חולי כליה המטופלים בדיאליזה חשופים במיוחד
למחסור בויטמין D
מחקר שפורסם בעיתון המקצועי של האגודה לנפרולוגיה בארה"ב (1) מצא שחולי כליה המטופלים עם דיאליזה חשופים במיוחד למחסור בויטמין D. בארה"ב, גם בישראל, מרבית האנשים סובלים ממחסור בויטמין D בדרגות שונות של חומרה. למעשה, רמה טובה אמיתית של ויטמין D בפלזמה היא בין 80 ל-110 ננומול לליטר, לא פחות מזה. רמה של 40 ננומול ויטמין D הנחשבת למספקת עבור צרכי הגוף לא משקפת את הרמה האופטימאלית לבריאות. לא רבים מגיעים לרמה כזו. בארץ, אלו שיש להם רמה מספקת הם אלו העובדים בחוץ, כמו: חקלאים, רועים, יערנים. בעיר, הרבה פעמים זיהום האוויר מפריע לקרני השמש המתאימות להגיע ולאפשר יצירת ויטמין D בעור. לובשי שחורים חשופים ביותר לסיכון זה. באין חשיפה לשמש, חייבים לקחת תוספים של ויטמין D. חולי כליה סובלים בקביעות מרמות נמוכות של חלבון בדמם ואצל אלו המתחילים בטיפול דיאליזה, בעיקר בחודשי החורף בהם יש עוד פחות אור שמש, הם מועדים לסבול גם ממחסור חמור של ויטמין D.
דר' איהיר בהאן מביה"ח הכללי במסצ'וסטס ועמיתים חקרו את הנתונים של 908 חולי כליה שקיבלו טיפולי דיאליזה. הם בדקו את הקשר בין חומרת מצבם של חולי כליה המטופלים עם דיאליזה לבין רמות ויטמין D בגופם. התוצאות הראו ש-79% מתוכם סבלו ממחסור בויטמין D. הרמות הנמוכות ביותר נמצאו אצל שחורי עור, נשים ובחודשי החורף. כל אותם חולים שסווגו כך סבלו ממחסור בויטמין D.
חולים שחורי עור סבלו מרמות אלבומין נמוכות בדמם. אצלם, בקיץ 85% מהנשים סבלו ממחסור בויטמין D ובחורף 100%. אצל הגברים, בקיץ היה מחסור ל-82% ובחורף, גם אצלם, 100% סבלו ממחסור. אצל לבנים, בקרב הנשים, המחסור בקיץ היה ל- 82% והוא עלה בחורף ל-94%, אצל הגברים, בקיץ 66% סבלו ממחסור ובחורף 92%.
השאלה שנשאלה הייתה מדוע אחוז כה גבוה של מטופלי דיאליזה סובלים ממחסור בויטמין D? מסתבר, שלחולי דיאליזה קשה לסנתז את הויטמין עם חשיפה לשמש. אצל כהי עור, צבע העור מונע עוד יותר את היכולת של קרני השמש לעורר יצירת ויטמין D. צבע העור הכהה מתאים לתושבי ארצות טרופיות, להגן עליהם בפני ספיגת יתר של קרני שמש, ספיגה שיכולה לגרום ליותר סרטני עור. כאשר אנשים אלו עוברים לאזורים צפוניים יותר, תכונה מועילה זו באזורים הטרופיים הופכת לתכונה מזיקה בצפון. שאלה חשובה שלא נשאלה במחקר זה היא האם מחסור בויטמין D נגרם אצל חולי כליה כתוצאה מטיפולי הדיאליזה, או שמלכתחילה, מחסור זה גרם אצלם להידרדרות מצב הכליות, ביחד עם גורמים אחרים נוספים. ככל שמוצאים יותר קשר בין חולי במחלות לב ומחסור בויטמין D (2) ובין חולי בסרטן שד ומחסורי ויטמין D כך גובר הצורך לבדוק אם גם מחלות כליה נגרמות ממחסור כזה.