שמן אגוזי קוקוס כטיפול במחלת אלצהיימר
חימצון מוגבר של שומנים הוא אחת הסיבות למחלת אלצהיימר. שמנים רב בלתי-רוויים מחוממים מתחמצנים בקלות וחלק מהם הופכים לשומני טרנס איזומר – הם רעילים ביותר. לעומתם, שמן קוקוס מכבישה קרה הינו שמן רווי וחיי המדף שלו הם שנתיים – אין הוא נוטה לחימצון. דר' ריימונד פיט סקר כבר מזה שנים את ההבדל בין שמנים רב בלתי-רוויים לרוויים וחשיבותם לרקמת המוח.
רקמת המוח מאוד עשירה בתרכובות שומניות. בניסוי בו נתנו לעכברות הרות דיאטה שהכילה או שמן קוקוס או שמן בלתי-רווי נמצא שהתפתחות המוח הייתה טובה יותר אצל אותם עכברים צעירים שאמותיהם אכלו אגוזי קוקוס. שמן הקוקוס מחזק את פעולת בלוטת התריס ולה יש תפקיד מרכזי בהתפתחות המוח, כולל יצירת מיאלין המצפה את סיבי העצבים. התוצאות יכולות לשקף את ההבדל בין אנשים שאצלם בלוטת התריס פועלת באופן נורמאלי לבין אלו הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס. ברור שלשם תפקוד נורמאלי של בלוטת התריס דרושים גם יודן, עדיף מאצות ים, וסלניום, עדיף מאכילת אגוזי ברזיל. במקביל, אין לשתות מים מופלרים. הפלואוריד נכנס לבלוטת התריס, דוחק משם את היודן ונוצר הורמון מזויף שנזקו רב ביותר.
בניסוי אחר, בשנות ה-80, נמצא שאצל חולדות שקיבלו בתפריטן שמן סויה, השמן נכנס למוח ואצלן היו תאי מוח רבים בעלי מבנה פגום. תהליך זה גרם אצלן לעוויתות והתכווצויות. ויטמין E סיפק מידת מה של הגנה כנגד תהליך זה. ניוון של תאי עצב הנגרם מחימצון של שמנים רב בלתי-רוויים הוא אחת מן הסיבות המובילות למחלת אלצהיימר (1,2).
מחקרים נוספים עם חולי אלצהיימר החלו לבדוק דיאטה קטוגנית ואת התועלת הפונקציונאלית של קטוגנים. אלו הם מאגרי דלק רבי אנרגיה לגוף שמאחסנים שומנים עבור זמני צום או רעב, אך הם יכולים להיווצר גם בעקבות אחסון חומצות שומן ממוצעות שרשרת המצויות במספר מזונות. אגוז קוקוס הוא המקור הטבעי היותר העשיר בטריגליצרידים ממוצעי שרשרת. עם דיאטה קטוגנית עתירת שומן משתמשים כבר מספר שנים כטיפול במספר סוגי אפילפסיה של ילדים. והשימוש בתפריט כזה הוכנס לאחרונה כטיפול במחלת אלצהיימר ומספר מחלות נוספות.
מאחר והשימוש בשמן קוקוס מכבישה קרה יותר מקובל ונפוץ כיום, יש גם יותר התייחסות לטיפולים איתו בבעיות שונות. אחד מן הדיווחים היותר מעניינים בנושא הוא של דר' מרי ניופורט, כפי שפורסם בעתון טיימס בסנט פטרבורג, רוסיה ב-29 לאוקטובר, 2008 (3). בעלה אובחן כחולה אלצהיימר ומהר החל להידרדר. אחרי 3 שנות מחלת אלצהיימר, כאשר הוא כבר היה מנותק כמעט לגמרי מן הסביבה, היא החלה לתת לו 2 כפות שמן קוקוס כל יום. בעקבות טיפול זה חל שיפור רב במצבו, ביכולת התקשורת שלו עם הסובבים ובהבנה מה קורה.
שמן קוקוס או טיפול תרופתי?
לחולי מחלת אלצהיימר ניתנות תרופות במטרה להאט את ההידרדרות שלהם. אבל, מסתבר שפעולתן של תרופות אלו בדיוק הפוכה. במחקר שנערך על-ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסאן-דייגו ופורסם בעיתון המקצועי Proceedings of the National Academy of Sciences , החוקרים צרפו מספר שיטות של הייטק כדי לבדוק פפטידים נונעמילואידוגנים שנוצרים בעקבות מתן מספר תרופות לטיפול במחלת אלצהיימר. החוקר רטנס לאל שתחום מחקריו הוא נאנוביופיזיקה ועמיתיו למחקר צרפו סימולציה של 3 מחשבים עם מיקרוסקופ אלקטרוני בעל רזולוציה גבוהה ובדקו את חלבוני ממברנות התאים ואת מבנה התאים כדי לקבוע איך הם פועלים. התוצאות הראו שהפפטידים יצרו מסלולי יונים פעילים בתאי המוח שגרמו לעלייה רבה של יוני סידן במוח, וכך נקטלו נאורונים הפועלים בזיכרון. עד כה חשבו שפפטידים אלו אינם רעילים וניסו להפעיל אותם כתרופה נגד אלצהיימר.
החוקרים אומרים שזוהי תגלית מרעישה, שפפטידים אלו הם גורמי מחלה ולא מרפאים
אותה. יהיה צורך בהערכה מחדש של הסיבות למחלת אלצהיימר וגם של מצב חולי דאון סינדרום, אצלם מתחילה הידרדרות דמוית אלצהיימר בסביבות גיל 40. כאמור, מסתבר כעת שאותן תרופות הניתנות לחולי אלצהיימר יוצרות עוד יותר פפטידים שפוגעים במוח ובכך גורמים להחמרת המחלה. דר' לאל, פרופסור באוניברסיטת
קליפורניה אומר שיש כיום במחקר מספר תרופות ניסיוניות לטיפול במחלת אלצהיימר, אבל גם הן לא יוכנסו לשימוש קליני. לדבריו, התגלית שלהם ממש מסבירה את הסיבות למחלת אלצהיימר ועם יישומה יהיו טיפולים חדשים למחלה זו. טיפול תרופתי יעיל למחלת אלצהיימר לא קיים וגם לא יהיה. רק טיפול טבעי יכול לעזור, כמו למשל הטיפול עם שמן קוקוס.