צריכה רבה יותר של מזונות עשירים בסידן
מעלה את תוחלת החיים
מחקר שסוכם לאחרונה בארה"ב מצא שצריכת כמות רבה יותר של סידן ממקורות של מזון נמצאה מאריכה את תוחלת החיים. במחקר נמצא שבקרב אלו שצרכו מזונות עשירי סידן, היה ב-25% פחות סיכון לתמותה ב-10 השנים הבאות. במחקר נמצא שתועלת זו הייתה אצל אלו שקיבלו מנה מוגברת של סידן ממזון. אף לא אחד מבין משתתפי המחקר צרך סידן מתוספים. מחקר זה מאשש מסקנות של מחקרים קודמים שמצאו שצריכה מוגברת של מזונות עשירים בסידן מאריכה את תוחלת החיים, הן אצל גברים והן אצל נשים. הכמות של סידן שנצרכה מאכילת מזונות עשירי סידן, במחקר זה על-ידי גברים, הייתה כ-2100 מ"ג ליום. קצובת המזון היומית של סידן לגברים היא 1000-1200 מ"ג ליום. אבל מסתבר, שאין זו הכמות האופטימאלית. צריך יותר מזה. התועלת של סידן מתבטאת בדברים רבים ובהם הורדת יתר לחץ-דם, הורדת רמות כולסטרול וסוכר בדם.
אם כי מרבית הסידן בגוף נמצאת בעצמות, חלק ממנו נמצא בדם וברקמות נוספות, המהווים מקומות בהם יש צורך ברמה הכרחית. אם חסר סידן בדם, הגוף יפרק עצמות כדי להעלות את הרמה לנורמה. סידן דרוש להתכווצות השרירים, לקרישת הדם, לפעולת דפנות התאים וכעזר לפעולתם של אנזימים רבים. חוסר סידן פוגע קשות בבריאות ומקצר את תוחלת החיים.
מחקר חדש זה שפורסם לאחרונה מצא שבקרב אלו שצרכו כ- 2000 מ"ג סידן ליום, היה סיכון ב-25% פחות לתמותה מכל הסיבות, וב-23% פחות סיכון למות מהתקף לב בהשוואה לאלו שצרכו, עם אכילת מזון, כ-1000 מ"ג סידן ליום.
המקורות היותר עשירים בסידן במזון
חלב הוא מקור עשיר, אבל לא חלב שעבר פיסטור. הפיסטור גורם למרבית הסידן שבחלב להיות לא מסיס, לא זמין לגוף. למיטב ידיעתי, לא מוכרים בארץ חלב שלא עבר פיסטור, אולי במקרים בודדים. ירקות עלים ירוקים כהים הם מקור טוב. זה כולל עלי תרד, לפת, רוקט, ארגולה, חרדל, כרוב עלים, חלמית ועוד. זרעי שומשום מלא הם מקור טוב לסידן. מאה גרם שומשום מלא, או טחינה לא מחוממת שהוכנה ממנו, מכילים יותר מגרם סידן. חשוב לדעת שספיגת הסידן ממזון גבוהה יותר יחסית לספיגתו מתוספים. ויטמין D הינו בעל חשיבות מרכזית לחילוף החומרים של הסידן ויש לדאוג לבל יחסר ויטמין זה. הדרך היותר טובה להשגתו היא חשיפה לשמש – לאו
דווקא בשעות היותר חמות ולא עד כדי האדמת העור. יש תכשירי ויטמין D אותם מפיקים מצמר כבשים – אין הם כרוכים בהמתה של בעלי חיים כלשהם, כמו למשל דגים.
צריכת כמות מופרזת של סידן, בעיקר מתוספים, עשויה להזיק. נטילת 3000 מ"ג סידן ליום נמצאה קשורה לעלייה ברמת הסידן בדם, היפרקלצמיה. תהליך כזה יכול לגרום להסתיידויות ברקמות רכות בגוף. חשוב גם לדעת שנטילת סידן בלבד כתוסף מזון, לא עוזרת לשמירה על מסת העצמות. לשם שמירה על מסת העצמות, יש צורך בתריסר מינרלים ובהם במגנזיום, בורון, נחושת, אבץ ועוד. מינרלים כאלו מצויים במזונות. אם נוטלים תוספים כמקור לסידן, יש לדאוג שהם יכילו לא רק סידן אלא גם מינרלים נוספים הדרושים לגוף. מי שלוקח רק תוספי סידן, למעשה יחליש את מרקם העצמות שלו, לא יחזק אותו. לדברי דר' תומפסון שחקר נושא זה לעומקו, חוסר איזון כזה במינרלים מגביר גם את הסיכון להתקף לב, אבני כליה, אבני מרה, אוסטאוארטריטס, יתר לחץ-דם, השמנה וסוכרת.