צריכת סוכר מזוקק מגבירה את הסיכון ללקות בסכיזופרניה או בדיכאון
במחקר אפידמיולוגי מקיף שפורסם בעיתון המקצועי British J of Psychiatry מצאו החוקרים קשר הדוק בין צריכת סוכר מזוקק לבין מחלות נפש. נמצא שצריכה מרובה של סוכר מזוקק ומאכלים המכילים אותו מעלים את התחלואה בסכיזופרניה ודיכאון. כבר בשנת 2002, במאמר שפורסם בעיתון המקצועי Neuroscience , נמצא שתפריט עשיר בסוכר מזוקק מפחית במוח ייצור של הורמון גדילה מסוים, הורמון שאחראי לזיכרון ולמידה. כיום יש יותר ויותר מחקרים שבודקים את הקשר בין תזונה ומחלות נפש ומסתבר שלתפריט גרוע יש חלק משמעותי במחלות כאלו.
הממצא היותר מאתגר שהוברר ממחקרים שנערכו עם אנשים ממוצא שונה והתנהגות אתנית שונה היה, שצריכה רבה של סוכר לבן ומוצריו גורמים לשכיחות רבה יותר של סכיזופרניה ודיכאון. החוקרים מצאו גם שצריכה של קיטניות, דגנים מלאים וירקות שורש עמילניים נמצאה קשורה לירידה בתחלואה של מחלות אלו. לא נמצא קשר בין מזונות מכילי פחמימות לבין הגברת הסיכון למחלות נפש, אלא רק עם סוכר ומזונות מזוקקים.
סוכר לבן גורם לשיבוש תהליכים פיזיולוגיים שיכול להסביר את העלייה בתחלואה במחלות נפש. הוא מפחית את הייצור של נוירופפטיד מסוים במוח, הורמון גדילה שיש לו חשיבות עליונה בבריאות הנוירונים במוח. ההורמון מאפשר יצירת קשרים חדשים שמשפרים את הזיכרון. בקרב חולי סכיזופרניה ודיכאון נמצאה רמה נמוכה של הורמון זה. צריכת סוכר מפחיתה את כמויות ההורמון ובכך מחמירה מחלות נפש.
סוכר מזוקק גורם גם למצב דלקתי בגוף – הוא גורם לדלקות כרוניות שפוגעות במערכת החיסונית. דלקות כרוניות יש לחולי ארטריטיס, במספר סוגי סרטן, סוכרת, מחלות לב ועוד וגם לחולי דיכאון וסכיזופרניה. יש כיום פסיכיאטרים שמודעים לנושא והם ממליצים לחולים לצרוך תפריט נטול סוכר מזוקק.
דר' הרדי, פרופ' לפסיכולוגיה באוניברסיטת קנזס, ממליץ לחולי דיכאון שלא לצרוך סוכר מזוקק ומזונות מזוקקים אחרים בתפריטם. חולים שנהגו בדרך זו דיווחו על שיפור רב בצלילות המחשבה שלהם, מצב הרוח והאנרגיה. תפריט עם דגנים מלאים ופחות מזונות מזוקקים משפר אף הוא את הבריאות הנפשית, בהירות המחשבה ומפחית תחלואה במחלות נפש. עם זאת, חשוב לדעת שאנשים הרגישים לגלוטן צריכים להימנע מאכילת מזונות המכילים אותו. גם הוא נכלל בין מעוררי דיכאון או סכיזופרניה.