סיבות וטיפול במחלת קרוהן
זוהי מחלה דלקתית שיכולה לפגוע בכל אזור שהוא בצינור העיכול. התסמינים העיקריים שלה הם כאב בטן ושלשול. יכולות להתלוות לכך גם מחלות נוספות כמו ארטריטיס, אקזמה, עייפות וחוסר ריכוז. למרות היותה מחלה קשה, יש במקרים רבים דרכים טבעיות למניעה וריפוי שלה. היא נחשבת ברפואה הקונבנציונאלית למחלה אוטואימונית, בה מערכת החיסון של הגוף תוקפת את מערכת העיכול. אך גם לגורמים סביבתיים יש בה חלק, כפי שהוכח במחקרים שהשוו את התחלואה בה בארצות המערב המתועשות בהשוואה למצבה בחלקי תבל אחרים.
למערכת החיסונית יש יכולות מולדות ויכולות נרכשות. היכולות המולדות הן הפעלת תאי T כנגד גורמי מחלות. יכולתה הנרכשת היא הפעלתה באמצעות יצירת נוגדנים. במחלת קרוהן יש יכולת חיסונית מולדת נמוכה והמצב הדלקתי נגרם עקב המאמץ של היכולת החיסונית הנרכשת לפצות על יכולת נמוכה של המערכת החיסונית המולדת. היא קשורה ליצירת נוגדנים כנגד שמרים.
בדפנות תאי שמרים יש חומר בשם מנון. לסובלים ממחלת קרוהן יש כמות מועטה יחסית של חלבונים לקטניים המסוגלים לקשור את המנון ולסלקו מן הגוף. לכן, יש להם לעיתים קרובות תגובה של נוגדנים כנגד שמרים. תהליך מוגבר זה פוגע בציפוי המעיים ומתפתחת מחלת קרוהן. לחולים במחלה זו נאסרת אכילת כל מזון שמכיל שמרים או שאור וגם חשובה התנזרות ממאכלים אחרים גורמי אלרגיה. כדי להבריא כליל ממחלה זו יש לאמץ תפריט המפחית דלקות בגוף. יש להתנזר כליל ממזונות מתועשים, מסוכרים ומגורמי אלרגיה שונים. לחומצות שומן EPA ו-DHA יש תפקיד נוגד דלקות רב ערך בשמירתן על האיזון הנכון בין השומנים השונים המצויים בדפנות התאים. נוגדי דלקות חשובים אחרים הם שמן קוקוס מכבישה קרה, פירות יער וחלבון מי גבינה שהופק מחלב של פרות ועיזים שבאופן מוחלט נזונו רק ממרעה טבעי. בחלבון זה יש רמה גבוהה של L-גלוטמין. זהו חומר מוצא לגלוטטיון, שדרוש לשיקום תאי דפנות המעי וכנגד דלקות בגוף. תבלינים כמו כורכום עם מעט פלפל שחור, זנגביל, קינמון, בוסוויליה, רוזמרין ואורגנו מאוד עוזרים ויש להרבות את השימוש בהם.
מזונות מוחמצים באופן טבעי כמו כרוב כבוש ויוגורטים צמחיים לפי שיטת אן-ויגמור עוזרים אף הם. מומלץ לקחת בקביעות גם כמוסות אצידופילוס המכילות מספר גדול של גזעים של חיידקי חומצת חלב. חשובה מאוד גם רמה מספקת של ויטמין .D ויטמין זה עוזר לגוף להבחין בין חלבונים של עצמו לבין חלבונים זרים. הוא ממריץ גם את היתרבות התאים הקוטלים הטבעיים והמקרופג'ים בגוף. רמת ויטמין D בדם של בין 60 ל-100 נ"ג למ"ל נחשבת לרמה בריאה.