שתיית משקאות קלים ממותקים מעלה את הסיכון
לסרטן הלבלב
בסינגפור נערך מחקר שנמשך 14 שנים ושותפו בו כ-60,000 אנשים ששתו 2 או יותר משקאות ממותקים בשבוע. במחקר זה נמצא שצריכה זו, גם אם היא נראית כמתונה, העלתה ב-87% את הסיכון ללקות בסרטן הלבלב. מחקר זה פורסם בעיתון המקצועי Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention (1).
המחקר נוהל ע"י מארק פארייר ממניסוטה שסיכם את התוצאות. לדבריו, הכמות הגבוהה של סוכר מסוג פרוקטוז המופק מסירופ תירס הוא זה שתורם להתפתחות סרטן הלבלב. בארה"ב, כל שנה מאובחנים כמעט 38,000 חולי סרטן הלבלב – כ-34,000 מתים כל שנה ממחלה זו. מחקר זה מלמד ששתיית משקאות קלים ממותקים היא הסיבה העיקרית להתפתחות סרטן בלבלב.
הסיכון שבשתיית משקאות ממותקים לא טבעיים ידוע כבר שנים רבות. הם מכילים כמות פרוקטוז גבוהה ויש בהם גם חומצה זרחנית שגוזלת מינרלים מן העצמות וגורמת לאוסטיאופורוזיס מצד אחד ולהיווצרות אבני כליה מאותו סידן שיצא מן העצמות. משקאות דיאט מכילי אספרטם או סוכרלוז גרועים לא פחות. הם מעלים סיכון לכאבי ראש, הפרעות קוגניטיביות ועד לעיוורון. יסקרו בזה נזקים נוספים, המיוחסים לשימוש באספרטם. מסתבר שלגבי תוסף תזונה זה הוגשו ל-FDA יותר תלונות מאשר לגבי כל תוספי המזון הנהוגים בארה"ב ביחד!
נזקי האספרטם
החברה האמריקאית המייצרת את האספרטם נקטה בפעולה שמטרתה להגדיר את האספרטם כ"אמינוסוויט", ממתיק מחומצה אמינית. אספרטם משולב בארה"ב יותר מ-6,000 מוצרי מזון ומשקאות. הוא מוצג כממתיק דל קלוריות וללא סוכר. אבל, זוהרו הועם במידת מה בגלל דיווחים על תופעות הלוואי הנקשרות בצריכה שלו.
שני שלישים מתופעות הלוואי שלו הן נוירולוגיות – התנהגותיות, שליש נוסף נקשר להפרעות במערכת העיכול. בנוסף להפרעות הקשורות אליו, שנסקרו בקטע הקודם של מאמר זה, הוא גורם גם להלוצינציות, עוויתות ושיתוקים, בחילות, הקאות וכאבי פרקים. הוא יכול לגרום גם לתופעות לוואי הרבה יותר חמורות. כיצד, אם כן, אושר מוצר זה לשימוש בני אדם, לשימוש כה נרחב?
זהו תוסף המזון היותר שנוי במחלוקת. אישורו ע"י FDA נדחה פעמים רבות, עד שבעקבות לחץ פוליטי-כלכלי הוא אושר. קשה להסביר זאת מאחר וקודם לכן הוא הוגדר על-ידי הפנטגון כחומר לוחמה כימי שמרעיל אנשים. מוזר ביותר שהרשו לחומר כזה להיות מוגדר כתוסף מזון, אבל זה מה שקרה. דבר זה גרם לנזקים בריאותיים נרחבים ביותר – ב-30 שנות השימוש בו, לפחות מיליון אנשים בארה"ב לבדה נפגעו ממנו בדרגות חומרה שונות. אסור היה לתת לחומר כזה להיכנס לשרשרת המזון האנושית ושינוי שמו לא יעזור לטהר את השרץ.
הונאת האספרטם
לא מזמן יצא לאור בארץ הספר "הונאת הפלואוריד". הייתה לי הזכות להיות העורך המדעי שלו. מסתבר שיש עוד הונאות, למשל הונאת האספרטם. חומר זה נמכר תחת השמות נוטרה סוויט, קנדיל וכעת דוחפים אותו לשוק בשם חדש, אמינו-סוויט. בארה"ב אפשר למצוא אותו במשקאות קלים, מסטיק, טבליות המתקה, מזונות דיאטטיים, דגני בוקר, ריבות, ממתקים, תוספי ויטמינים ותרופות ללא מרשם. חשוב לציין כאן שהחברות הרציניות המייצרות ויטמינים לשוק של שוחרי הבריאות לא משתמשות בו.
החברה המייצרת שינתה כעת את שמו, כדי להחדיר לציבור מידע שטעמו אמנם מתוק כסוכר, אבל הוא בסך הכל עשוי מחומצות אמיניות, מרכיבי חלבונים הנמצאים במזון במידה רבה. זוהי תרמית במיטבה – מתחילים עם עובדות אמיתיות ולאחר מכן מתאימים אותן לצרכי המפיץ. האג'נדה העומדת אחרי פרסום כזה היא לגרום לאדם להאמין שאספרטם איננו מסוכן, הוא בסך הכל ממתיק המורכב משתי חומצות אמיניות הכרחיות, הן כבר נמצאות ממילא בתפריטנו. הם מנסים לומר שמוצר זה מספק את הטעם הנכסף, מתוק, שיש בסוכר, אבל ללא
מגרעותיו של זה האחרון. שום דבר לא רחוק מן המציאות יותר מזה.
איך אספרטם הורס את הבריאות
הפגיעה של אספרטם מתבטאת בתופעות שונות. כאמור, תלונות על נזקי האספרטם עולות במספרן על תלונות לגבי כל תוספי המזון ביחד. FDA הוציא לפרסום פחות מ-1% מכלל התלונות שהגיעו אליהם. נזקיו פגעו בלפחות מיליון בני אדם. למרבה הצער, מרבית הרופאים לא מכירים את הנזקים של חומר זה וכאשר אדם מתלונן על תופעות לוואי שיש לו בעקבות השימוש באספרטם, הרי שתופעות
אלו יכולות להיות דומות לתופעות של שלל מחלות: טרשת נפוצה, ארטריטיס, סינדרום עייפות כרונית, לופוס, מחלת פרקינסון, רגישות לכימיקלים, הפרעות קשב ולמידה, דיכאון, הפרעות נפשיות, סוכרת והפרעות הנלוות אליה, מומי לידה, לימפומה ותת פעילות של בלוטת התריס.
משקאות שמוכנים ממש ממיצי פירות, גם אם הם מפוסטרים, לא נמצאו גורמים לאותן מחלות ונזקים שהוזכרו פה. אבל, ברור שהאלטרנטיבה היותר טובה היא שתיית מיצי פירות טריים, או טוב מזה, אכילת פירות – אורגניים וטריים בעונתם.