפולי קרינה היה מוגבל לתת קבוצה אחת בלבד – מעשני סיגריות שלא הפסיקו לעשן גם בזמן ההקרנות ממש ובמקביל נטלו אחד משני התוספים הסינתטיים. החוקרים בדקו מה קרה עם 540 חולי סרטן ראש וצוואר. במהלך תקופת המעקב ל-119 הייתה הופעה חוזרת של המחלה ו-174 נפטרו. התוצאות היותר גרועות היו עם המעשנים אבל כאמור, סיכון מוגבר היה רק לאלו שעישנו ממש בימים בהם הם עברו הקרנות. אצלם הייתה עליה בתחלואה ובתמותה, עליה מספיק גדולה שהיה בה כדי לשבש את כל הממצאים של הקבוצה בכללותה והביאה למסקנה המוטעית שאנטיאוקסידנטים מפריעים לטיפולי הקרנה בכלל קבוצת המטופלים. אצל אלו שעישנו תוך כדי טיפולי ההקרנות, הסיכון לחזרת הסרטן היה גבוה ב-2.41 פעמים יותר יחסית למצב אצל שאר משתתפי הקבוצה. הסיכון לתמותה אצלם היה דומה, פי 2.26 לעומת אלו שלא עישנו במהלך ימי ההקרנות . סיכון זה עלה עוד יותר, פי 3.38 אצל אלו שעם ההקרנות והעישון גם נטלו אחד מן התוספים הסינתטיים שנבדקו במחקר. תשומת לב מיוחדת צריכה להינתן להימנעות של חולים אלו מעישון לפחות באותם הימים שהם מקבלים הקרנות. שתיית אלכוהול ביחד עם העישון ועם נטילת תוסף כמוזכר עוד מגבירה את הסיכון . הדעה הרווחת היא שנטילת התוספים במצב כזה דווקא מספקת הגנה כלשהי לתאי הסרטן כנגד הקרינה.
לפי נתוני המכון הלאומי לסרטן, 85% ממקרי סרטן ראש וצוואר קשורים לטבק. זה ידוע כבר מזמן ובכל זאת, יש אנשים מכורים ללא תקנה שמעשנים את עצמם לדעת אפילו כאשר כבר יש להם סרטן שקשור לעישון ואפילו בימים בהם הם מקבלים טיפול. על כל פנים, הממצאים המפורטים יותר שנתפרסמו לאחרונה מלמדים שרק בקבוצת אנשים חולניים במיוחד אלו, רק להם אסור לקחת אנטיאוקסידנטים במהלך ימי טיפולי ההקרנה. השיעור היותר חשוב לחולים ולרופאים הוא שאנטיאוקסידנטים ככלל לא מפריעים לאפקט הריפוי של קרינה כפי שחשבו קודם. הם לא מגדילים את הסיכון לחזרה של סרטן ולתמותה מסרטני ראש וצוואר, או לתמותה מכל סיבה אחרת, אצל החולה הרגיל. במחקר עדכני זה התברר שהאפקט המזיק של אנטיאוקסידנטים היה לחלוטין מוגבל לאותו מיעוט המשועבד לצריכת טבק, שהמשיכו לעשן בזמן טיפולי הקרינה. כך, ההנחיה הגורפת של אונקולוגים שלא לתת אנטיאוקסידנטים בזמן טיפולי הקרנה מוטעית. היו רופאים שידעו זאת עוד טרם פורסם המאמר האחרון.
מתעוררות כאן מספר שאלות. שאלה ראשונה היא מה היה קורה לו נתנו לחולים ויטמינים טבעיים ולא סינתטיים. שאלה שנייה היא מדוע הרופאים שוללים מתן תוספי מזון בזמן טיפולים כימיים בסרטן, כאשר מספר לא מועט של מחקרים הוכיחו שחשוב לתת את הויטמינים האלו. שאלה שלישית, אולי החשובה מכולם היא מדוע עושים הכללה כזו, מהו כל ה"עליהום" נגד ויטמינים בפרט ותוספי מזון בכלל. בגלל הפצת מידע כוזב כזה, אנשים מפסיקים לקחת את ויטמיני קבוצת B, ויטמין D, מינרלים ומוצרי טבע אחרים. נטילת כלל הקרוטנואידים ככמוסות דווקא הוכיחה תועלת רבה למניעת סרטן, נטילת ויטמין E קומפלקס או סוצינאט רק עוזרת וכך הוא עם כלל תוספי המזון, כל עוד נוטלים אותם בכמויות מתאימות ועם אכילת מזון צמחי, טרי ונקי מרעלים. מי שצורך את "מזונות" הציביליזציה בל יצפה שתוספי מזון יושיעו אותו.