שיבושים בפלורת חיידקי המעיים מלווים את מחלת הסוכרת ואת ההשמנה
מחקר שנערך לאחרונה בדנמרק מצא שאוכלוסיית חיידקי המעיים אצל חולי סוכרת, כמו גם אצל אנשים עם עודף משקל רב, שונה מזו של אנשים ללא בעיות רפואיות אלו. נתון זה מהווה נימוק נוסף לחשיבות העשרת ושיפור אוכלוסיית חיידקי המעיים הפרוביוטיים.
מחקר זה פורסם בדנמרק בעיתון המקצועי PLoS ONE והתבסס על מחקר קודם שפורסם בעיתון Nature מתאריך דצמבר 2006 ובו נמצא שיש שוני באוכלוסיית חיידקי המעיים אצל בני אדם בעלי משקל סביר לעומת אצל אלו הסובלים מעודף משקל. עוד נמצא, שכאשר בני אדם שמנים יורדים במשקל, אוכלוסיית החיידקים שלהם משתנית והופכת להיות כמו זו של רזים.
לאור נתונים אלו ניתן להביא בחשבון גורם נוסף להשמנה הקשור בהרכב המיקרופלורה שבמעיים.
המחקר שמצא קשר בין מחלת הסוכרת להישתנות פלורת המעיים נערך ע"י דר' נדג'ה לרסון מאוניברסיטת קופנהגן. מחקר זה בדק בפעם הראשונה קשר אפשרי בין סוגי חיידקים באוכלוסיית המיקרופלורה בגוף לבין סוכרת מטיפוס 2. במחקר נטלו חלק 36 אנשים בני גילים שונים ועם מסות גוף שונות. מחציתם היו חולי סוכרת מטיפוס 2. מסתבר שריבוי חיידקי פירמיקידס עזר נגד סוכרת ואילו עלייה בכמות חיידקים בקטרואידטים ופרוטובקטריות החמירה את המחלה. עודף משקל התבטא אף הוא בשינויים בפלורת המעיים, אם כי במקרה זה מיני חיידקים אחרים התמעטו ואחרים התרבו.
מסקנת המחקר הייתה שיש קשר הדוק בין מצב המיקרופלורה במעיים לבין סוכרת 2 ומחלות מטבוליות נוספות, כמו סינדרום מטבולי. ככל שיש יותר אי-סבילות לגלוקוז וככל שמחלת הסוכרת חמורה יותר, כך רב יותר השוני באוכלוסיית החיידקים במעי אצל הסובלים ממחלות אלו, לעומת המצב אצל אנשים בריאים. כך, מסתמן כיוון נוסף של טיפול במחלות אלו: על ידי שינוי תפריט ונטילת תוספים עם סוגי חיידקי אצידופילוס מתאימים, ניתן לצמצם חומרה של סוכרת 2 ומחלות מטבוליות נוספות. זהו נושא חדש, מעניין ומאתגר. שני צעדים מקבילים חשובים – תגבור אוכלוסיית חיידקי המעיים ומתן תוספים פרהביוטיים, כלומר מרכיבים במזון שמעודדים ריבוי של מיקרופלורה בריאה בגוף.
מחלות הסוכרת והשמנת יתר מהוות כיום בעיה רצינית, שהולכת ומחמירה, בכל ארצות המערב. באירופה, ל-4% מתושבי היבשת יש סוכרת, בארה"ב, ל-8% מן התושבים. הטיפול בחולי סוכרת בארה"ב לבדה, תרופות ואשפוזים לסוגיהם, הוא בעלות של 174 מיליארד דולרים לשנה, מזה 118 מיליארד לתרופות, זאת לפי נתוני האגודה האמריקאית לסוכרת.
איך ניתן לשפר את אוכלוסיית חיידקי המעיים
קיימות מספר דרכים בעזרתן אפשר לשפר או לשנות את הרכב אוכלוסיית חיידקי המעיים. לפני הכל עוזרת היצמדות לאכילת תפריט צמחוני בריא, אורגני ונקי מרעלים. ניתן גם לתת לחולים כמוסות עם מספר רב של סוגי חיידקי אצידופילוס, כמוסות המצויות למכירה בבתי טבע ובתי מרקחת. תמיד רצוי לבחור מוצר עם יותר גזעי חיידקים. יש מוצרי חלב שונים, פרוביוטיים, המכילים חיידקי חומצת חלב. אבל, מוצרים אלו בדרך כלל מכילים סוג אחד בלבד של חיידקים. זה לא מספיק.
דרך נוספת ומוצלחת עוד יותר להעשרת אוכלוסיית חיידקי המעיים הטובים היא לאכול מזונות צמחיים מוחמצים בהכנה ביתית כמו כרוב כבוש, חציל כבוש או יוגורטים צמחיים. המוצרים היותר מתאימים לשם הכנת יוגורטים צמחיים הם שקדים, שומשום, אגוזי אלסר וחמניות קלופות.
