פירות גרגרים בולמים הידרדרות קוגניטיבית ומשפרים את פעילות המוח
תהליכי ההזדקנות מפחיתים את יכולתו של המוח והיא נפגעת בגלל חימצון ומצבים דלקתיים. כעת, מחקרים חדשים מלמדים שיש דרכי תזונה להאט או לבלום הידרדרות נפשית או/וקוגניטיבית זו. בפירות גרגרים יש פיטוכימיקלים מסוימים שמגינים על המוח, גם על אברי גוף אחרים. תרכובות כאלו נמצאו בתות שדה, בלוברי ופרי האסאי. יש ביכולתם לא רק להביא לחדות המחשבה אלא גם לרפא נזקים שכבר נגרמו למוח, כמובן כל עוד הדברים לא הרחיקו לכת מדי.
כאשר המוח פועל כתקנו, הוא מסוגל למחזר או לסלק מתוכו חלבונים רעילים שהצטברו בו. חלבונים אלו פוגעים ביכולת הקוגניטיבית ובזיכרון, בייחוד בגיל זקנה. חלבונים כאלו צריכים להיות מסולקים מן המוח בקביעות. האנטיאוקסידנטים המצויים בפירות גרגרים אלו עוזרים לפעולת ניקוי ושיקום זו של המוח.
מחקר נערך על השפעת הפוליפנולים על פעולת המוח. העומד בראש צוות המחקר, דר' שיבו פולסה, מסביר שתרכובות פוליפנוליות המצויות בפירות, ירקות ואגוזים למיניהם הן בעלות תכונות נוגדות חימצון ונוגדות דלקות והן מסוגלות להגן על המוח בפני פגעי הגיל. הוא אומר שהמחקר אותו הוא ניהל היה פריצת דרך בהבנת האפקט של פירות גרגרים לשמר וגם לשפר את פעולת המוח.
במוח יש תאי מיקרוגליה שאחראים על תחזוקתו ועם הגיל, הם לא פועלים כהלכה ומתהווים שברי תאים ופסולת. תאים אלו עצמם נעשים בעלי פעילות-יתר ומתחילים לפגוע בתאי מוח בריאים. לפירות הגרגרים יש, אם כן, יכולת ריפוי ושיקום בעזרת התרכובות הפוליפנוליות שבהם שהינן בעלות יכולת ריפוי ושומרות שפעולת המוח תישאר תקינה.
מחקר זה מצא שחלק מהירקות והפירות שנבדקו במסגרתו, אותם אלו עם הצבעים היותר עזים, כמו אדומים, כתומים וכחולים, אלו מכילים את הכמויות היותר גבוהות של אנטיאוקסידנטים שמגינים על המוח. תרכובות אלו מגינות על כלל אברי הגוף, לא
רק על המוח. ככל שמגוונים יותר במספר ובכמות המינים הצבעוניים במיוחד שיש בעולם הפירות והירקות, כך התוצאות טובות יותר. בכל אחד מהם יש את הפיטוכימיקלים הייחודיים לו.
אין אלו רכיבי התזונה היחידים המגנים על פעולת המוח. חשובים ביותר גם שמנים מסוג
אגוזי ברזיל ובכלל תפריט של מזון בריא ומגוון.