תכונות המרפא של מזון ותוספי מזון – הצד החוקי
לפי החוק או התקנות בארה"ב, אסור לייחס תכונות מרפא למזון או לתוספי מזון. הבעיה היא שגם אצלנו קיימת תקנה או חוק כזה. כתוצאה מכך, לאנשים שהיו יכולים להיעזר במוצרי טבע לא מגיע מידע לגבי תכונות המרפא שיש במזון ובתוספיו. מותר לכתוב מאמרים, לצטט מחקרים
שנעשו ושנעשים אבל ליצרן ולמשווק של מוצרי טבע אסור לצרף בכתב אינפורמציה לגבי התועלת של מזון, מוצרי טבע ותוספי מזון. אמת, לכלל זה יש מספר יוצאים מהכלל. מותר לדבר על מזונות מכילי אומגה-3, על מוצרים מכילי סידן ואודות 2-3 מעלות שיש במזון. כנראה שהאינפורמציה שהאדם בנוי, לטוב או לרע, לא רק מהגנים שלו אלא גם ממה שהוא אוכל, ממה שהוא שותה, ממה שהוא נושם וממה שהוא חושב לא הגיעה עדיין לצמרת הממסד הרפואי. יש הרבה רופאים טובים ומסורים בארץ – חבל שמתוך 7 שנות הלימוד שלהם לא מקדישים זמן מספיק להוראה תזונה ובריאות, אלא מלמדים בעיקר אודות מחלות ותרופות כימיות. כיום אסור לצרף מסמך על התועלת הבריאותית של מוצר טבע אפילו אם פורסמו על כך מחקרים הכי מדעיים לטעמם של שלטונות הבריאות. לפחות כך הוא המצב בארה"ב.
כעת, שני חברי קונגרס בארה"ב הגישו הצעת חוק שדנה בחופש המידע לגבי ידע מדעי. אם חוק זה יעבור וייושם גם בארץ, יתאפשר ליצרני תוספי מזון לצטט מידע הכי בדוק, שפורסם בספרות המקצועית ולייחס תכונות מרפא למזון ולתוספיו. מה שקורה זה שהאחראים על בריאות הציבור החלו נוגסים במינונים המותרים של תוספי מזון. ניאצין נון פלאש למשל, נמכר כיום רק במינון של 200 מ"ג, בניגוד למינון של 500 מ"ג שהיה קודם. היו מקרים של אנשים עם דיכאון עמוק שרק רמות של כ-10 גרםניאצין כזה עזרו להם. בעקבות מחקר שנעשה באוניברסיטת הרוורד בארה"ב ובו נמצא שאכילת דובדבנים עוזרת נגד דלקות מפרקים וגאוט, מגדלי דובדבנים שם ניסו לצרף מידע זה לשקיות המוצר. הם הוזהרו ע"י FDA להפסיק עם כך, שאם לא כן הם יועמדו למשפט. לאגוזי מלך אסור לייחס תכונה שהם מצמצמים גדילה של סרטן ערמונית למרות שמחקרים הוכיחו שהם כן עוזרים. אסור לייחס תכונות מרפא לויטמין D. אסור לחברות המייצרות מוצרי טבע לפרסם בשמן מידע כזה גם באינטרנט. אבל אם מוצר טבע כלשהו נארז ושווק על-ידי חברת תרופות ונמכר בבית-מרקחת, אז מותר!
החוק לא מאפשר ליצרני תוספי מזון לחלוק עם הציבור מידע מציל חיים לגבי התוספים שהם מוכרים. אם החוק האמור יעבור בארה"ב, זה יהיה טוב לאמריקאים. אולי גם משרד הבריאות בארץ ישמע ויאמץ זאת. כיום, ייחוס תכונות מרפא למוצרי טבע נופל באותה קטגוריה כמו ייחוס תכונות מרפא לתרופות שתועלתן לא הוכחה…
לגבי צמחי מרפא, המצב גרוע שבעתיים. לדוגמה: פעם מכרו בחנויות טבע עלים של היפריקום, בעברית פרע מנוקב. אבל, אחרי שהוכח סופית שהוא אכן עוזר נגד דיכאון קל עד בינוני, רקחו ממנו תרופה הנמכרת רק בבתי מרקחת ואת הצמח אי אפשר כיום להשיג כמות שהוא. נסו לתאר לכם מה היה קורה אם היה נאסר על חברות התרופות לצטט את תכונות ה"מרפא" של מוצריהן. אין סיכוי!
יש פה ניגוד מקומם בהתייחסות השונה לתרופות ולמוצרי טבע שכידוע, יש בהם סיכון רב… בארץ, למשרד הבריאות יש תפקיד לשפר את בריאות הציבור, לא להעצים את החולי שלו. ואשר לחלקה של התקשורת, כל הזמן מטפטפים באוזנינו שצריך יותר תקציב לתרופות, יותר בתי חולים, יותר רופאים, יותר אחיות. למה שלא יתמקדו בדרישה שיהיו פחות חולים? אולי לא הכל נתון בידיו של האדם. אבל, אורח חיים נכון יכול לצמצם תחלואה בעשרות אחוזים. אז אולי יהיה משבר הפוך – לא חוסר אלא עודף ברופאים ואחיות…
לתת ל-100 טריליון תאי הגוף את הדרוש להם יכול להוביל לבריאות אמיתית.