פלורת מעיים בריאה משפרת את מצבם של חולי צליאק ומחלות אוטואימוניות נוספות
מחקר שפורסם לאחרונה (1) מצא שהעשרה של פלורת המעיים יכולה להקל את החומרה של מחלת צליאק. במחקר זה נמצא שפלורת מעיים עשירה אצל חולים כאלו עשויה להקל על מצבים דלקתיים אצלם. המסקנה הייתה שתוספת כמות וסוגים של חיידקי המעיים משפרת את איכות החיים של חולי צליאק, אך גם של חולים בסוכרת מטיפוס 1 וחולים במחלות נוספות. חיידקי ביפידובקטריות, שבודדו ממעיים של חולי צליאק, נמצאו מגבירים את הפעילות של ציטוקינים
נוגדי חימצון. בארה"ב, 1 מכל 133 אנשים חולה במחלת צליאק, רגישות לגלוטן יש ל-1 מתוך 33 מכלל האוכלוסייה, אפילו יותר.
משך הזמן הממוצע בו ניתן להגיע לאבחנה מדויקת אם יש או אין מחלת צליאק עשוי להתמשך 4 שנים – בפרק זמן כזה יכולים להתפתח סיבוכים רבים, כולל התפתחות מחלות אוטואימוניות שונות. סיכון זה גבוה במיוחד אצל אותם אלו שאובחנו כחולי צליאק אחרי גיל 20. עקב צריכה רבת שנים, מחוסר ידיעה, של דגנים מכילי גלוטן, הסיכון שלהם לפתח מחלה אוטואימונית עולה מ-3.5% שיש בכלל האוכלוסייה, ל-34%. יש גם סיכון פי 4 גבוה יותר לתמותה בגיל צעיר. המקשרת בין כל התופעות האלו היא דלקת כרונית בגוף. המשותף לכולן הוא שכל התופעות האלו שכיחות בארצות בהן דגנים מכילי גלוטן כמו חיטה, שיפון ושעורה מהווים חלק מרכזי בתפריט.
התשובה החיובית לחיפוש אחרי ריפוי והקלה היא, כפי שניתן ללמוד מהמאמר שפורסם לגבי המחקר, שלפרוביוטיקה יש יכולת רבה לשפר את מצבם של חולים במחלות כאלו. עם הורדת הכמויות של חלבון תגובתי C בדם והעשרת אוכלוסיית אותם חיידקי מעיים המייצרים ציטוקינים מדכאי דלקות והגברת הייצור של ציטוקינים אלו, יש הקלה רבה במצבם של החולים. פרוביוטיקה עוזרת לכך וככל שמגבירים את הכמות והמגוון של חיידקי המעיים החיוביים, כך משתפר מצבם של החולים.
תפקידם של הדגנים במחלת צליאק ומחלות אוטואימוניות נוספות
הצעד הראשון שעל אדם לנקוט אם הוא סובל ממצב דלקתי, מחלת צליאק, מחלת לב או מחלות אוטואימוניות הוא להפסיק לאכול דגנים מכילי גלוטן. אם ממשיכים באכילת דגנים כאלו ו/או אכילת סוכר, הגברת אוכלוסיית חיידקי המעיים לא תעזור. שום כמות של חיידקים לא תעזור לניטרול הנזק של תפריט עשיר בעמילנים או סוכרים מזוקקים וגלוטן.
חולי מחלת צליאק רגישים אפילו לכמויות מזעריות של גלוטן במזון. זה נכון גם לגבי מרבית האנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות, אבל מרביתם לא מודעים לכך. הפסקת אכילת דגנים, ביחד עם הגברת אוכלוסיית חיידקי המעיים על-ידי מזונות פרוביוטיים ונטילת תוספים עם סוגי חיידקי אצידופילוס רבים היא צירוף רב עוצמה שיכול לשפר את הבריאות. לחיידקי המעיים החיוביים יש שורת תפקידים חשובה ביותר ובכללם עזר בפירוק עמילנים וסיבים, ייצור של ויטמיני B ו-K, שמירה על דפנות המעי שלא יהפכו למעי חדיר, מצב הגורר אחריו אלרגיות מזון, עזר בספיגת מינרלים ובסילוק חומרי פסולת. הם מתחרים עם חיידקים ופיטריות שמרים מזיקים על מזון ובכך מרסנים את התרבותם של מיקרואורגניזמים מזיקים אלו וגם מייצרים נוגדנים כנגדם. כשם שיש מזונות שמדרדרים את הבריאות, כך יש מזונות שתורמים לה.
מזונות חשובים במיוחד הם יוגורטים צמחיים. הטובים ביותר הם אלו העשויים משקדים ושומשום. את השקדים משרים 10-20 שעות, חולטים במים רותחים בערך 2 דקות ואחרי זה קולפים אותם, עם כפפה על היד. כמות מומלצת היא כוס עד כוס וחצי. שמים אותם בבלנדר וממלאים אותו במים, בלי כלור ובלי פלואוריד, מעט יותר מגובה השקדים. מפעילים את הבלנדר ולאט לאט מוסיפים עוד מים, עד שיש חלב שקדים. אז, בפעם הראשונה בלבד, מכניסים לבלנדר כ-2 כפיות של אחד מסוגי יוגורט ביו ובוחשים מספר שניות. את חלב השקדים או השומשום יוצקים ל-2-3 צנצנות ושמים במקום חם. בקיץ זה יכול להיות מול השמש. את הצנצנות יש לסגור לבל תכנסנה נמלים, אבל לא עד כדי אטימת ואקום. אחרי 7-9 שעות המוצר נהייה חמוץ כמו יוגורט של חלב. אז הוא מוכן לאכילה. מתחילים מאכילת מספר כפות ותוך מספר ימים מגיעים לכמות הרצויה לכל אדם. אחרי הוצאת הצנצנות ממקור החימום, יש
לשמור אותן במקרר. אם אין די חום שמש, כמו למשל בחורף, אפשר להשקיע את הצנצנות בסיר עם מים חמים, כ-40 מעלות, ולשמור על חום המים בקביעות. יש גם מכשיר חשמלי ביתי להכנת יוגורט.
כאשר היוגורט הצמחי עומד להיגמר, מכינים חלב שקדים חדש ומערבבים לתוכו מספר כפות מן היוגורט הצמחי הקודם, ושוב מחממים תחת בקרה. אז, המוצר נהייה חמוץ
תוך 3-5 שעות, מהר יותר מאשר בפעם הראשונה. רק אחרי שבועיים או שלושה, לא לפני כן, אפשר להוסיף לחלב השקדים לפני החימום תכולה של מספר כמוסות של חיידקי אצידופילוס ממספר סוגים. אין לעשות זאת בהתחלה מאחר ואם האדם סובל מקנדידה או הליקובקטר או פרזיטים במעיים, אסור לגרום להם קטילה בבת אחת. אז, סילוק הרעלים שלהם יכול להכביד על הכבד.