למרות הידע, לאנשים רבים יש מחסור
בויטמין 12B (1,2)
מחסור בויטמין 12B רווח בין צמחונים וגם בין אוכלי כל. גם כאשר ישנה מודעות למחסור זה, לא תמיד דואגים להשלים אותו בצורה ניאותה. אחת הסיבות לכך היא שהנורמות של קופות החולים נמוכות מדי. רק רמה של 350 פיקומול 12B ויותר אמנם מספקת. בארה"ב, נמצאו מחסורים בקרב 10%-15% מבני גילאי 60 ויותר (1,2). בקרב חולים שאושפזו שם בבתי חולים, ל-40% היו מחסורים (3). בקרב צמחונים שם, לכ-50% היו מחסורים בויטמין זה. מחסורים כאלו התבטאו ברמות נמוכות של הויטמין בדם ועלייה ברמת הומוציסטאין שם (4,5).
הסיבות למחסור, מהן?
המולקולה של ויטמין זה גדולה במיוחד, לכן ספיגתה במערכת העיכול מותנית בגורמים רבים. יש הרבה מצבים בהם המזון מספק די 12B ובכל זאת יש מחסור בו. לשם ספיגתו יש צורך בחומציות נורמלית בקיבה. לכן, צפוי
מחסור בו למי שעבר ניתוח קיבה, למי שסובל מגסטריטיס ניווני (וזה קיים פי 6 יותר אצל שותי מים מופלרים לעומת מים לא מופלרים), אצל הנוטלים תרופות נוגדת חומציות בקיבה – כל אלו גורמים להפרעות בספיגת הויטמין (1). למעשה, כל התרופות הכימיות הנלקחות כנגד צרבות גורמות למחסור בויטמין בגוף. כמותן גם התרופה מטפורמין אותה נוטלים חולי סוכרת רבים, תרופות הרגעה, חנקן חמצני, גז צחוק בו משתמשים ברפואת שיניים וניתוחים – כולם תורמים למחסור.
אנמיה ממאירה היא מחלת חסר בויטמין 12B. זוהי מחלה אוטואימונית בה יש אובדן של הגורם הפנימי בקיבה. במחלה זו, נוגדנים פוגעים בציפוי הפנימי של הקיבה ומפריעים לספיגת 12B. יש מחסורים לצמחונים שלא נוטלים תוספים שלו, לחולי בולימיה ואנורקסיה, לחולים במחלות דלקתיות כמו מחלת קרוהן, לסובלים ממחלת אשימוטו של בלוטת התריס. יש גם מחלה תורשתית בה חסר חלבון שאמור להסיע 12B בגוף (6).
מהם תסמיני המחסור?
למחסור משמעותי בויטמין 12B יש תסמינים נוירולוגיים כמו רעד, הפרעות הליכה, כאב שרירים עז, בדומה למה שיש לחולי טרשת נפוצה ותסמינים דומים לאלו של מחלת פרקינסון. חוסר 12B פוגע במיאלין – טרשת נפוצה אף היא מחלה של פגיעה במיאלין (7).
שינויים נפשיים
חוסר 12B יכול לגרום לעצבנות, אפתיה, ישנוניות, פחדים, שינויי אישיות, דמנטיה, חזיונות שווא, אלימות בעיקר אצל ילדים
והתנהגות אוטיסטית ופיגור בהתפתחות אצל ילדים (8,9).
תופעות נוירולוגיות
יש תחושות של כאבים, עקצוצים, גירודים, תרדמת איברים, בעיות בעמוד השדרה, אובדן יציבה, אובדן תחושת מקום, חולשה, מסורבלות נפשית, רעד, סימפטומים שדומים לאלו של מחלת פרקינסון או טרשת נפוצה, בייחוד בשרירים. יש שיתוקים, הפרעות בראיה ופגיעה בעצב הראיה (10).
בעיות בכלי הדם
יש הסתיידות עורקים מוגברת, מחלות לב , התקפי לב, צליעה לסירוגין – כל אלו קשורים לעליה ברמות הומוציסטאין בדם. יש אנמיה מגלובלסטית. בסוג זה של אנמיה יש פחות כדוריות דם אדומות אבל הן גדולות יותר בקוטרן . אנמיה כזו גורמת לעייפות ולחולשה.
סיכון מוגבר לסרטן
יש סוגי סרטן שהסיכון ללקות בהם מוגבר עם מחסור בויטמין 12B ומתן של ויטמין זה הוא אחד האמצעים לטיפול במחלה.
לשם קבלת נתונים מדויקים, עדיף לערוך בדיקות, הן של רמת הוויטמין בדם והן של מטילמלונאט בדם. נטילת מטילקובלאמין בטיפות היא הדרך היותר בטוחה להחזרת רמת הויטמין לנורמה. אם זה לא עוזר, יש לקבל זריקות, רצוי של מטילקובלאמין. ככל שמגלים מוקדם יותר את המחסור ומטפלים בזמן, יש סיכוי רב יותר להבריא בלי נזקים מתמשכים שיכולים ללוות את האדם כל ימי חייו.