פתרונות טבעיים להפרעות בתפקוד מיני של גברים
גברים רבים, בייחוד בני גילאי 40 ויותר, סובלים מתפקוד מיני לקוי. זה יכול לקרות מדי פעם או גם, חמור יותר, בקביעות. סיבה מרכזית לכך היא אי-איזון הורמונאלי. עדיף לטפל בסיבה זו ולא להיחפז ולקחת ויאגרה. יש תהליכים הגורמים לכך שלא יהיה די טסטוסטרון בגוף. במרבית המקרים, תהליכים אלו הם הפיכים וטיפול בכיוון זה יכול לפתור את הבעיה של קשיי תפקוד מיני.
היפוך טסטוסטרון בגוף לאסטרוגן פוגע בתפקוד המיני של גברים
לעיתים קרובות קורה אצל גברים כבר מעל גיל 30 שבגופם מתרחש תהליך ההופך את הטסטוסטרון לאסטרוגן. תהליך זה מכונה בשם ארומטיזציה. יש בגוף אנזים בשם ארומטאז – אנזים ההופך טסטוסטרון לאסטרוגן. כאשר רמותיו של אנזים זה עוברות סף מסוים, מתחילה בגוף של הגבר ירידה בכמות הטסטוסטרון ועלייה בכמות האסטרוגן. בעקבות כך חלים בגוף סדרה של שינויים. יש ירידה ביצר המיני וביכולת המינית, עייפות, חוסר מוטיבציה, ליקויים בריכוז, דיכאון, ירידה במסת השרירים והעצמות ועליה בכמות השומן. יש הגדלה של השדיים והגבר הופך לנשי יותר.
מחקר שסוכם לאחרונה מצא שרמת טסטוסטרון נמוכה מעלה את הסיכון להתקפי לב ולתמותה מכל הסיבות. מחסור בטסטוסטרון מפחית את מסת השרירים בגוף ובכלל זה את מסת שריר הלב, השריר היותר גורלי לחייו של האדם. כאשר אנשים חשים שמסת השרירים שלהם פוחתת, הם מתחילים בפעילות גופנית שאמורה להעלות את מסת השרירים – במקרים רבים היא מטילה עומס נוסף על שריר הלב,שהוא ממילא כבר מותש.
טסטוסטרון הוא הורמון אנאבולי, בונה שרירים – אסטרוגן לעומתו הוא הורמון קטבולי, מפרק שרירים. יש פה מעגל קסמים. עלייה במשקל מעלה את הכמות של האנזים ארומטאז בגוף ואנזים זה ממשיך להפוך, יותר ויותר, את הטסטוסטרון לאסטרוגן. כדי לקטוע תהליך זה, יש לפעול כך
שרמת הטסטוסטרון בגוף תעלה, עד לרמה בה היא הייתה כאשר אותו אדם היה צעיר ובריא, בעל כושר מיני תקין.
רק טסטוסטרון חופשי פעיל מבחינה ביולוגית
טסטוסטרון שקשור לחומר אחר בגוף איננו פעיל – עליו להיות חופשי. הוא יכול להיקשר לגליקופרוטאין הידוע בשם גליבולין. חומר זה, שקושר הורמוני מין, מפחית את רמת הטסטוסטרון החופשי הפעיל. הטסטוסטרון עדיין מצוי בגוף אבל אין הוא מביא תועלת. טסטוסטרון כזה לא ישמור על בריאות וחוזק הלב, לא יתרום ליצירת כדוריות דם אדומות ולא יתרום לשמירת צפיפות העצמות. אצל גברים מעל גיל 40 יש עליה של כ-40% ברמת הטסטוסטרון הלא חופשי. כך, גברים זקנים מגלים יותר ויותר תכונות של נשים זקנות כמו אוסטיאופורוזיס וקשיי זיכרון. יש חומר טבעי הבולם את התהליכים האלו – חומר בשם צ'ריסין. זהו ביופלוונואיד המצוי בצמח פסיפלורה והוא מונע את הפיכת הטסטוסטרון לאסטרוגן. יש ניסיון רב עם חומר זה והוא עוד יותר פעיל, אם משלבים יחד איתו מעט פלפל שחור. כאשר מצרפים את את הצ'ריסין והפלפל השחור יחדיו, כבר תוך 30 יום נמדדת עלייה בכמות הטסטוסטרון. מחקר שנעשה באוניברסיטת מניסוטה ופורסם בשנת 1993 מצא שצ'ריסין מאוד יעיל לעיכוב הפעילות של ארומטאז. הוא גם מפחית מצבי חרדה ולחץ נפשי ופעיל כמו התרופה דיאזופאם, אבל ללא תופעות הלוואי המזיקות של התרופה. חומר זה מונע מצבים דלקתיים בגוף, עם כל ההשלכות שיש להם על בריאות הלב ואיברים אחרים. אולם בפסיפלורה יש חומרים מועילים נוספים, לא רק צ'ריסין.
בפסיפלורה יש ביופלוונואיד פעיל נוסף התורם לעלייה ברמת הטסטוסטרון, בנזו פלוונואיד לא מוגדר שיכונה להלן BZF. עיקר המחקר לגביו נעשה באוניברסיטת פנג'ב בהודו. מדענים שם בדקו את ההשפעה של חומר זה ושל צ'ריסין על תהליכי הזדקנות של בעלי חיים. הם נתנו חומרים או לזכרי חולדות זקנים לתקופה של 30 יום. בסוף תקופת המחקר, נמצא שיפור רב אצל אותן חולדות שקיבלו את התכשירים לעומת אלו שלא קיבלו. BZF נמצא פעיל עוד יותר מצ'ריסין כאנטי ארומטאז ועזר יותר לבעלי החיים. מסקנת החוקרים הייתה שחומר זה מאט תהליכי הזדקנות. ניקוטין ואלכוהול, שלא לדבר על סמים גרועים יותר, כולם מאיצים תהליכי הזדקנות. מתן BZF בלם במידה ניכרת את הנזקים של אלכוהול וניקוטין. תה פסיפלורה עוזר גם לסובלים מחרדות, נדודי שינה ואפילפסיה.
התועלת שבשורש סרפד
כאמור, טסטוסטרון לא חופשי איננו פעיל בגוף. אמצעי נוסף למניעת קשירת הטסטוסטרון או לשחרור שלו מקשר כזה היא שתיית תה משורש סרפד. מתן טסטוסטרון לזקנים, בטבליות תחת הלשון, לא עזר מאחר ועד מהרה הוא נקשר. צירוף של תה פסיפלורה, שורש סרפד ופיפרין עזר במידה רבה לעלייה של רמת הטסטוסטרון החופשי בגוף וזאת ניתן לבדוק ע"י בדיקת הורמונים ברוק.
תכשיר נוסף שעוזר במידה רבה נגד אין אונות הוא פיברו בוסט המופק מאצת הים אקלוניה קווה, Ecklonia cava, תכשיר זה מצוי למכירה גם בארץ ויש לו חשיבות בריאותית מקיפה ביותר.