ברוקולי ונבטיו הינם מזון בריאותי מדרגה ראשונה
ברוקולי הינו ירק מן הכרוביים, ממשפחת המצליבים. כבר שנים רבות הוא מוכר כמזון בריאותי. נוהגים לאכול אותו מאודה. אבל, אם רוצים לשמור על מרבית איכויותיו הבריאותיות, חשוב
לאכול אותו חי, או להכין ממנו מיץ ביחד עם גזר וירקות נוספים. נבטי ברוקולי הנאכלים חיים תורמים רבות לבריאות.
מיץ ברוקולי נחשב למשקה בריאותי מדרגה ראשונה. הוא מכיל חומר בשם גלוקורופנין שהופך לולפורופו, חומר אנטי סרטני רב עוצמה. יש בו תיאוציאנטים, חומרים שמפעילים גנים נוגדי סרטן. אכילת נבטיו עוזרת למניעה וריפוי של סרטן ממספר סוגים, בעיקר סרטן הערמונית. הוא עוזר גם לניקוי רעלים מן הכבד. במיץ ברוקולי יש רמה גבוהה של סלניום וגם של סיבים – כך מיץ זה עוזר למניעת סרטן בקיבה ובמעי הגס.
המיץ מספק הגנה מפני נזקי קרני UV, וזאת בהגנו על פנים התאים. במקביל, אין הוא מפריע ליצירת ויטמין D בשעת החשיפה לשמש – שימוש בקרמים להגנה מפני השמש כן מפריעים ליצירת ויטמין D. לברוקולי יש גם יכולות נוגדות חימצון, הוא מפחית יתר לחץ-דם ומצמצם סיכון לדלקות מסוכנות בשריר הלב ובעורקים.
סולפורפאן המצוי בברוקולי עוזר כנגד הליקובקטר פילורי, חיידק הגורם לכיבי קיבה וסרטן הקיבה. סיבים הנותרים במיץ הברוקולי תורמים לשגשוג חיידקי האצידופילוס במעיים. הוא מוריד גם רמות כולסטרול. הסידן שבו עוזר לשמירה על מסת העצמות ולשריפת שומנים בגוף. הוא מצמצם ייצור של קורטיזול, הורמון סטרס שמגביר במידה מופרזת את התיאבון והצטברות שומן באזור הבטן.
ברוקולי מכיל גם כמויות משמעותיות של חומצה פולית, שחשובה תמיד אבל בייחוד לנשים הרות, יש בו כמות נאה של ויטמין C שנוגד חימצון ודלקות והוא עוזר גם לספיגת ברזל ממזון צמחי. כאשר משלבים מיץ ברוקולי עם מיצים של מזונות על נוספים, יש לצירוף כזה יכולת מוגברת עוד יותר לשמירת הבריאות. אפשר לשלב איתו מיץ סלרי, מלפפון, כרוב עלים, מעט שורש זנגביל, כמו גם מיץ גזר או תפוחי עץ שמשפרים את טעמו של המיץ המעורב.
Defend against disease with Broccoli juice. Natural News, Aug 27, 2009
ברוקולי מגן גם בפני כיבי קיבה ותריסריון וסרטן בקיבה
צריכה יומיומית של נבטי ברוקולי או תפרחתו עשויה לצמצם במידה רבה את הסיכון ללקות בכיבי קיבה ותריסריון או סרטן בקיבה. חוקרים מאוניברסיטת ג'והן הופקינס, ביה"ס לרפואה בארה"ב ערכו מחקר שפורסם בעיתון המקצועי Cancer Prevention Research . במחקר זה נתנו ל-30 גברים ביפן במשך חודשיים לאכול או כ-70 ג' ביום, נבטי ברוקולי או כמות כזו של נבטי אספסת.
עם תחילת הניסוי ובסופו נערכו למשתתפים בדיקות צואה לגילוי נגיעות בהליקובקטר פילורי שגורם לדלקות כרוניות בקיבה, לכיבי קיבה ותריסריון ועד לסרטן בקיבה.
