הכפלת רמות ויטמין D בדם נמצאה
כגורם היותר משפיע על תוחלת החיים
מאמר זה מצטט דיון בשאלה עד כמה הכפלת הרמה של ויטמין D בדם, רמה שנחשבת לסבירה בעיני רופאים, משפיעה על ירידה בתמותה. ב-6 אזורים גיאוגרפיים שונים בדקו את מצב שיעור התמותה כאשר רמת 25-דהידרוקסי ויטמין D תעלה מ-54 ל-110 ננומול לליטר דם.
מחקר זה סקר את המאמרים שפורסמו בעיתון Europ J Clin Nutr , שדנו בהשפעת קרני UVB על רמות ויטמין D והפחתת הסיכון לתחלואה בסרטן, מחלות לב כלי-דם, סוכרת ומחלות נשימה
מדבקות, כמו שחפת. אלו הן מחלות אשר שכיחות יותר עם מחסור בויטמין D והן אחראיות ליותר ממחצית מקרי התמותה עלי אדמות. מחלות נוספות אחראיות ל-2% עד 3% ממקרי התמותה ושכיחותן אף היא עולה עם מחסור בויטמין D. אלו הן מחלת אלצהיימר, חוסר יציבות הגורמת לנפילות, דלקת קרום המוח, מחלת פרקינסון, רעלת הריון ויתר לחץ-דם בהריון.
נמצא שהגדלת רמת ויטמין D בסרום מ- 54 ל- 110 ננומול/ליטר מצמצמת את התמותה ממחלות ששכיחותן עולה עם מחסור בויטמין D במידה ניכרת.
תוצאות
אצל נשים באפריקה, עליה כזו ברמת ויטמין D בסרום הפחיתה את התמותה מכל הסיבות האלו ב- 7.6%. אצל נשים ממוצא אירופי הירידה הייתה ב- 17.3%. הירידה בתמותה של גברים הייתה, בכל המקומות, פחותה בכ-0.6% יחסית לזו שהייתה בקרב נשים. העלייה בתוחלת החיים, בכל ששת האזורים שנבדקו, הייתה בכשנתיים.
מסקנות
הגדלת רמת ויטמין D בסרום היא הדרך הקלה ביותר, הזולה ביותר והיעילה ביותר להפחתת התמותה על-פני כדור הארץ. זאת מאחר ונדיר מאוד שיש תופעות לוואי כלשהן בנטילת ויטמין זה כתוסף ובחשיפה מבוקרת ונכונה לשמש.
בכדי להגיע לרמה כזו של ויטמין D, 25-דהידרוקסי D בסרום, רמה מספקת של נטילת תוספים צריכה להיות בין 4,000 ל-8,000 יחב"ל ליום, טוב יותר 10,000 יחב"ל. ברמה כזו של 10,000 יחב"ל ליום, מעולם לא הייתה כל תופעה של רעילות עם ויטמין זה. כאשר המחסור קריטי, יש הצדקה לקחת יותר מכך, לפרקי זמן של מספר שבועות ותוך כדי מעקב אחרי הרמות.
חשיפה נכונה לשמש היא של חצי שעה, חצי גוף עירום ודווקא בשעות הצהריים, ללא משחות מגן שחוסמות קליטת ויטמין D בעור דרך קרינת השמש. אחוז הצמצום בתמותה עם קבלת רמה מספקת של ויטמין D באופן זה הוא לאין ערוך יותר רב מאשר אחוז הסיכון להתפתחות מלנומה עם חשיפה כזאת לשמש. ברור שלהישרף בשמש עד כדי כוויות עור זו טעות – יש להימנע מכך. כאשר העור החשוף נעשה ורדרד, זה סימן שיש להפסיק את החשיפה לשמש. הנורמות בקופ"ח שנקבעו ל: 30 נ"ג/מ"ל או 75 ננומול לליטר הן תחילת היציאה ממחסור. האופטימום הרבה יותר גבוה.