שאריות של משחות להגנה בפני קרינת השמש נמצאו בחלב של אמהות מיניקות
לפני שמתמרחים בקרם להגנה בפני קרינת השמש או משתמשים בתמרוקים שונים ומשחות לטיפוח העור וכדומה, מאוד מומלץ לקרוא את האותיות הקטנות בדבר תכולה של חומרים שונים במוצר כזה. כדאי לדעת שמוצרים אלו לא בהכרח נשארים רק על העור – מרביתם חודרים פנימה אל הדם והרקמות. מדענים מ-UCLA גילו לאחרונה שחלקיקי נאנו של חומרים רבים כאלו חודרים אל הגוף ומשפיעים עליו ברמת תת-תאית. במאמר שפורסם לאחרונה בספרות המדעית וסקר מחקר שנעשה באוניברסיטת באזל בשנים 2004-2006 נבדקו דגימות חלב אם של נשים שהגיעו לבית חולים זה מסיבות שונות. הנשים מילאו שאלונים בדבר השימוש שהן עושות בקרמים נגד קרינה, בקרמים אחרים ובתכשירי קוסמטיקה שונים. נמצא שמרכיבים שונים הנמצאים במשחות שאמורות להגן בפני קרני UV ובתכשירים קוסמטיים אחרים נכנסים לגוף ומגיעים, בין השאר, גם לחלב של נשים מיניקות.
במחקר זה נמצא שחומרים שכיחים המוכנסים למוצרי הקוסמטיקה ולקרם נגד קרינת השמש הופיעו ב-85% מהדגימות של חלב אם שניתנו על-ידי נשים מיניקות שונות. בשלב זה, לא ברור מהו הנזק הנגרם לנשים ולגברים המשתמשים בחומרים כימיים כאלו, קל וחומר שאין יודעים מהו הנזק לתינוקות שיונקים.
בדגימות שנבדקו נמצא מספר רב ביותר של שאריות של חומרים שונים שהיוו חלק מהרכבן של משחות קוסמטיות וקרמים להגנה מפני השמש וכן רעלי חקלאות ורעלי סביבה. שאריות משחות ההגנה מפני קרינה בחלב נמצאו בכמות הרבה ביותר ואצל מספר נשים רב יותר לעומת כל שאר המזהמים.
שלל החומרים האלו מתרכב עם הורמונים טבעיים בגוף ובדרך זו משבש פעילות סדירה ותקינה של ההורמונים הטבעיים של האדם. הבדיקה התמקדה בחלב אם מאחר שהוא מייצג נאמנה את מה שקורה בגופה של האם מצד אחד, ומצד שני משפיע על הגדילה ועל הבריאות של הילוד. ניתוח התוצאות הראה שהמתאם הרב ביותר היה בין הכמות והשכיחות של שימוש בקרמים נגד קרינת השמש לבין שאריות שלהם בחלב האם.
סיכום כללי של כמויות הרעלים וחומרים מזיקים שונים הראה שלגבי חלק מהם, תינוקות קיבלו דרך חלב האם כמויות שעוברות את גבול הסיכון לחשיפה לחומרים אלו שנקבע על-ידי משרד החקלאות בארה"ב. בעבר רווחה השערה שבגוף האם יש מנגנונים שמונעים מחומרים מזיקים להגיע לחלב האם – לגבי מרבית החומרים מנגנונים כאלו למעשה לא קיימים. שוב ושוב עולה הצורך להתרחק עד כמה שניתן ממזהמים סביבתיים, מכימיקלים שחודרים לגוף דרך העור, דרך תזונה, המים והאוויר. יש חומרי הגנה טבעיים. למשל, מריחת שמן קוקוס על העור תשמור על גמישותו ותגן עליו מפני קרינת שמש ללא כל בעיה שהיא.
באשר לחומרים שנמצאו בחלב אם, אין פירוש הדבר שצריך להפסיק להיניק. אבל, יש לחשוב פעמיים לפני שמתמרחים. עדיין מפליא לחשוב עד כמה משרד הבריאות בארץ ממשיך להזהיר מפני שהייה בשמש, כאשר לפחות ל-80% מתושבי הארץ יש רמות נמוכות עד נמוכות ביותר של ויטמין D בגוף. כדי לספק ויטמין D חשוב להימצא בשמש ולחשוף כמה שיותר חלקי גוף לאור השמש, אבל לא מעבר לקבלת צבע ורדרד של העור – אין שום סיבה ושום הצדקה להישרף בשמש. זה לא מוסיף יותר ויטמין D, רק מזיק.