מזונות מכילי חומצות שומן DHA ו-EPA
מאריכים את החיים
מרבית האנשים סבורים שמחלות הנלוות לגיל הזקנה הן גזירה משמיים. אבל, כיום יותר ויותר מחקרים מלמדים שלא כך הוא. יש תועלת רבה בפיטוכימיקלים כמו רסברטרול המצוי בעיקר בענבים, כורכומין או התבלין כורכום ושמירה על רמת ויטמין D אופטימאלית (ראה מאמר קודם ובו מחקר העוסק בהכפלת רמת ויטמין D המינימאלית המקובלת). כל אלו מצמצמים דרסטית את הסיכון לחלות במחלות לב, סרטן, סוכרת, מחלת אלצהיימר וכדומה. כעת, מאמרים שפורסמו בשני עיתונים מקצועיים מובילים, Am J Clin Nutr ו-Clin Cardiol מספקים הוכחות לתועלת הרבה של שמני אומגה-3 ממקורות של מזון וגם מתוספים. לחומצות שומן אלו יש תועלת רבה לבריאות הלב והמוח, הן תורמות למניעת מחלות כרוניות שגורמות לתמותה רבה, בעיקר בגיל הזקנה.
המחקרים החדשים מלמדים ששמירה על רמת אופטימאלית של חומצות שומן אומגה-3 בדם מצמצמת ב-85% את הסיכון לתמותה מכל הסיבות. מחקרים רבים מלמדים שצריכת כמות נאותה של DHA ו-EPA עוזרת למנוע מחלות לב ותמותה ממחלות אלו, מצמצמת סיכון לאירוע מוחי, דפרסיה ועוד.
תוספי מזון מכילי אומגה-3 מפחיתים את התמותה מכל הסיבות
בעקבות כל הגילויים האלו, מדענים רצו להבין אם רכיבי תזונה אלו משפיעים גם על תוחלת החיים של אנשים בריאים. במחקר שותפו גברים בריאים בגילאי 64 עד 76, להם נתנו שמנים אומגה-3, 2.4 ג' ליום. מעקב איתם נמשך 3 שנים. בפרק זמן זה, אצל משתתפי הניסוי שקיבלו את חומצות השומן הייתה תמותה, מכל הסיבות, ב-47% פחות לעומת התמותה אצל מקבלי הפלסבו. בניסוי דומה, בקרב נשים הייתה ירידה של 44% בתמותה מכל הסיבות.
חוקרים מאגודת הלב האמריקאית הנמנים עם צוות הכותבים בעיתון המקצועי Stroke
סקרו את התוצאות המרעישות של מחקרים רבים שנעשו על אומגה-3. הוכחות מתוך ניסויים פרספקטיביים רבים מלמדים שמתן EPA ו-DHA בכמות של 0.5 עד 1.8 ג' ליום, מתוך דגים או כתוסף, הפחיתו במידה רבה תמותה ממחלות לב ומכל הסיבות גם יחד. תפריט אותו העשירו עם שמנים אומגה-3 עוזר לשמירת האיזון עם שמנים רב בלתי-רוויים מסוג אומגה-6 ומפחית מצבים דלקתיים במערכות גוף שונות. הדרך העיקרית בה ניתן להפחית סיכון בריאותי של חומצות שומן רב בלתי-רוויות היא באמצעות איזון בין שתי הקבוצות, אומגה-6 ואומגה-3.
בנוסף להימצאותו במזונות מן החי כמו דגים ושמן דגים, אומגה-3 יש בזרעי פשתן ובשמן טרי ושמור היטב המופק מהם, באגוזי מלך ובזרעי צ'יה. יש מחלוקת בדבר היכולת של הגוף להאריך את המולקולה של ALA המצויה במזונות אלו לצורות של EPA ו-DHA, אבל יש הוכחות לכך שמזונות צמחיים אלו עוזרים. כמות מספקת של EPA ו-DHA צריכה להיות עד 2.4 ג' ליום. יש גם כמוסות המכילות DHA שמופק מאצות ים מיקרוסקופיות.