יוגורט צמחי, מהו וכיצד ניתן להכינו
יוגורט צמחי הוא מזון קל לעיכול. חלק ניכר מן החלבונים שבו התפרקו לחומצות אמיניות וחלק מן השומנים לחומצות שומן. יוגורט עשוי משקדים מכיל בעיקר חומצות שומן חד בלתי-רוויות, יוגורט עשוי משומשום, חמניות ואגוז אלסר מכיל חומצות שומן חד בלתי-רוויות וחומצות שומן אומגה-6 ולכן מומלץ לצרוך ממנו כמויות קטנות יותר. מזון זה חשוב ביותר לחידוש הפלורה של המעיים, לטיפול בסוכרת מסוג 2, בהשמנת יתר, להורדת כולסטרול, נגד קנדידה, עצירות ולטיפול במחלות שונות אחרות.
כמויות: לוקחים כוס אחת מאחד מן המוצרים הבאים: שקדים, או אגוזי אלסר, או שומשום, או חמניות קלופות. יש אפשרות להכין גם תערובות. מדובר על כוס לפני ההשריה. יש לדאוג שהאגוזים לא יהיה מקולקלים ולסלק זרעי חמניות שבורים.
דרך ההכנה: יש להשרות שקדים ואגוזי אלסר כ-24 שעות, שומשום וחמניות כ-8 שעות. אחרי ההשריה, את השקדים קולפים אחרי חליטה במים רותחים למשך דקה וחצי או שתיים. אם רוצים להכין יוגורט משקדים לא מושרים, יש לחלוט במים רותחים כ-3 דקות.
אחרי החליטה קולפים את השקדים על-ידי לחיצה. בשעת הקילוף רצוי ללבוש כפפה מגומי עבה על היד הקולפת וזאת כדי להימנע מפגיעה בעור על-ידי הציאניד שבקליפות. שמים את המוצר המושרה בבלנדר ומוסיפים מים טהורים, בלי כלור ובלי פלואוריד, רצוי מים מינרליים, עד מעט יותר מגובה המוצר. מפעילים את הבלנדר עד קבלת עיסה סמיכה. אז מוסיפים עוד מים, לאט לאט, עד שהבלנדר מלא והכל הופך לחלב. כעת מוסיפים חיידקי חומצת חלב ומפעילים את הבלנדר מספר סיבובים מועט. מעבירים את החלב הצמחי לצנצנות זכוכית.
לגבי תוספת החיידקים – רצוי בשבועיים הראשונים להכין יוגורט, כאשר בפעם הראשונה שמים 2-3 כפיות של יוגורט ביו של חלב ובפעמים הבאות משאירים עד כרבע כוס מהיוגורט הצמחי כמחמצת. כך התסיסה מהירה יותר. יוגורט הביו מכיל סוג אחד של חיידקי אצידופילוס. בהכנת יוגורט, אחרי שבועיים שלושה עוברים להחמצה עם
מספר סוגי חיידקים. לשם כך יש לרוקן את התכולה של 3-4 כמוסות של אצידופילוס לתוך החלב הצמחי, ולערבב בבלנדר זמן קצר.את הצנצנות שמים בחימום. בקיץ אפשר לסגור אותן, לא הרמטי, ולהעמיד אותן על חלון מול השמש. בחורף אפשר להשקיע אותן בסיר גדול בו שמים מים בחום של מעט יותר מ-40 מעלות ולשמור על חומם. יש להיזהר שהיוגורט לא יתחמם מדי עד כדי קטילת החיידקים.
אחרי 5-8 שעות, החלב הצמחי תוסס ונהיה חמוץ. זהו יוגורט צמחי. מידת החמיצות שלו צריכה להיות כמו זו של יוגורט של חלב ואפילו יותר. אז מתחילים לאכול ממנו ואת השאר שומרים בקירור עד יומיים שלושה ומדי פעם אוכלים ממנו.
מומלץ לשתות הרבה מים עם תחילת צריכת היוגורטים הצמחיים וכן לקחת תכשירים של גדילן שיעזרו לכבד לסלק רעלים מהקנדידה והפרזיטים שמתים בגוף בעקבות אכילת היוגורט. גם לציטין, כולין ואינוזיטול עוזרים לכבד בפעולת סילוק הרעלים שלו. לניקוי הכליות עוזרים מיץ חמוציות (קרנברי), מיץ נוני וכן קואנזים קיו-10. בתקופה הראשונה לא מכינים יוגורט ממספר גזעים של חיידקים, רק מסוג אחד, כדי לא להכביד על הכבד לסלק רעלים בכמות מופרזת בבת אחת.
כאמור, יוגורט צמחי מזין מאוד, מכיל חלבון וקלוריות ועוזר לשמור בפני הידלדלות הגוף הנגרמת ממחלות קשות. חיידקי אצידופילוס חשובים ביותר, גם להורדת כולסטרול, גם כנגד מחלות מעיים כולל מחלת קרוהן, גם לחולי סרטן ולמען הבריאות בכלל.