שפעת – אפשר להישאר בחיים…
יש הרבה סוגי שפעת – שפעת החזירים היא אחת מהן. סימני שפעת הם חום, כאבים בגוף, צמרמורות, שיעול, כאב ראש וכאב גרון. חשוב לדעת שאלרגיות אינן גורמות לחום ומובן שלא כל כאב גרון וכאב ראש הוא שפעת.
אבל, עוד בטרם התפשטה מחלת השפעת בכל הארץ, כפי שחוזה משרד הבריאות, יש הגיון רב לקחת, כטיפול מונע, תה צמחים של צמחי מרפא נוגדי וירוסים. מן הראוי לציין שהתרופה המדוברת "תמיפלו" מופקת מצמח מרפא הגדל בסין, אין היא תרופה כימית והיא אומנם עוזרת למרבית חולי השפעת. לשם טיפול מונע כזה או אפילו אם אדם כבר חש בסימני שפעת, עדיף שישתה תה צמחים מהסוגים המומלצים פה אבל לא יוותר על הגעה למרפאה או בית-חולים.
צמחים נוגדי וירוסים
יוזכרו בזאת מספר צמחים שלגביהם יש הוכחות שהם נוגדי וירוסים.
אכינצאה: היא מאוד יעילה נגד וירוסים אבל יש לקחת אותה ממש ברגע שמרגישים שיש התחלה של שפעת – אפילו של משהו דומה. שימוש באכינצאה מותר לתקופה של לא יותר מ-6-8 שבועות ברצף ואין לקחת אותה אם האדם סובל ממחלה אוטואימונית.
היפריקום (פרע): אם כי מרבית המרשמים לגביו הם נגד דיכאון, הוא מאוד יעיל גם נגד מחלות ויראליות. אין לקחת אותו ביחד עם תרופות אנטי דיכאוניות אחרות או עם L- dopa.
מליסה: אף היא בעלת תכונות נוגדות וירוסים. שימוש יעיל שלה הוא כתה צמחים ושותים לגימה לגימה. בדרך כלל היא משמשת כצמח מרגיע ונוסך שינה, אבל היא יעילה גם נגד וירוסים.
ליקוריץ: הצמח (לא הממתק) מאוד עוזר נגד שיעול ושפעת. אפשר להכין ממנו תה עם צמחים נוספים שעוזרים למחלות דרכי הנשימה. אין להשתמש בו יותר מ-6 שבועות ברצף. אין לתת אותו לסובלים מיתר לחץ-דם, סוכרת ולחולה המקבל תרופות קורטיקוסטרואידליות.
קדד (אסטרגלוס): צמח זה הוא תרופה יעילה מאוד נגד מצבי סטרס ועייפות. בסין משתמשים בו כבר מאות שנים כנגד שפעת. הוא צמח המחזק את המערכת החיסונית. אין לתת אותו לאדם שיש לו מחלה אוטואימונית או למי שמטופל עם קורטיקוסטרואידים.
במאמר באנגלית, ממנו נלקחו נתונים אלו, המחברת לא ממליצה לנשים בהריון או למיניקות להשתמש בצמחים אלו. המקור להנחיות אלו הוא באינטרנט:
המלצות לגבי צמחים נוספים
סמבוק שחור: צמח זה הוא עם יכולות אנטיויראליות רבות עוצמה ביותר. בחלבונים שבצמח זה יש חומר בשם אנטיוירין, שמונע מוירוסים לחדור לממברנות של תאים בריאים. מהצמח הזה הופק מיצוי שנבדק נגד 8 סוגי וירוסי שפעת והוא היה יעיל נגד כולם. במחקר אחד 60 חולי שפעת קיבלו 15 מ"ל מיצוי סמבוק או פלסבו, 4 פעמים ביום, במשך 5 ימים. הסמבוק הקל על הסימפטומים 4 ימים מהר יותר לעומת הפלסבו. בזמן מגפת שפעת בישראל בשנת 1999 נערך מחקר עם טיפול בחולי שפעת עם התכשיר "סמבוקל". 75% מהחולים דיווחו על הקלה רבה תוך 48 שעות ותוך 72 שעות הייתה הקלה אצל 90% מן המטופלים, שוב לא היו להם סימפטומים של המחלה. תכשיר זה עזר גם נגד שפעת העופות.
שום: לשום יש יכולות אנטי ויראליות ואנטי בקטריאליות בזכות תרכובות גופרתיות שיש בו. חוץ מיעילותו נגד שפעת, הוא נמצא יעיל גם לטיפול באדמת, חזרת, אבעבועות רוח, הרפס, הפטיטיס ויראלי וסקרלטינה. אכילת
שיני שום מומלצת יותר מאשר השימוש בתכשירים שלו.
ערער: בפירות ממינים שונים של הסוג ערער יש תרכובת נוגדת וירוסים בשם דיאוקסיפודופילוטוקסין. היא מונעת התפתחות של מיני וירוסים שונים. הרבליסטים רבים ממליצים עליו כעל תרופה לשפעת. בזמן מגיפת השפעת הקטלנית בשנת 1918, היו בתי חולים שריססו אדי שמן נדיף מצמחים שונים בחדרי האשפוז – מיצוי ערער היה אחד מהם.
שיטאקה: לפיטריות שיטאקה יש יכולת אנטי ויראלית ויכולת מחזקת למערכת החיסונית. יש בה חומר בשם לנטינאן שנמצא מגן בפני דלקת מוח נגיפית בעכברים. שיטאקה הינה צמח מרפא חשוב בסין, יפן וקוריאה.
זנגביל: לתבלין זה יש יכולות אנטי ויראליות. הוא מחמם וגורם הזעה. מומלץ לשתות תה משורש שלו, חליטה של 10 דקות לפחות במים רותחים. כאשר חום הגוף עולה, וירוסים אינם יכולים לשרוד.
יכולות אנטי ויראליות יש גם בצמחים מרווה, בת-קורנית פשוטה ורוזמרין.