ערכים בריאותיים של נבטי פול
נבטי פול – המזון הצמחי העשיר ביותר בפיטואסטרוגנים מונעי סרטן מהסוגים הקשורים לאסטרוגן (1)
גלי חום הם תופעה מאוד שכיחה בקרב נשים בגיל המעבר. עד לשנים האחרונות היו נותנים לנשים טיפול חליפי עם אסטרוגן אבל התברר שטיפול כזה מעלה את הסיכון לחלות בסוגי סרטן קשורי אסטרוגן. לכן, כיום שוב אין המלצה לתת טיפול הורמונאלי חליפי. עם זאת, יש דרכים להקל על הסימפטומים של גיל המעבר, וזאת עם מזונות צמחיים מסוימים וצמחי מרפא. עיקר תשומת הלב התמקדה במוצרי סויה ובצמח קוהוש שחור. מסתבר שאכילת פול עוזרת יותר מאכילת סויה ומוצריה – פול הוא הצמח המכיל את הכמויות הגבוהות ביותר של פיטואסטרוגנים שיש להם פעילות חיובית בגוף.
הורמונים ממקור צמחי הם ההגנה היותר יעילה כנגד התופעות של גיל המעבר, תופעות שקורות כאשר הייצור של אסטרוגן אצל נשים יורד בגיל המעבר אל מתחת לסף מסוים. פיטואסטרוגנים בנויים ממולקולות גדולות עם קשרים רופפים בין האטומים שלהן וכך הן מסוגלות להקשר לקולטנים של הורמונים בגוף שכמותם פחתה או שהם בעלי אפקט מסרטן. כאשר המזון מספק הורמונים צמחיים, פיטואסטרוגנים, אלו נקשרים לקולטנים ולא מאפשרים לקולטנים היקשרות של האסטרוגן המצוי בגוף האישה עד כדי גרימת סרטן. כך, מאחר והקולטנים המיועדים לקשירת אסטרוגן נקשרים לחלופות הצמחיות שלו, יש בגוף רוגע המתבטא גם בהפסקת גלי החום. יש הרגשת בריאות.
עד לאחרונה החשיבו את הסויה ומוצריה כתחליף העיקרי שיספק פיטואסטרוגנים – מסתבר שזרעי פול טובים יותר. זרעי פול הם המזון המכיל את כמות האסטרוגן הצמחי היותר גבוהה ובעיקר כאשר מנביטים אותם. אז, כמות הפיטואסטרוגנים שבהם עולה 3 ועד 30 פעמים יותר מזו שמצויה בגרעין היבש. את הנבטים שומרים בקירור. אפשר לרסק את הנבטים ולערבב אותם עם שמן זית ועם עגבניות, כך הם טעימים יותר. אכילת זרעים מונבטים אלו יש בכוחה להפסיק כליל את התופעה של גלי חום, הם כמעט לגמרי נטולי תופעות לוואי או אלרגיות שיש לאנשים רבים מצריכת מוצרי הסויה המקובלים. חלבון סויה מופרד לעיתים קרובות הינו תוצר לוואי של תעשיית שמן הסויה ובמקרים רבים הוא מכיל שאריות של החומרים הממוססים, חומרים מזיקים. בכל מקרה, פול עדיף על סויה, להוציא אותם אנשים שחסר להם אנזים מסוים – G6PD. להם אסור לאכול פול בשום צורה. לזרעי פול יש גם תכונות אנטי דלקתיות.
צמחי מרפא נוספים בהם משתמשים כטיפול בתופעה של גלי חום הם קוהוש שחור, שורש קודזו, שורש יאם (בטטת בר), סרספרילה, תלתן אדום, אספסת ודונג קוואי. על כל פנים, פול שחומם בטמפרטורה נמוכה הוא היותר יעיל.
פול לטיפול במחלת פרקינסון
איכות נוספת שיש לאכילת פול ובעיקר לנבטיו היא שזהו טיפול טבעי יעיל למחלת פרקינסון. כיום, יש רבים שכבר בשנות ה-30 לחייהם מתפתחת אצלם מחלת פרקינסון. הטיפול הטבעי היותר יעיל במחלה זו הוא אכילת פול, ועוד יותר מכך, אכילת נבטי פול.
