ניאצין מוריד ביעילות את רמות כולסטרול LDL
במחקר שפורסם לאחרונה ב- Journal of the American College of Cardiology , נמצא שנטילת ניאצין יעילה לשם הורדת רמות כולסטרול יותר מן התרופה המקובלת למטרה זו, Zetia. אם כי נאמר לגבי זטיה שהיא תרופה יעילה מאוד לשם הפחתת רמות כולסטרול LDL, ניאצין הרבה יותר יעיל ממנה – הוא גם מפחית את כמויות כולסטרול LDL וגם מעלה את הכמויות של כולסטרול HDL, המפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. לדעת עורכי המחקר, שימוש בניאצין עשוי לדחוק כליל את השימוש בתרופה זטיה.
במחקר נמצא שנטילת ניאצין מפחיתה במידה ניכרת התהוות של סתמים (פלאקים) בכלי הדם ובכך משפרת את זרימת הדם אל המוח, לתרופה זטיה יש תכונה בדיוק הפוכה, היא בונה סתמים בכלי הדם בתהליך איטי אבל מתמיד. מסקנות המחקרים הראו, אם כן, שנטילת ניאצין עוזרת לבריאות גם לטווח זמן ארוך ואילו התרופה פוגעת בבריאות. ניאצין, ויטמין 3B בצורת השחרור האיטי שלו, הוא תוסף מזון זמין וזול הרבה יותר מן התרופה, ובצורתו זו אין הוא גורם גם לתופעת הסומק והגירוד שיש לניאצין שאיננו מהסוג של שחרור איטי.
במחקר המצוטט, בו נטלו חלק 208 אנשים שקיבלו זטיה ומספר דומה של אלו שקיבלו ניאצין נמצא שמבין נוטלי הזטיה, 9 קיבלו התקף לב, אירוע מוחי או מתו ממחלות אלו במהלך הניסוי, לעומת שני אנשים בלבד מתוך הקבוצה שנטלה ניאצין. דר' ג'ים סטיין, מאוניברסיטת ויסקונסין היה אחד מן המדענים שכבר במשך מספר שנים יצאו נגד השימוש הגורף בתרופה זטיה, כאשר יש אופציה הרבה יותר יעילה ובטוחה כליל לשם צמצום הסיכון שברמות כולסטרול גבוהות – הויטמין ניאצין.
מחקרים שנעשו הראו שוב ושוב שנטילת ניאצין מעלה את הרמות של כולסטרול HDL עד 35% ובמקביל מפחיתה את רמות כולסטרול LDL בכ-20%. שילוב של טיפול הכולל נטילת ניאצין, תפריט בריא ופעילות גופנית יעזור לפירוק סתמים מכלי הדם, שלא כמו תרופות הסטטינים שלגביהם, מעולם לא נמצא שהם מפרקים סתמים בכלי הדם.
ניאצין מצוי במזונות רבים. הכמויות היותר גבוהות של ניאצין במזונות מן הצומח מצויות
באגוזים, דגנים מלאים ונבטים. הוא מצוי גם כתוסף מזון. אבל, מומלץ לקחת ביחד איתו גם B קומפלקס, כדי שלא ייווצר חוסר איזון בין ויטמיני B. לשם שמירה על בריאות הלב וכלי הדם חשוב גם לשמור בתפריט ובתוספים על יחס נכון בין שמנים מכילי חומצות שומן אומגה-3 לאלו המכילים אומגה-6, לצרוך רק שמנים לא מחוממים, לצרוך כמויות נאותות
של מזונות מכילי סיבים תזונתיים ובכלל לאכול אחוז גבוה של מזון לא מבושל. בנוסף, תוסף המזון נאטוקינאז. עליו נכתב בעיתוננו. והוא מופק ממוצר תסיסה של סויה, נאטו, יעיל ביותר לפירוק סתמים בכלי הדם.