החוקרים מצאו שאצל אלו שאכלו נבטי ברוקולי, רמת הנגיעות בחיידק ירדה ב-40% עם סוף הניסוי. אצל מי שהפסיק לאכול נבטים כאלו, תוך חודשיים הנגיעות חזרה לרמתה ההתחלתית. לנבטי אספסת לא הייתה כל השפעה על הנגיעות בחיידק.
חשוב לאכול בקביעות נבטי ברוקולי, או את תפרחתו, וכן ירקות נוספים ממשפחת המצליבים. בארץ יש מיני מצליבי בר רבים הגדלים בעיקר בחודשי החורף והאביב. כולם ראויים למאכל. מבין הירקות התרבותיים, כל הכרוביים, צנון, צנונית, חרדל, גרגיר הנחלים, גרגיר הגינה (רשד), רוקט וארגולה, כולם בני משפחת המצליבים. אכילת ירקות וצמחי בר כאלו מצמצמת סיכון למצבים דלקתיים בקיבה, לכיבי קיבה ותריסריון ולסרטן קיבה. אבל, חשוב ביותר לאכול את הירקות האלו לא מבושלים. על מנת לסתור את הפעילות נוגדת התירוקסין של ירקות כאלו, מומלץ לאכול כל יום אצות ים ו-2-4 אגוזי ברזיל.
בישול ברוקולי מנטרל כמעט לחלוטין את ערכו הבריאותי
רמתו של החומר הפעיל סולפורפאן עולה במידה רבה אחרי אכילת נבטי ברוקולי או את תפרחתו. אבל, אם אוכלים אותם מבושלים, יחסית למה שקורה עם אכילת ברוקולי חי, הרמה יורדת ב-90%. בניסוי בו נטלו חלק 8 גברים שאכלו 200 ג' ברוקולי מגורר חי או מבושל, רמות הסולפוראפן בדם עלו ב-37% אחרי אכילת הברוקולי החי ורק ב-3.4% אחרי אכילת המבושל. גם הספיגה של חומר זה עד לרמת השיא בדם הייתה הרבה יותר מהירה אחרי אכילת ברוקולי חי. זה נכון לגבי כל הירקות המצליבים. בישול, אפילו אידוי שלהם, שולל מהם את מרבית הערך הבריאותי. אכילת ירקות כרוביים וכן מצליבים אחרים, וצמחי בר ממשפחה זו, מצמצמת גם את הסיכון לחלות בסוגי סרטן נוספים, לא רק סרטן הקיבה. המצליבים צמצמו את התחלואה בסרטני שד, שלפוחית השתן, מעי, צוואר הרחם, כבד וריאות. הם גם מאטים תהליכי הזדקנות.
תמצית מירקות כרוביים מגינה גם בפני נזקי חשיפת יתר לשמש
מיצוי מנבטי ברוקולי ששולב בקרם הגנה נגד השמש, חיזק במידה רבה את ההגנה בפני סרטני עור. הכמות היותר רבה של סולפורפאן נמצאה בנבטי ברוקולי בני 3 ימים. נבטים אלו עשירים גם בויטמיני A, B, C , חומצה פולית ובמינרלים סידן, מגנזיום, אשלגן ובסיבים. בעוד שבמרבית הקרמים להגנה יש חומרים לא טבעיים שהופכים למסרטנים עם חשיפה לקרינת UV, שימוש בקרמים עם מיצוי ברוקולי מגן על העור. בניסוי בו מרחו לאנשים אזורים מסוימים בגב וחשפו אותם לקרינת UV, באזורים המוגנים הייתה פחות האדמות. האדמות מסמנת נזק לעור. בממוצע הייתה ב-37% פחות האדמות, אבל בקרב המשתתפים הייתה שונות רבה בתגובה לקרם הגנה זה – מהגנה של 8% בלבד עד 78% הגנה, כלומר, פחות האדמות של העור.