מחלת פרקינסון היא מחלה נוירולוגית קשה המתבטאת ברעד ואובדן שליטה על אברי הגוף ובעקבות זה, לתמותה. מעריכים שבארה"ב יש 450,000 חולי פרקינסון מעל גיל 60 וכל שנה מתווספים 50,000 חולים חדשים למחלה קשה זו.
למחלה זו יש מספר טיפולים טבעיים מאוד מומלצים, בין אם החולה מטופל בתרופות או לא, לפי החלטתו.
המזון היותר חשוב לטיפול במחלת פרקינסון הוא פול. קיטניה זו היא חומר מוצא ל- – L-דופא. זהו חומר ממנו נוצר במוח דופמין. אצל חולי פרקינסון יש פגיעה בתאים מייצרי הנוירוטרנסמיטור דופמין ונגרם חוסר שיווי משקל בין אצטילכולין לדופמין במוח. כאשר המוח מייצר פחות דופמין, נטילת L-דופא יכולה לעזור – זהו טיפול סטנדרטי לחולי פרקינסון.
כתרופה, L-דופא הינה חומר מאוד יקר. פול מאוד זול. אם כי יש צורך לאכול כ-450 ג' ביום פול כדי לקבל מנה אפקטיבית של L-דופא, נבטי פול עשירים פי 10 יותר בחומר זה. אכילת כמות של 45 גרם ליום תספיק, כ-3 כפות פול מונבט ליום. ההתקדמות של מחלת פרקינסון מאוד איטית ומרבית הרופאים לא נותנים לחולים L-דופא אלא רק אחרי שהמחלה התקדמה במידה רבה. אכילת פול מומלצת כבר עם גילוי סימניה הראשונים של המחלה. כדי למנוע כפילויות, מי שכבר נוטל כתרופה L-דופא חייב להיוועץ ברופא שלו לגבי צריכת נבטי הפול.
בפול, כמו גם בקיטניות נוספות, יש כולין ולציטין. יש מחקרים המצביעים על כך שגם חומרים אלו עוזרים לחולי פרקינסון להקל על הסימפטומים של המחלה. בפול יש גם כמות רבה של סיבים שיכולים למנוע עצירות. בעיה שקיימת עם אכילת פול היא שיש גזים. במקרים רבים, אכילת מתמדת של פול ושל קיטניות נוספות גורמת לגוף להפריש יותר מיצי עיכול ובעיית הגזים מצטמצמת.
בנוסף לפול, יש סדרה של מוצרי טבע נוספים שעוזרים לחולי פרקינסון. אחד מהם הוא שמן נר הלילה. הוא צמצם את הרעד אצל 55% מבין אלו שנטלו אותו. הכמות המומלצת היא 2 כפיות ליום לתקופה של מספר חודשים. בנוסף, זרעים טחונים של נר הלילה החופי מכילים את החומצה האמינית טריפטופן שמגבירה ייצור של L-דופא.
ג'ינקו בילובה משמש להתאוששות מאירוע מוחי וריפוי אלצהיימר בתחילתו והוא עשוי לעזור גם לחולי פרקינסון, מאחר והוא משפר את זרימת הדם אל המוח. ממנו מומלץ לקחת 3 כמוסות ביום, מיצוי פסיפלורה עשוי אף הוא לעזור. המינון המומלץ הוא 10-30 טיפול, 3 פעמים ביום. היפריקום עוזר אף הוא.
פול וקיטניות נוספות כמורידות סיכון למחלות לב וכלי-דם
קיטניות שונות ובכללן פול נמצאו מורידות את רמת הכולסטרול והשומנים בדם. רמת הכולסטרול הכללי בצום ירדה אחרי 3 חודשי מעקב עם אכילת קיטניות ב-7.2%, כולסטרול LDL ירד ב-6.2%, כולסטרול HDL עלה בם2.6%. התוצאות קשורות בהיות הקיטניות מכילות סיבים מסיסים, חלבון צמחי, אוליגוסכרידים, איזופלוונים, פוספוליפידים וחומצות שומן, ספונינים ורכיבים נוספים. הם מורידים גם רמת יתר של לחץ-דם, סוכר וסיכון לסוכרת והשמנה. יש בכוחן של הקיטניות לצמצם סיכון למחלות לב וכלי דם.