תזונה ומצב הרוח
תזונה קשורה עם כל מה שקורה לאדם, גם למצב הרוח. ברור שקיימים גורמים שונים המשפיעים על מצב הרוח ולא כולם נמצאים בשליטתו של האדם – תזונה נכונה מהווה אחד מהתחומים עליהם ניתן לשלוט. מזון טבעי, תוספים מתאימים וצמחי מרפא מסוימים מאפשרים לשפר את מצב הרוח, גם להיות מאושר. במאמר זה תסקרנה דרכים המלמדות איך להגיע להרגשה נפשית תמידית טובה עד כמה שניתן, לא רגעית. אין זו הרגשת אושר שאדם חווה כאשר הוא אוכל גלידה, למשל, או שותה קפה – מדובר על הרגשה טובה מתמשכת. שיפור מצב הרוח באופן קבוע עם נטילת חומרים מעוררים, יהיו אלו סוכר, ממתקים, קפה, סיגריות או סמים מביא להתמכרות שמדרדרת את האדם, כך יכולים להגיע גם לדיכאון. לעיון נוסף:
סוכר כמות שהוא מעלה עד מהרה את רמת הסוכר בדם ומעורר את המוח. אבל, עד מהרה מופרשת כמות רבה של אינסולין ורמת הסוכר יורדת. ואז שוב צורכים סוכר או ממתקים וחוזר חלילה. הסוכר הוא מרכיב די מרכזי בתפריט המקובל על אנשים שאין להם תודעה בריאותית ותזונתית נכונה. כך מגיעים רבים לחלות בסוכרת ובמחלות קשות אחרות.
מה כן עוזר?
יש מזונות, תוספים וצמחי מרפא שתורמים לבריאות, שמשפרים אותה ובכלל זה את מצב הרוח והרגשת האושר. רכיב תזונה מרכזי הדרוש למצב רוח ופעולת מוח תקינה הוא חומצות שומן אומגה-3.
בתפריט הצמחוני, זרעי פשתן טחונים (עדיף לטחון ולאכול מיד) או שמן פשתן (טרי, לא מר ושמור בקירור בלבד) מספקים אומגה 3. זרעי צ'יה מושרים במים הם מקור מעולה לחומצת שומן זו ויש אותה גם באגוז המלך (לאכול רק טרי). ניתן גם להשיג כמוסות המכילות EPA ו-DHA (חומצות שומן אומגה 3 ארוכות שרשרת) ממקור צמחי. כמוסות אלו מוכנות מאצות ים מיקרוסקופיות. למעשה, כל הכמות של אומגה-3 המצויה בדגים מקורה באצות כאלו אותן הדגים אכלו. אומגה-3 צמחי בטוח יותר משמן דגים מאחר ואין בו כספית או דיוקסין שמתגלים כעת בדגים ומוצריהם. כמות רעלים אלו בכמוסות של שמן דגים גבוהה פי עשרות אלפים מכמותם הזניחה שבשמן אומגה 3 ממקור אצות ים מיקרוסקופיות (ההסבר נעוץ בשרשרת המזון בים – ככל שהדג גדול יותר וניזון מדגים קטנים ממנו, כך יתרכזו יותר ויותר רעלים ממי הים בגופו).
כל האגוזים במצבם הטבעי חשובים מאוד לגוף ולמוח. כותב המאמר באנגלית ממליץ במיוחד על אגוזי פקאן אבל, חשוב לצרוך רק אגוזי פקאן אורגניים שאם לא כן, הם עלולים להיות מרוססים בחומרים רעילים ביותר. אגוזי קשיו מכילים כמות רבה של טריפטופן שהופך בגוף לסרוטונין ומלטונין, שהינם מוליכים עצביים במוח. לאוכלי המזון החי חשוב לדעת שאגוז הקשיו עבר טיפול
בחימום, כיוון שבמצבו הטבעי הוא לא ראוי למאכל. כדאי כמובן לאכול גם שקדים, פיסטוק חלבי, מקדמיה ועוד.
