מיץ סלק חי משפר את זרימת הדם למוח ובכך מגן מפני התפתחות מחלת אלצהיימר
בגיל הזקנה סובלים אנשים רבים ממחלת אלצהיימר ודמנטיות אחרות. המחשבה הייתה שהסיבה העיקרית לכך היא נזק התנוונותי במוח, לאחרונה הדעה המתגבשת היא שהסיבה העיקרית הינה הפרעות ופחיתה בזרימת הדם אל המוח.
עד היום היו לרפואה דרכים מועטות ביותר לטיפול במחלה. אין תרופה שעוזרת. יותר מבטיחים הם טיפולים תזונתיים וטיפולים הוליסטיים אחרים רפואה סינית. ידוע כיום שמחסור בויטמין D הוא סיבה מובילה לדמנטיה, כמו גם לשלל מחלות נוספות. מדיטציות ושיטות טיפול עתיקות כמו צ'יקונג וטאי צ'י עוזרות אף הן, כדי להאט הידרדרות גופנית, מנטאלית ופסיכולוגית אצל הסובלים משלבי דמנטיה ראשוניים בגיל המבוגר (2).
כעת, חוקרים מצאו ששתיית מיץ סלק משפרת אצל מבוגרים את זרימת הדם אל המוח ובכך מאיטה או מונעת התקדמות של מחלת אלצהיימר ודמנטיות אחרות. בנושא זה נערך מחקר בדרג גבוה ביותר, מחקר שפורסם בעיתון המקצועי Nitric Oxide Biology and Chemistry. המחקר נערך על-ידי מדענים מאוניברסיטת לאיק פורסט והמרכז לתרגום מדעי ובו נבדק כיצד ניטרטים תזונתיים השפיעו על זרימת הדם במוחם של אנשים בני 70 ויותר. במהלך 4 ימים נתנו לכל אחד מהם לשתות כשתי כוסות מיץ סלק כארוחת בוקר. בימים השני, שלישי ורביעי ערכו להם בדיקות MRI על מנת לראות את מצב זרימת הדם למוח. בהשוואה למצבם של המשתתפים לפני הניסוי, שתיית מיץ כזו שיפרה במידה משמעותית את זרימת הדם באונה הקדמית של המוח, זו שנפגעת כשיש מחלת אלצהיימר או דמנטיות אחרות.
הניטרטים המצויים בעיקר במספר מזונות צמחיים כמו סלק, תרד, סלרי, כרוב ומספר זני חסה, הופכים בעזרת הבקטריות במעי לניטריטים ואלו הופכים לניטריק אוקסיד – חנקן חמצני, שמרחיב את כלי הדם ומשפר את זרימת הדם, גם אחרי אוטם או היצרות בעורקים וגם במצבי היפוקסיה, חוסר חלקי של חמצן. זרימת דם משופרת עוזרת לחמצן להיכנס בעיקר למקומות בהם יש חוסר חמצן. בעבר כבר נערכו מספר מחקרים ברמה מדעית גבוהה שהראו ששתיית מיץ סלק מפחיתה יתר לחץ-דם ומשפרת ביצועי ספורטאים במידה כזו ששום דבר אחר לא גרם. מחקר זה הוכיח שמיץ זה משפר גם זרימת דם למוח ובכך הוא עוזר לשמירת כושרות מנטאליים וקוגניטיביים בגיל הזקנה.
ידוע כיום שדיאטה שמכילה כמות רבה של ירקות ופירות, רצוי אורגניים, עוזרת להאט את תהליכי הזקנה לכל סוגיהם – גופניים, נפשיים וקוגניטיביים. למיץ סלק, כמו גם לאכילת ירקות מכילי ניטרטים כמו סלרי, כרוב וחסה, יכול להיות תפקיד חשוב בשמירה מפני הידרדרות תפקודי המוח.