שמן קוקוס טבעי הינו מוצר בעל חשיבות בריאותית מדרגה ראשונה
מבוא
ד"ר ברוק פייפ, נטורולוג, חיבר ספר בשם The Healing Miracles of Coconut Oil . בספרו זה הוא סקר מחקרים רבים, גם מהשנים האחרונות, ומסתבר שלמרות העובדה שמרבית השומן באגוז הקוקוס הינו שומן רווי, הוא שונה לחלוטין משומנים רוויים שמקורם במזונות מן החי. בעבר ייחסו לו עליה ברמת הכולסטרול, כיום ידוע שיש לו תועלת בריאותית רחבת היקף. הוא אחת מן התרופות הטבעיות היותר חשובות כנגד חיידקים, פיטריות, פרזיטים ווירוסים וכך גם סוברת הרפואה הסינית . כיום מטפלים בעזרתו ובמידה לא מועטה של הצלחה, גם בחולי איידס. לגבי מחלה זו, הוא נמצא מפחית את העומס הויראלי בדמם של החולים. הוא עוזר כנגד מחלות חיידקים ווירוסים רבות מספור.
חומצת שומן לאורית – המפתח לתועלת הבריאותית של שמן הקוקוס
חומצת שומן לאורית הינה חומצת שומן רוויה ממוצעת שרשרת. בכך היא שונה מחומצות השומן הרוויות ארוכות השרשרת המצויות בשומנים מן החי. למעשה, חומצת שומן זו הינה מרכיב מרכזי בשומנים שבחלב אם. חומצת השומן הלאורית נמצאת בכמות של ממש רק בשני מקורות – אגוזי קוקוס וחלב אם. לחומצת שומן זו ממקור של אגוזי קוקוס, יש אותה תועלת תזונתית ובריאותית כמו למקבילתה המצויה בחלב אם. כך ניתן להסביר את התועלת רחבת ההיקף של צריכת שמן קוקוס, אבל רק בצורתו הטבעית, לא מחומם ולא כמרגרינה.
למעלה מ-50% מכלל השומן שבאגוז הקוקוס הינו חומצה לאורית. זו הופכת, בגוף של בני אדם ושל בעלי חיים, למונולאורין. למונולאורין יש תכונות אנטי ויראליות, אנטי בקטריאליות ונוגדות פרוטוזאות. בגוף החי, מונולאורין מסוגל לחסל וירוסים בעלי מעטפת כמו אלו של HIV, הרפס. ציטומגלווירוס, שפעת ומספר בקטריות גורמות מחלות כמו ליסטריה מונוציטוגנאז והליקובקטר פילורי. חומר זה מסוגל לחסל גם פרוטוזאות כמו גיארדיה למבליה. החומצה הלאורית כשהיא לעצמה, אף היא בעלת תכונות אנטי מיקרוביאליות.
תעשיית השמנים בארה"ב נגד חשיפת המידע על הקוקוס
בעבר הרבו להשתמש בשמן קוקוס לבישול, טיגון ואפיה, גם להכנת פופקורן. התועלת הבריאותית שלו ידועה כבר מזה זמן רב. אבל, שמן זה התחרה עם שמנים המיוצרים בארה"ב כמו שמן תירס, שמן סויה ואחרים. כך, תעשיית השמנים שם, בשיתוף עם מספר גורמים רפואיים, עשו מאמץ לבלום את השימוש בשמן זה. תוצאות של מחקרים זויפו. בציבור השתרשה הדעה שכל השמנים הרוויים מזיקים, ביו אם הם מהחי או משמן קוקוס. בעקבות מסע השמצות זה, מרבית תושבי ארה"ב וארצות המערב, זנחו את שמן הקוקוס ועברו לשמנים צמחיים. מסתבר שדווקא שמנים כאלו, שעיקר תכולתם חומצות שומן רב בלתי רוויות, ניזוקים בחימום ובבישול, מרביתם נמכרים מלכתחילה כשמנים מכבישה חמה. כך, נזקם רב מתועלתם. שימוש נרחב בשמן קוקוס נותר רק באזורים בהם הוא גדל ונפוץ, כמו בפיליפינים ובמלזיה. שם הוא נחשה כמזון לעניים ורק בשנים האחרונות החלו לגלות בחזרה עד כמה הוא חשוב לבריאות?
מחקרים שנעשו בארצות אלו לימדו על התועלת של צריכת שמן הקוקוס. בארצות
אלו אין מחלות כליה ותת פעילות של בלוטת התריס. התושבים שם אינם סובלים מרמות כולסטרול גבוהות. כולם שם רזים וזאת למרות צריכה רבה של שומנים רוויים. אינדקס מסת הגוף של תושבי ארצות אלו ממש אידיאלי. מחלות אברי העיכול שם נדירות וכך גם עצירות. כמעט ולא מכירים שם את המחלות שכה שכיחות בארצות המערב כמו הסתיידות עורקים, מחלות לב, קוליטיס, סרטן המעי הגס, טחורים, דיברטיקולוזיס ודלקת המעי העיוור.
שמן הקוקוס עוזר לירידה במשקל
בניגוד למה שמרבית האנשים חושבים, עיקר העלייה במשקל נגרם מצריכה רבה של מוצרי קמח לבן, סוכר לבן ופחמימות מזוקקות אחרות – פחות מכך משומן. מבחינה זו, שמן קוקוס הוא היותר טוב. הסיבה העיקרית לכך היא שוב, החומצה הלאורית שבו. חומצת שומן זו לא מצטרפת לשומני הדם אלא מגיעה ישר אל הכבד, שם היא מתפרקת מיד ומשחררת אנרגיה. שמן הקוקוס משמש, אם כן, כמקור לאנרגיה ולא כתוספת לשומני הגוף. חומצות השומן ממוצעות השרשרת מאיצות גם את חילוף החומרים בגוף, זו עוד סיבה לשמירה על משקל גוף נאות. מחקרים רבים הוכיחו שלשמן הקוקוס יש יכולת לעזור להורדת משקל יתר למי שסובל מבעיה זו, למעשה חלק רב מאוד מתושבי ארצנו.
אילו כמויות יכול לעזור לבריאות?
כמות שמן הקוקוס שיכולה להביא את מלא התועלת הבריאותית היא 3 עד 4 כפות ליום. בכמות זו יש מספיק חומצה לאורית שבכוחה לשקם את המערכת החיסונית. יש להשתמש רק בשמן קוקוס לא מזוקק וממקור טוב. אין להשתמש בשמנים שהתרכבו עם מימן, כמו מרגרינות לסוגיהן, גם לא מרגרינה שהוכנה משמן קוקוס. במרגרינות יש כמות ניכרת של חומצות שומן מסוג טרנס, שנזקן רב יותר אפילו מנזק של שומנים רוויים מן החי. שמני טרנס הם גורם סיכון מרכזי לעליית כולסטרול ולהתקפי לב. יש לחפש רק שמנים מסוג "וירג'ין אויל" (כבישה קרה). מרבית שמני הקוקוס הנמכרים הם מזוקקים, מולבנים ונטולי ריח וסימונם בארה"ב RBD. שמנים אלו מכילים כימיקלים זרים מזיקים.