תה ירוק עוזר אף הוא אבל יש לצרוך מוצר כזה רק אם הוצא ממנו החומר המעורר ואם אין בו כמויות גבוהות של פלואורידים. בסין, יש אזורים עם רמת פלואורידים גבוהה באדמה. תה שגודל באזורים כאלו מכיל כמות גבוהה של פלואוריד ולא מומלץ להשתמש בו. יש צמחים אדפטוגניים, כאלו המאפשרים לאדם להתמודד טוב יותר עם מצבי לחץ. צמחים כאלו הם ג'ינסנג, רודיולה, פטריות קורדיספס ורבים אחרים.
ישנם סוגים די רבים של צמחים לתה העוזרים לשפר את מצב הרוח. אחד מהם הוא היפריקום
פרפורטום, פרע מנוקב בשמו העברי. צמח זה היה מקובל שנים רבות כצמח נוגד דיכאון קל עד בינוני. לעיון נוסף:
לאחרונה חברות התרופות החלו לייצר מההיפריקום הזה טבליות בשם: 'רמוטיב' ומאז נאסר על-ידי משרד הבריאות למכור אותו כצמח מרפא או כתוסף מזון. אחרי ככלות הכל, חברות התרופות צריכות אף הן פרנסה כדי להעלות את מצב הרוח של הבעלים ובעלי המניות שלהן… בנוסף, בחודשי החורף והאביב גדל בארץ צמח בר השייך לאותו סוג בוטני של ההיפריקום, שיח רב שנתי בשם פרע מסולסל. הערבים המקומיים משתמשים בו כצמח מרגיע, להכנת תה. צמחים נוספים שעוזרים לשיפור מצב הרוח הם שורש שן ארי וחומעה.
קיימות נוסחאות של צמחי מרפא סיניים לשם טיפול בדיכאון ומצבי רוח. לעיון נוסף:
פירות וירקות
פירות וירקות, אורגניים, טריים ולא מבושלים, הם היסוד לבריאות טובה, הן גופנית והן נפשית. למעשה, אין הפרזה אף באכילת כמות ממש רבה של מזונות כאלו והיא לרוב תתקבל בברכה על-ידי הגוף. לחולי סוכרת חשוב לאכול יותר מהירקות ופירות – רק בעלי מדד גליקמי נמוך כמו הדרים, נשירים וחלק גדול מפירות סובטרופיים וטרופיים. תפריט שרובו ירקות ופירות, טריים, אורגניים ולא מבושלים תורם להגנה בפני מחלות רבות, כולל דיכאון, מחלות לב, סרטן, סוכרת, ומחלות רבות נוספות.
ממה יש להיזהר
שתי המכשלות התזונתיות היותר משפיעות על מצב הרוח ושלגביהן יש התמכרות הן צריכה של סוכר כממתיק במשקאות או כשהוא מוסף למוצרי מזון (לא הסוכר הטבעי שבפירות) וקפה. כדאי מאוד להימנע מצריכת מוצרים אלו. שתיית קפה בקביעות מתישה את בלוטות האדרנל. בלוטות אלו מפרישות אדרנלין, קורטיזון והורמונים נוספים. הקפאין מעורר את בלוטות האדרנל להפריש הורמונים, אבל אינו נמנה עם החומרים הדרושים ליצירתם. כך קורה, שכאשר באמת האדם במצוקת לחץ (סטרס) יורדת היכולת שלו להתמודד.
חשוב לדעת שכאשר אדם מתחיל להיגמל מסוכר, מקפה ועוד מעוררים מזיקים אחרים, אין לצפות שתוך זמן קצר הוא ישתחרר מתלות זו. נדרש בערך חודש ימים של צריכת תפריט בריא אמיתי והתנזרות מכל המעוררים המזיקים כדי לעבור את שלב הגמילה ולהרגיש טוב בלי הצורך להיות תלויים בגורמי חוץ שמקנים לאדם תחושת אושר מזויפת.
תוספי מזון
מחסורים בויטמיני B קומפלקס, במיוחד בויטמין 12B, בויטמין D, ביודן, סלניום, ורכיבי תזונה רבים נוספים, גורמים אף הם לירידה בפעילות הגוף והמוח ולירידה במצב הרוח. חשוב לספקם לגוף באופן קבוע דרך המזון הטבעי ובמידת הצורך גם עם תוספי מזון.