ערכים תזונתיים ובריאותיים של הקינואה
קינואה היא אחד מן המזונות ספקי החלבון היותר טובים בתפריט צמחוני. צמח זה איננו דגן, הוא שייך למשפחת הסלקיים, מן הסוג כף אווז. מסוג זה יש בארץ מספר צמחי בר, בהם גם אכילים, כמו כף אווז האשפתות וכף אווז הגינות. מאחר וצמח זה איננו דגן, אין הוא מכיל גלוטן ואין איתו בעיות ומגבלות כפי שיש עם הדגנים מכילי הגלוטן שהם חיטה, שעורה ושיפון. חשוב לדעת שקוואקר, מוצר של שבולת שועל, איננו מכיל גלוטן.
הקינואה מכילה את כל 9 החומצות האמיניות ההכרחיות וביחסים שמתאימים לצרכי גוף האדם. כלומר, מכילה חלבון מלא. גרעין זה יכול להיות ספק חלבון חשוב בתזונה צמחונית. אחרי בישול, לגרעין הקינואה יש טעם אגוזי. כדי לשמור עד כמה שיותר ערכים תזונתיים חשוב לבשל פרק זמן מינימאלי. לכן, כדאי להשרות את זרעי הקינואה מספר שעות, לנקז את המים, להנביט במקום קריר במשך יום ולבשל עם כמות מים שווה מספר דקות עד להתרככות.
מנה טעימה של קינואה היא עם ברוקולי מאודה קלות ועם אבוקדו. אפשר לאכול אותה גם עם סלטי ירקות חיים. הקינואה עשירה לא רק בחומצות אמיניות הכרחיות. יש בה כמות רבה של ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים. הגרעין עשיר במינרל מנגן, שמצטרף לאנזימים מפרקי פחמימות. הוא עוזר למטבוליזם של כולסטרול ונוטל חלק חשוב בהתפתחות העצמות.
הקינואה עשירה בליזין, חומצה אמינית אשר לא נמצאת במידה מספקת בדגנים ובמרבית הגרעינים והאגוזים. יש כמות מספקת של ליזין בגרעיני דלעת, פיסטוק חלבי, כוסמת וקיטניות. הליזין חשוב לקליטת סידן וליצירת קולגן, כמו גם למניעה וריפוי של הרפס לסוגיו השונים ולמחלות ויראליות אחרות.
הקינואה גם איננה משמשת מזון מועדף לקנדידה, פטריית שמרים שגורמת לבעיות במערכת העיכול ואברי גוף נוספים. נהפוך הוא, היא ממריצה את ההתרבות של בקטריות חומצת חלב שחשובות לבריאות. המדד הגליקמי של קינואה נמוך יחסית, כך שהיא יכולה לשמש מזון לחולי סוכרת או לסובלים מרמת סוכר גבולית, טרום סוכרתית. היא גם עוזרת למניעת השמנה – יש בה רכיבי תזונה חשובים רבים יחסית לכמות הקלוריות שהיא מספקת לגוף.