פלוונואידים של הדרים עוזרים לירידה במשקל
הפלוונואידים הם פיטוכימיקלים המצויים במספר מיני ירקות, פירות, תה, יין אדום ועוד. יש להם שלל תכונות מועילות כמו יכולת אנטי ויראלית, אנטי בקטריאלית ואנטי דלקתית. יש מהם שהינם בעלי תכונות נוגדות סרטן ואירוע מוחי. מסתבר שהם עוזרים גם להורדת משקל עודף.
במחקר, שהתפרסם לאחרונה בז'ורנאל המקצועי Diabetes , נמצא שפלוונואידים של הדרים עוזרים לכבד לפרק שומנים מיותרים בגוף. קבוצת חוקרים בארה"ב, במכון המחקר ע"ש רוברטס באוניברסיטת ווסטם באונטריו, בדקו את התכונות של נרינגינין, פלוונואיד המצוי בפירות הדר. הם ערכו ניסוי עם בע"ח שקיבלו את התפריט המערבי הטיפוסי, הגורם לסינדרום מטבולי – השמנה, יתר לחץ-דם ועלייה ברמת כולסטרול ושומנים בדם. חלקם קיבלו את התפריט הזה בלבד ואחרים קיבלו את אותו התפריט אבל עם תוספת של נרינגינין. תוצאות המחקר היו שנרינגינין הוריד את רמות הטריגליצרידים והכולסטרול עד לרמה נורמלית ומנע התפתחות של עמידות לאינסולין. למרות התפריט הגרוע, חילוף החומרים של הגלוקוז היה תקין לחלוטין. מסקנת המחקר הייתה שלנרינגינין יש תכונות דמויות אינסולין והוא מסדיר בעיות רבות הקשורות לעמידות לאינסולין. הנרינגינין נמצא מאוד יעיל, אבל אכילת אשכוליות, מהן הופק הנרינגינין, הייתה יעילה עוד יותר. היא מנעה לחלוטין השמנה של בעלי החיים, וגם גרמה להרזיה אצל אלו שכבר היו שמנים, וזאת למרות התפריט הגרוע בתכלית.
החוקרים ציינו במיוחד, שבניסוי זה שתי הקבוצות קיבלו את אותו התפריט – אותה כמות קלוריות ואותו אחוז שומן בתפריט. לא היה שום צמצום בכמות המזון שהוגשה להם, מצב שמרבית דיאטות ההרזיה האנושיות מחייבות אותו.
בעקבות מחקר זה, אותו צוות חוקרים מתעתד לערוך מחקרים עם בני אדם על-מנת
לראות מהי ההשפעה של נרינגינין עליהם. במחקר נוסף, מעוניין יהיה אותו הצוות לבדוק אם נרינגינין מצמצם גם את הסיכון להתקפי לב.
עם כל הערך המקצועי של מחקר זה, לא נראה שתפריט מערבי טיפוסי עם אכילת פרי הדר
בצידו יביא לצמצום התחלואה בסינדרום מטבולי וכל הכרוך בו. אבל, חשוב לצרף פירות הדר לכל תפריט בריאותי שהוא, בעיקר בעונתם. לא ידוע לי עד כמה נשאר מהפלוונואידים של הדרים אם שומרים אותם בקירור מספר חודשים.